Hlavní navigace

Stavební spoření pro novorozeně

22. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zřejmě již máte uzavřenou smlouvu o stavebním spoření. Smlouvu můžete uzavřít také vašim dětem. U některých stavebních spořitelen se podmínky stavebního spoření pro děti od spoření pro dospělé liší. Jsou výhodnější díky nižším poplatkům. Kolik ušetříte?

Stavebním spořením získáte nejen úroky z vkladů, ale pokud spoříte 6 let, také státní podporu. Ta dnes činí 15 % z uspořené částky, její výše však nepřesáhne 3 000 Kč ročně. Podmínky pro získání státní podpory platí stejně tak pro vás, jako pro smlouvy uzavřené na vaše děti. Neexistuje žádná podmínka minimálního věku uzavření smlouvy, a tak může být uzavřena i právě narozenému miminku. Pokud stavební spořitelna nabízí speciální spoření pro děti, bývá toto spoření výhodnější.

Následující tabulka ukazuje, jak jsou úročeny vaše vklady u jednotlivých stavebních spořitelen.

Stavební spoření – úrok z vkladů
Spořitelna Úrok z vkladů
Českomoravská stavební spořitelna 2%
Hypo stavební spořitelna – NS 2%*
Hypo stavební spořitelna – NU 1%*
Modrá pyramida stavební spořitelna 2%
Raiffeisen stavební spořitelny 2%
Stavební spořitelna České spořitelny 2%
Wuestenrot 2,5%**
Wuestenrot 1,5%**

* U varianty NS při zaplacení poplatku za uzavření smlouvy 1,8 % (místo 1,2 %) až 3 %, u varianty NU až 2 %.
** Je možné si zvolit úročení – úrok z vkladů 2,5 % a úrok z úvěru 5,3 %, nebo úrok z vkladů 1,5 % a úrok z úvěru 4,4 %.

Pokud by byla vytvořena stejná tabulka také pro „dětské“ spoření, vypadala by stejně. Výše státní podpory je stejná, úroky z vložených peněz také. V čem jsou tedy výhody? „Dětské“ smlouvy se od těch ostatních liší výší poplatku za uzavření smlouvy. Každá stavební spořitelna poskytuje slevy na poplatku za uzavření smlouvy jiné věkové skupině. Nemusí se jednat vždy o děti, někdy je hranicí i 26 let.

Novinka Raiffeisen stavební spořitelny – Spoření batole

Stavební spořitelna Raiffeisen uvede na trh 1. března nový produkt. Jedná se o stavební spoření pro děti  – Spoření batole. Jak již název napovídá, jedná se o spoření pro ty nejmenší, pro děti do tří let. Rodiče mohou pro své malé ratolesti uzavřít stavební spoření na cílovou částku 160 000 korun.

Jak již bylo řečeno, pravidla pro přidělení státní podpory jsou všude stejná a vklady jsou u tohoto spoření úročeny částkou 2 % (tedy částkou stejnou jako u spoření pro dospělé). Co je na tomto spoření lákavější, je úplné odpouštění poplatku za uzavření smlouvy. V současné době je poplatek za uzavření smlouvy 1 % z cílové částky a pro klienty do 25 let 0,85 %. Oproti současnému stavu tak při cílové částce 160 000 korun ušetříte 1 360 korun. Dospělí nad 25 let mají uzavření smlouvy dražší, než budou mít batolata, o 1 600 korun.

Spoření Kamarád od Wuestenrot

Stavební spořitelna Wuestenrot nabízí dětem do 15 let stavební spoření Kamarád. Úrok z úspor zde činí 2,5 % ročně. Pokud je cílová částka stanovena na 150 000 korun a vložíte na účet do 31. 12. 2005 částku minimálně 1500 korun, ušetříte za uzavření smlouvy – v takovém případě je její uzavření bezplatné. A tak děti oproti dospělým ušetří 1500 korun.

Hypo stavební spořitelna – spoření mladých

Úspora při uzavření smlouvy Stavebního spoření mladých je 50 % z „běžného“ poplatku. Stavební spoření mladých je produkt stavební spořitelny Hypo, který je určen pro všechny, kterým ještě nebylo 18 let. 1500 korun ušetří ti, kteří se rozhodnou pro variantu NU 1,2 s cílovou částkou 250 000 korun. Poplatek za uzavření smlouvy u Hypo stavební spořitelny je v tomto případě 1,2 % a činil by 3 000 korun.

Českomoravská stavební spořitelna

Další stavební spořitelnou, která nabízí snížení poplatku za uzavření smlouvy lidem do 18 let, je Českomoravská stavební spořitelna. Ta poskytuje mladým lidem poplatek v poloviční výši. Uspořit tak mohou až 1500 Kč (při cílové částce 300 000 Kč).

dan_z_prijmu

Komerční banka pro mladé pod třicet let

Modrá pyramida nesnižuje poplatky o tolik procent jako spořitelny předcházející, ale zvýhodnění platí i pro klienty starší – Junior program se týká občanů do 29 let. Ti dostanou slevu při uzavření smlouvy 25 %. Také Modrá pyramida účtuje při uzavření smlouvy, stejně jako většina stavební spořitelen, 1 % z cílové částky. Jaká bude vaše úspora tedy závisí na zvolené cílové částce.

Stejné podmínky batolatům jako dospělým

Stavební spořitelny České spořitelny v současné době platí stejná pravidla pro všechny věkové skupiny. Odpuštění nebo snížení poplatku měla v loňském roce v rámci akcí, které jsou ale již minulostí.

Mají být smlouvy o stavebním spoření pro děti levnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).