Hlavní navigace

"Standardní" karta za babku

22. 1. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zatímco elektronické platební karty (Maestro a VISA Electron) je možné využívat pouze v elektronických terminálech, embosovanou kartu lze použít i k úhradám offline pomocí "žehličky". To rozšiřuje její použitelnost - například celá řada restaurací přijímá pouze embosované karty. Kolik za embosované karty zaplatíte?

Ovšem i v případě, že nakupujete u obchodníka vybaveného elektronický terminálem, vám může embosovaná karta ušetřit řadu starostí. Pokud se nepodaří autorizovat elektronickou kartu (nenaváže se spojení s bankou, rozbitý terminál, přerušení dodávky proudu apod.), obchodník musí platbu odmítnout. To však neplatí u embosovaných karet, kde má náhradní řešení – žehličku. S elektronickou kartou se můžete snadno dostat do svízelné situace například u čerpací stanice, kdy s plnou nádrží, prázdnou peněženkou a elektronickou platební kartou čekáte, až opraví elektrické či telefonní vedení přetrhané vichřicí.

Další výhodou embosovaných karet je jejich použitelnost při platbách na Internetu. Tato výhoda sice může být zneužitelná neoprávněnou osobou (viz článek „Placení kartou přes Internet“), přesto je nezanedbatelným plusem v globalizujícím se světě Sítě. Ostatně, o peníze lze prostřednictvím platební karty přijít mnoha způsoby (viz např. „Kradou bankomaty?“ nebo „Zaplatit jednou nestačí“).

Jak vybrat platební kartu
Základním požadavkem na platební kartu je rozšířenost akceptačních míst. V tomto ohledu se pro Českou republiku nabízejí dvě karetní asociace s rozsáhlou akceptační sítí – MasterCard a VISA. Některé banky vydávají platební karty i dalších asociací (American Express, Diners Club apod.), jejichž pokrytí není tak velké a jsou vhodné zejména na cesty do zahraničí.

Většina platebních karet je již vydávaná jako mezinárodní, tedy celosvětově přijímaná. Každá asociace si zajišťuje prostřednictvím smluvních bank vlastní akceptační síť a karty jsou v různých zemích přijímány u různého počtu obchodníků. Ale opět se zde projevuje výhoda embosovaných karet oproti elektronickým, neboť jejich akceptační síť je řádově širší.

VISA nebo MasterCard?
Naprostá většina českých bank má v nabídce platební karty obou největších asociací. Výjimku tvoří GE Capital Bank a Union banka, omezující se pouze na karty asociace MasterCard, a Živnostenská banka s asociací VISA.

Podmínky vydání i poplatky za základní verze karet (EC/MC Standard a VISA Clasic) obou společností jsou v rámci jedné banky vždy stejné, záleží tedy na preferencích klienta, pro kterou se rozhodne. Počty akceptačních míst v ČR jsou obdobné a zpravidla kde je přijímána jedna, je akceptována i druhá.

Limity
Nezanedbatelným faktorem jsou limity při platbách u obchodníka a výběru z bankomatu, jejichž základní výše je zpravidla vyšší než u karet elektronických. Minimální výši limitů ukazuje následující tabulka.

Tabulka č. 726
Banka Limit obchodník Limit bankomat Celkový limit
Česká spořitelna do zůstatku 15 000 Kč/den není stanoven
ČSOB 10 000 Kč/týden 10 000 Kč/týden 10 000 Kč/týden
eBanka 80 000 Kč/týden 40 000 Kč/týden 120 000 Kč/týden
GE Capital Bank 40 000 Kč/den 20 000 Kč/den 60 000 Kč/den
HVB Czech Republic 30 000 Kč/týden 20 000 Kč/týden 50 000 Kč/týden
Komerční banka 50 000 Kč/týden 20 000 Kč/týden 50 000 Kč/týden
Raiffeisenbank není stanoven není stanoven individuální
Union banka není stanoven není stanoven individuální*)
Živnostenská banka 16 000 Kč/den 20 000 Kč/den 36 000 Kč/den

Poznámky:
*) Union banka nabízí volbu z přednastavených limitů denních od 1 000 Kč (do 250 tis. Kč) a týdenních od 1 000 Kč (do 500 tis. Kč).

Limity lze nastavit i vyšší, ale banky je podmiňují prověřením bonity klienta (zpravidla podle průměrného zůstatku na účtu).

Kolik za ni?
Zatímco za elektronickou platební kartu zaplatíte do 200 Kč ročně, embosovaná platební karta stojí nejméně 350 Kč/rok (Česká spořitelna), ale lze ji pořídit až za 900 Kč za rok (Živnostenská banka). Pořizujete-li kartu pouze k jejímu primárnímu účelu (placení a výběr z bankomatů), je výhodnější využít nabídky karet bez cestovního pojištění (bývají levnější), ale některé banky tuto variantu nenabízejí.

Většina bank již ustoupila od poplatku za vydání či obnovu karty, ale v zásadě je tento počin zanedbatelným – poplatek banky nahradily zvýšením ceny za vedení karty.

Tabulka č. 727
Banka Vydání karty Vedení karty (ročně) Blokace/stoplistace
Česká spořitelna zdarma 350 Kč+ 3 500 Kč
ČSOB zdarma 500 Kč+ 2 000 Kč
eBanka zdarma 450 Kč+ 3 750 Kč
GE Capital Bank zdarma 588 Kč++ 2 000 Kč
HVB Czech Republic zdarma**) 600 Kč++ 3 000 Kč
Komerční banka zdarma 700 Kč++ 2 000 Kč
Raiffeisenbank 90 Kč 720 Kč+ 2 000 Kč
Union banka 90 Kč 612 Kč+ 2 500 Kč
Živnostenská banka zdarma 900 Kč++ zdarma***)

Poznámky:
+ Cestovní pojištění lze sjednat
++ Cestovní pojištění automatické
**) S Kontem Komfort.
***) Pouze blokace (Živnostenská banka přebírá zodpovědnost od následujícího dne po nahlášení), stoplistace pouze pro podnikatele za 5 000 Kč.

skoleni_15_4

Zejména pro uživatele, kteří jsou častými oběťmi kapsářů, je při rozhodování důležitý poplatek za stoplistaci platební karty. Nejlevnější je v tomto ohledu Živnostenská banka, která sice kartu jen blokuje, ale od půlnoci přejímá zodpovědnost za její zneužití.

Doporučení České národní banky o ručení klienta při ztrátě karty pouze do výše 4 500 Kč a jen do doby nahlášení ztráty karty vstoupilo v platnost 1. ledna 2003. Bohužel k tomuto doporučení se banky zatím staví „opatrně“. Uvidíme, jak se situace vyvine a zda se sejmutí rizika z klienta nestane součástí konkurenčního boje.

Jaký typ karty využíváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).