Hlavní navigace

Stavební spořitelny nabízejí opět houfně tisíce

19. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

I když stavebním spořitelnám odcházejí klienti, žádné převratné bonusy nepřipravily. A i když jedna z nich nabízí šestnáct tisíc, dá vám maximálně čtyři.

Podmínky stavebního spoření se sice za panování současné trojkoalice staly méně atraktivními (maximální výše roční státní podpory klesla z 3000 na 2000 korun), stavební spořitelny přesto (i přes pokles klientů) nevymýšlejí žádné převratné novinky, jak pomocí bonusů nalákat nové střadatele. Stále tak nabízejí pártisícové bonusy při uzavření smlouvy.

Na hranici férové nabídky (posuďte sami) se pohybuje Raiffeisen stavební spořitelna, která za poskytovaný bonus vydává státní podporu.

Českomoravská stavební spořitelna – procento dolů za dva tisíce

Za uzavření smlouvy do konce roku 2011 a za zaplacení poplatku za uzavření smlouvy do konce ledna 2011 nabízí Českomoravská stavební spořitelna bonus až 2000 korun. Akce se jmenuje Smlouva zdarma, ale doslovně to platí jen u smluv s maximální cílovou částkou 200 000 korun (poplatek za uzavření smlouvy je totiž 1 % z cílové částky).

Pokud splníte popsané podmínky, dostáváte se do druhého kola a můžete získat dalších až 1000 korun. Podmínky jsou trošku divoké, proto dávejte dobrý pozor. Za prvé tedy musíte splnit podmínky akce Smlouva zdarma. Dále pak budete muset šest měsíců po sobě poukazovat na účet stavebního spoření 0,5 % cílové částky. Budete tak přitom muset činit od 3. do 8. měsíce od data uzavření smlouvy.

Co za to? 10% prémie z těchto vkladů, maximálně však právě oněch 1000 korun. Tomu odpovídá cílová částka 334 000 korun. S cílovou částkou 300 000 korun můžete získat 900 korun, smlouva na 200 000 korun přináší při splnění podmínek dodatečných 600 korun.

Stávajícím střádalům, kteří spoří s 3% sazbou, pak spořitelna nabízí zvýšení cílové částky bez poplatku. Přesněji jde ale o to, že poplatek zaplatit musí, ale při splnění podmínek jim spořitelna připíše bonus ve výši maximálně 2000 korun na účet, čímž se poplatek prakticky vymaže.

Pokud o nabídce budete uvažovat, pak dobře počítejte. Využitím akce totiž přejdete na aktuální tarif, kde spořitelna ve spořicí variantě nabízí sazbu 2 %. Znamená to tedy, že pokud máte na účtu již alespoň 200 000 korun, pak si na nyní odpouštěný poplatek vyděláte za jeden rok spoření a v dalším se už oproti stávající akci dostanete do plusu.

Modrá pyramida – třikrát dva

Modrá pyramida rozšířila svou minulou akční nabídku. Opět tak nabízí zdvojnásobení úrokové sazby na první rok, nově pak také bonus až 2000 korun.

Standardní úroková sazba ve spořicím tarifu činí 2 % p.a. Modrá pyramida nabízí smlouvám uzavřeným do konce ledna 2012 zdvojnásobení této sazby na vklad vložený na účet stavebního spoření v prvních čtyřech měsících od podpisu smlouvy. Ten musí být v minimální výši 10 000 korun a mimořádnou sazbou bude následně úročen po dobu 12 měsíců.

Pokud ve stejné čtyřměsíční lhůtě vložíte alespoň 20 000 korun, pak vám spořitelna připíše ekvivalent poplatku za uzavření smlouvy, maximálně však do výše 2000 korun. Nabídka platí pro smlouvy s maximální cílovou částkou 1 000 000 korun.

