Hlavní navigace

Spořicí účty lákají na lepší úroky, ale mají i chytáky

5. 4. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Banky bojují o peníze klientů, chtějí si je udržet a předhánějí se v atraktivních nabídkách. Které spořicí účty jsou nejatraktivnější a kde si dát pozor na skryté fígle?

Zdá se, že banky potřebují kapitál a jsou ochotny za něj i něco dát. V poslední době se množí akční nabídky a spořicí účty s vysokým zhodnocením. Ne vždy jde ale o pravé „terno“. Jaké účty jsou opravdu atraktivní a kterou nabídku se vyplatí zkoumat s lupou a rozvahou?

Metropolitní spořitelní družstvo 2,8 %

Nejvyšší zhodnocení stále nenabízí žádná banka, ale kampelička Metropolitní spořitelní družstvo. Ta nabízí spořicí účet bez výpovědní lhůty s úrokovou sazbou 2,8 % ročně a denním připisováním úroků.

Vedení účtu, výběry, vklady i převody peněžních prostředků jsou bezplatné. 

Aby to ale nebylo úplně ideální, spořicí účet si můžete založit jen osobně na pobočce v Praze, Brně, Hradci Králové, Olomouci či v Plzni. Kampelička nemá internetové bankovnictví a neposkytuje od letošního roku ani hotovostní služby.

Air Bank 2,7 nebo 2,5 %

Hned po družstevní záložně se může nejvyšší úrokovou sazbou pochlubit nová Air Bank. A to u těch klientů, kteří si při jejím založení nechali zřídit v akční nabídce doživotní bonus 0,2 %, takže mají nyní spořicí účet s úrokovou sazbou 2,7 % ročně.

Ostatní klienti mají „jen“ 2,5 % s tím, že banka se zavázala držet se vždy mezi trojkou nejlépe úročených spořicích účtů na trhu.

Spořicí účet založíte i samostatně bez běžného účtu. V případě, že máte zvolen Malý tarif, stojí vás odchozí platba 5 Kč, vedení účtu je bezplatné. Pokud zvolíte Velký tarif, zaplatíte 150 Kč měsíčně. Pod tento jeden poplatek ale můžete navázat několik běžných účtů i ten spořicí. Pak jsou i odchozí platby zdarma.

Účet lze založit online.

UniCredit Bank 2,5 %

Úplně nejčerstvější novinkou je spořicí účet Prima od UniCredit Bank. Ten nabízí pro částky do půl milionu úrokovou sazbu 2,5 % ročně. Nad částku 500 000 Kč se vám bude vklad úročit už jen 1,6 % p.a. Úroky banka bude připisovat čtvrtletně.

Výše zhodnocení je garantována do konce roku 2012 a na účtu není požadován žádný minimální vklad. Nemusíte si ani zřizovat běžný účet.

Za vedení vám banka nebude účtovat žádný poplatek, příchozí platby máte také zdarma, stejně jako první dvě odchozí, zadané elektronicky nebo provedené na základě trvalého příkazu. Za další už ale zaplatíte 45 Kč. Další poplatky najdete v sazebníku banky. 

Zuno Bank 2,5 %

Kromě svého známého spořicího účtu, který má nyní úrokovou sazbu 2 % s denním připisováním, nabízí Zuno Bank také Spoření Plus. Zde získáte sazbu 2,5 % ročně, zhodnocuje se ale pouze vklad do 2 500 000 Kč. Od této hranice už se vyšší částky neúročí.

Úroky jsou připisovány měsíčně až na výjimky, kdy ze Spoření Plus prostředky vybíráte. Za tyto měsíce banka úroky nepřipíše. Banka nepožaduje minimální vklad ani zůstatek a za převody na účet či z účtu neplatíte žádné poplatky. Pro zřízení spořicího účtu je ale nutné založit i běžný účet.

Equa Bank 2,3 %

Spořicí účet se zhodnocením 2,3 % ročně nabízí nová Equa Bank. I tento účet můžete založit online.

Banka neúčtuje poplatky za vedení, odchozí platba vás ale bude stát 9 Kč. Úroky jsou připisovány měsíčně.

Úroky s podmínkou

Některé spořicí účty sice nabízí atraktivní zhodnocení, ale pouze v případě, že splníte požadované podmínky. Jiné slibují atraktivní zhodnocení pouze v rámci akční nabídky.

Moravský peněžní ústav 3%

Spořicí účet kombinovaný s termínovaným vkladem nabízí Moravský peněžní ústav. Pro vklady od 100 do 400 tis. Kč nabízí akční úrokovou sazbu 3 % při výpovědní lhůtě jednoho měsíce. Úrok se dále zvyšuje s výší vkladu a délkou fixování vkladu. U akční nabídky je poznámka, že je platná pro prvních 1000 účtů či do odvolání. Na náš dotaz jsme se dozvěděli, že nabídka stále platí.

Kromě výpovědní lhůty a pásem ale obsahuje účet ještě jeden háček. Moravský peněžní ústav má pobočku pouze v Praze a ve Zlíně a založit účet musíte pouze osobně. Zároveň se musíte stát členy družstva za poplatek 1000 Kč, který vám bude při ukončení členství vrácen.

Vedení účtu je bezplatné, za výběr v hotovosti zaplatíte 19 Kč, za elektronický příkaz k úhradě pak 1,9 Kč. Za příchozí platby neplatíte.

