Hlavní navigace

Spořím, spoříš, spoříme...

30. 8. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za poslední rok se povedlo ušetřit nějaké peníze pouze 29 procentům naší populace. Je to málo, nebo hodně? Jak jsou na tom naši kolegové z ostatních evropských zemí? Jsme na tom opravdu tak bídně?

Podle nejnovějších průzkumů lze snadno demonstrovat životní úroveň jednotlivých zemí na schopnostech jejich obyvatel vytvářet úspory. Tato informace je, na rozdíl od nejrůznějších běžně uváděných statistik (jako např. HDP na hlavu), schopna říci i něco o reálné životní úrovni obyvatelstva v porovnání s ostatními.

Ačkoliv průměrný Francouz vydělává v průměru čtyřikrát více než jeho český kolega, jeho životní náklady jsou taktéž několikanásobně vyšší. K odstranění takovýchto disproporcí byl zaveden systém přepočtu životních nákladů podle tzv. parity kupní síly.

Zmíněná parita nám umožňuje mezinárodní srovnání na podstatně hodnotnější úrovni, neodráží ale spotřebitelské preference a řadu dalších faktorů. Proto je dobré získat i jiné indikátory porovnávající životní úroveň, mezi které může s trochou fantazie docela dobře patřit i schopnost spořit.

Následující tabulka znázorňuje procentuální schopnost spoření obyvatelstva středoevropského transformujícího se regionu:

Tabulka č. 98
Země Uspořilo Tratilo VR
Česká republika 29 % 27 % 43 %
Maďarsko 27 % 21 % 52 %
Polsko 19 % 25 % 55 %


Pozn.: VR-vyrovnaný rozpočet

Z tabulky je viditelné, že zatímco mají Češi v tomto regionu až nezvyklý sklon k šetření, mají stejnou měrou nezvyklý sklon k bezhlavému utrácení. Z tohoto pohledu jsou jak Poláci, tak Maďaři střídmější a jejich sklon k vyrovnanému rozpočtu je výraznější.

Nyní si ještě porovnáme naše výsledky s výsledky některých ostatních evropských zemí:

Tabulka č. 99
Země Uspořilo Tratilo VR
Belgie 37 % 21 % 42 %
Francie 35 % 21 % 44 %
Itálie 33 % 27 % 40 %
Německo 37 % 21 % 42 %
Nizozemí 40 % 25 % 35 %
Rakousko 24 % 25 % 51 %
Španělsko 37 % 16 % 47 %
Švédsko 55 % 19 % 26 %
Velká Británie 42 % 21 % 37 %


dan_z_prijmu

Pozn.: VR-vyrovnaný rozpočet

Ze zmíněné tabulky je vidět, že zatímco utrácíme již dávno ve stejném duchu, jako obyvatelé bohatších evropských států, s šetřením je budeme přece jenom ještě dlouho dohánět.

Jaký předpokládáte váš letošní rodinný rozpočet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).