Raiffeisen stavební spořitelna – turbomarketing

Raiffeisen stavební spořitelna nabízí ve své reklamě jednoznačně nejvíce. Nastartujte si své TURBO VÝNOSY a získejte až 16 000 Kč!, hlásá firemní web. Pravda je taková, že bonus, který spořitelna skutečně nabízí, dosahuje maximální výše 4000 korun. Zbylých 12 000 korun je maximální možná státní podpora za šest let spoření.

Ani se zbývajícími čtyřmi tisíci to ale není tak žhavé. Pokud je chcete získat, musíte do konce roku 2011 uložit na účet stavebního spoření alespoň 100 000 korun (+ potřebné poplatky). Pak na konci roku získáte jednorázovou prémii 1000 korun a šest dalších slevových prémií za roky 2011 až 2016 ve výši 500 korun.

Na jednorázovou prémii ve výši 1000 korun budete mít nárok, pokud do konce roku 2011 na účet vložíte alespoň 10 000 korun, na pravidelné roční prémie získáte nárok, až pokud váš zůstatek na konci roku dosáhne alespoň 20 000 korun. Pak vám spořitelna připíše roční prémii 100 korun. Při zůstatku alespoň 50 000 korun získáte roční prémii ve výši 300 korun a jak již bylo řečeno, pokud máte více než 100 000 korun, máte nárok na roční slevu 500 korun. Kdo se v tom po prvním přečtení orientuje, je génius. Gratulujeme.

Smlouva s nárokem na bonus musí být uzavřena s cílovou částkou v minimální výši 200 000 korun.

Stavební spořitelna České spořitelny – omezený prostor

Možná vás překvapí, že na rozdíl od konkurence nabízí Buřinka pouze sportovní tašku. Při porovnávání výhodnosti ovšem nesmíte zapomenout na fakt, že tato stavební spořitelna jako jediná na trhu snížila poplatek za uzavření smlouvy. Stalo se tak na začátku minulého roku a zatímco ostatní spořitelny vybírají stále 1 % z cílové částky, Stavební spořitelna České spořitelny si účtuje půl procenta.

Právě tento zúžený manévrovací prostor může být důvodem toho, proč s bonusem ve formě sportovní tašky momentálně na trhu tak vyčnívá.

Wüstenrot stavební spořitelna – 2,5 % na pořád

Až do konce ledna 2012 můžete uzavřít smlouvu o stavebním spoření ve variantě Team a získat bonus až 2000 korun.

Pro nárok na bonus ovšem budete muset podepsat smlouvu s minimální cílovou částkou 400 000 korun. Pokud tedy na stavebním spoření chcete vyloženě spořit (s největším možným výnosem), není pro vás tato akce příliš vhodná. Poplatek za uzavření smlouvy totiž zůstává ve výši jednoho procenta z cílové částky. Pro nárok na bonus tak tento poplatek musí činit alespoň 4000 korun. Zpět můžete získat ale jen 2000 korun. Čili můžete stejně tak rovnou uzavřít smlouvu s cílovou částkou poloviční, zaplatit poloviční poplatek a budete na nule.

I když na nule budete v porovnání s naším příkladem a při využití akce Team pouze v případě, že na účet stavebního spoření pošlete alespoň 40 000 korun (plus poplatky za uzavření smlouvy, roční vedení účtu a případně za roční výpis účtu) do čtyřech měsíců od podpisu smlouvy.

Akční nabídka je tak spíše pro lidi, kteří budou chtít v budoucnu úvěr ze stavebního spoření a tedy budou smlouvu uzavírat s vyšší cílovou částkou.

dan_z_prijmu

Druhou akci Wüstenrot nabízí pro děti a mládež do 18 let. Při uzavření smlouvy ve variantě Kamarád+ do konce roku 2011 s pevnou cílovou částkou 300 000 korun jim bude odpuštěn poplatek za uzavření smlouvy, tedy 3000 korun. Podmínkou je, že do čtyř měsíců od uzavření smlouvy musí být na účtu stavebního spoření alespoň 3000 korun.

Do 24. října pak spořitelna nabízí akční úrokovou sazbu ve výši 2,5 % p.a. Garantuje přitom, že tato výše bude platná po celou dobu trvání smlouvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).