Wüstenrot 2,5 nebo 2,3 %

Wüstenrot nabízí Spořicí účet s úrokem 2,3 % ročně, kterou si můžete zvýšit ještě o 0,2 % na 2,5 % p.a. Zmíněných 2,3 % získáte za vklad od 30 000 Kč do 3 mil. Kč. (na celou výši zůstatku). Úrokový bonus 0,2 % pak tím, že si vklad na 12 měsíců zafixujete (lze fixovat i na 3, 6 a 9 měsíců s nižším bonusem). Fixovat lze nejméně částku 10 000 Kč.

Ke spořicímu účtu, který lze sjednat online, není nutné zakládat ještě jiné produkty. Vedení účtu je zdarma, stejně jako příchozí a odchozí elektronické transakce.

AXA Bank 2,4 nebo 1,9 %

Až 2,4 % můžete získat také na Spořicím účtu od AXA Bank díky Jarnímu bonusu (0,5 %), který garantuje úrok od počátku února do konce dubna. Ten se vztahuje na částky do 5 mil. Kč. Nad tuto hranici se budou prostředky úročit 1,3 %, s dočasným jarním bonusem pak 1,8 %. 

Prémiová úroková sazba bude počítána za nové vklady vložené od února do konce dubna. Pokud z účtu naopak vyberete, snížíte částku, která tvoří základ pro výpočet bonusu.

Za vedení účtu neplatíte poplatky a zdarma získáte k účtu i platební kartu Visa Electron. Minimální vklad je 1 Kč. Není nutné si zakládat běžný účet.

LBBW Bank 2,35 nebo 0,25 %

Až 2,35 % můžete dosáhnout na IQ Spořicím účtu od LBBW Bank. Ač se jedná o spořicí účet, má měsíční výpovědní lhůtu. Akční úrok se navíc vztahuje pouze na vklady od 100 000 Kč (platí na celý vklad). Vložíte-li méně, získáte jen zanedbatelný úrok 0,25 % ročně.

Úroky banka připisuje měsíčně, ke zřízení „spořáku“ nemusíte pořizovat běžný účet. Vedení účtu je bezplatné, stejně jako domácí příchozí transakce a vklady hotovosti. Za odchozí platbu ale zaplatíte 20 Kč.

Oberbank 2,25 %

Od začátku února má zajímavou sazbu na spořicím účtu Speciál také Oberbank. Akční úroková sazba 2,25 % platí pro nové vklady v minimální výši 30 000 Kč. Platnost akce banka neuvádí.

Příchozí a odchozí platby jsou bez poplatku, neplatíte ani za vedení účtu.

Raiffeisenbank 2,1 %

S akční nabídkou platnou do konce roku přišla také Raiffeisenbank. Na webu uvádí, že zhodnotí prostředky sazbou 2,1 %, tak jednoduché to ale není. 

Zmíněné zhodnocení nabízí banka na eKontu Flexi, což je spořicí účet s výpovědní lhůtou 21 dní, ke kterému můžete získat zhodnocení 2,1 % ročně pro vklady do 5 mil. Kč. Podmínkou ale je aktivní využití běžného účtu eKonto. 

Raiffeisenbank poskytuje tento účet bez poplatku za vedení účtu a bez podmínky minimálního zůstatku. Příchozí platby máte bezplatné, odchozí se řídí sazebníkem eKonta. Za elektronicky zadanou platbu tedy zaplatíte 4 Kč, přes telefonní bankovnictví by vás stála 14 Kč a na přepážce pak 44 Kč. 

V souvislosti s výpovědní lhůtou je třeba dát pozor, protože za předčasný výběr zaplatíte 2 % z vkladu, minimálně ale 1000 Kč.

Kromě toho má akce další háček. Standardně se spořicí účet zhodnocuje úrokem 1,1 % ročně a vy můžete získat bonusový úrok 1 %, abyste dosáhli zmíněných 2,1 %.

K tomu ale musíte splnit podmínku aktivního využití eKonta, být držiteli aktivní debetní karty a nezrušit běžný a spořicí účet před uplynutím desátého pracovního dne měsíce, který následuje po ukončení daného čtvrtletí, za které se aktivita na účtu sleduje.

A co se konkrétně aktivním využitím myslí? V každém měsíci sledovaného čtvrtletí (úroky se připisují čtvrtletně) musíte provést nejméně tři platební transakce, které spočívají:

dan_z_prijmu

  • v převodu prostředků z účtu na účet vedený jinou bankou,
  • v převodu prostředků z účtu na běžný nebo vkladový účet, jehož majitelem nejste vy ale jiná osoba,
  • ve výběru prostředků prostřednictvím bankomatu či na pokladně Raiffeisenbank,
  • v čerpání prostředků z účtu pomocí debetní karty při platbě u obchodníka, 
  • v čerpání prostředků pomocí kreditní karty za platbu u obchodníka či jako výběr z bankomatu.

Mezi tyto platební transakce se nezapočítávají převody mezi účty téhož klienta.

Jak vidno, některé akce jsou pro vás, jiné pro jiného. Boj o kapitál zákazníků ale sympaticky zvyšuje úrokové sazby na mnoha „frontách“, takže z nabídky se dá vybrat i transparentní jednoduchý produkt s dobrým zhodnocením.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).