Hlavní navigace

Společnost s ručením omezeným – vyvolávací cena tisíc korun českých

8. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ano, tisíc korun českých - tak málo možná bude v blízké budoucnosti stačit, abyste si pořídili společnost s ručením omezeným. Příkladem nám již od podzimu půjde Německo.

Tam má vláda už rozhodnuto. Od 1. listopadu bude v Německu stačit k založení společnosti s ručením omezeným dokonce jediné euro. Cílem této změny je umožnit podnikat všem, kteří by takovou společnost rádi založili, ale nemají potřebné finanční prostředky. Mladí lidé tak mohou začít rychle a jednoduše podnikat a přitom nemusí mít vysoký počáteční kapitál. Založení s.r.o. s počátečním vkladem jedno euro také nebude omezené předmětem podnikání. Lze proto předpokládat, že této příležitosti využijí především řemeslníci, kteří doposud podnikají na živnostenský list.

Nynější požadavky na založení společnosti s ručením omezeným jsou mnohem přísnější. V Německu musí každý, kdo chce tuto společnost založit, složit základní kapitál ve výši 25 tisíc euro (cca. 600 000 korun českých). Vysoká částka, kterou musí němečtí podnikatelé zaplatit, byla často důvodem protestů. Ovšem mnozí z nich si našli únikovou cestičku a společnost založili v jiné zemi. Oblíbili si zejména Velkou Británii, kde není stanovena minimální výše vkladu.

Těžké začátky podnikatele v Čechách

Česká republika na tom ale v současné době není o nic lépe než Německo. Naopak, podnikaní u nás vyjde mnohem dráž. Podmínkou k založení společnosti s ručením omezeným je u nás minimální vklad 200 000 korun českých. Je to sice v přepočtu méně, než kolik požaduje před reformou Německo, ale pokud spočítáme veškeré náklady, zjistíme, že konečná částka může být až třikrát vyšší než u našich německých sousedů. České úřady jsou totiž skutečně k začínajícím podnikatelům nemilosrdné. Poplatky, které po nich požadují, se často vyšplhají až na desítky tisíc korun. A že jich není zrovna málo. Byrokratická mašinérie, kterou musí každý nový podnikatel absolvovat, může navíc trvat i dva měsíce. Zatímco v Německu je vše vyřízeno do týdne. A čas jsou peníze…

Možná si řeknete: Není tedy snadnější a levnější založit si firmu v Německu? Snadnější určitě, na vstupních poplatcích taky ušetříte, ale zase zjistíte, co je to mít tu čest s německým finančním úřadem. Ten si totiž účtuje daň z příjmu cca 32 %. To znamená o 11 % více než v České republice.

Ale čeští podnikatelé jsou hlavičky, a tak je nic nepřekvapí. Mohou si pouze formálně založit za výhodnějších podmínek firmu v Německu a v České republice si zřídí pobočku své německé firmy. Zisky tak bude podnikatel zdaňovat za výhodnějších podmínek v České republice a na německý finanční úřad může klidně dělat dlouhý nos, protože sídlo společnosti, kterou má v Německu, nevykazuje žádný zisk. A nulový zisk znamená nulovou daň. Od 1. listopadu, kdy bude v Německu stačit k založení společnosti s ručením omezeným pouze jedno euro, bude tento postup o to více výhodný. Ale snad to nebude dlouho trvat a Česká republika taky sleví ze svých nároků. Nový návrh obchodního zákoníku počítá s tím, že k založení společnosti s ručením omezeným bude stačit pouze tisíc korun českých. A změny se nebudou týkat jen založení společnosti s ručením omezeným, ale dotknou se i akciových společností. Akciové společnosti si budou moci samy zvolit, jestli chtějí klasické představenstvo a dozorčí radu nebo správní radu.

Podnikatelem „na zkoušku”

Ale neradujme se předčasně. Návrh zákona totiž nejprve putuje do meziresortního připomínkového řízení. Je tedy možné, že se v tomto řízení ještě změní. Stejně jako německou vládu, i tu naši vede ke změnám především snaha zjednodušit a zároveň zefektivnit počátek podnikání. Podmínka vložit 200 000 korun českých jako základní kapitál se totiž časem stejně ukázala jako nesmyslná. Jakmile podnikatel vklad vložil, mohl si ho zase vzít. Těžko pak lze tuto částku považovat za nějakou seriózní záruku podnikání.

Přestože se o smyslu vysokého počátečního vkladu u nás dá polemizovat, je stále dost těch, kterým by se změna zákona nelíbila. Obávají se, že nyní bude podnikat úplně každý, protože si to prostě bude chtít jen vyzkoušet. Je pravda, že takových firem na zkoušku určitě změnou zákona přibude. Šanci začít snadno podnikat dostanou totiž podnikatelé, kteří mají promyšlený seriózní podnikatelský plán, jen jim chybí počáteční kapitál, ale stejnou šanci dostanou i podnikatelé, kteří k celé záležitosti budou přistupovat formou pokus – omyl, kdyby to náhodou vyšlo. Na takové jednání samozřejmě může doplatit a doplatí nejeden zákazník. Zajímavé také bude, jak budou obchodní partneři pohlížet na nové společnosti s ručením omezeným.

Co se ještě změní

Ale jsou i další změny. Nově vznikne také možnost, aby jeden majitel společnosti s ručením omezeným držel více podílů. Akcionáři se také mohou těšit na pestřejší výběr akcií. Změní se také rozložení sil při volbě orgánů firmy. Zatímco dnes vyhrává ten, který má většinu hlasů, v blízké budoucnosti se uvažuje o tom, že vliv většinového akcionáře bude omezen. Bude si moci zvolit větší část svých zástupců, nikoliv však všechny, jak tomu bylo doposud zvykem.

dan_z_prijmu

Možná však není výše základního kapitálu to, co přesně podnikatele trápí. Většina z nich si totiž stěžuje na další administrativní úkony, které na počátku podnikání musí absolvovat. Možná by tedy právě zmírnění byrokracie pomohlo zjednodušit život začínajícím podnikatelům. Jako záruka serióznosti ve věci k zákazníkovi by mohl nynější počáteční kapitál zůstat.

Ale na to, jak bude výsledná podoba zákona vypadat, si ještě budeme muset několik měsíců počkat.

Využili byste možnosti založit si levněji s.r.o.?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).