Hlavní navigace

Společné zdanění manželů 2006: Jak na daňové přiznání

27. 3. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Manželé, kteří mohou a chtějí využít společného zdanění manželů, musí podat daňové přiznání. Jak si ale s růžovým formulářem poradit? Přinášíme podrobný návod na vyplnění daňového přiznání včetně příloh za účelem uplatnění společného zdanění manželů.

Splňujete-li zákonem stanovené podmínky, můžete využít společného zdanění manželů. Výhody a nevýhody tohoto institutu jsme rozebírali v jiných článcích. Nyní se podívejme na vyplnění daňového přiznání. Na odevzdání přiznání máte necelý týden. Pokud si nejste jisti, že tento termín stihnete, pak je možné povinnost podat daňové přiznání odložit. Je potřeba ale odložit obě daňová přiznání.

Včera jsme vydali článek „Daňové přiznání za rok 2006: Podrobný návod“, na který tento navazuje a na který se v mnohých částech odvolává. Vychází též z interaktivního daňového přiznání od společnosti Software 602, jehož distributorem je finanční server Měšec.cz.

„Tělo“ daňového přiznání

Daňové přiznání se dělí na samotné daňové přiznání (čtyři strany růžového formuláře) a přílohy. Pět příloh s různými účely, z nichž většina je vysvětlena ve včerejším článku, je sice nedílnou součástí interaktivního přiznání, finančnímu úřadu ale předkládáte pouze ty z nich, které využijete.

Příloha č. 5 se zobrazí, pokud je zaškrtnuto v řádku 05b – společné zdanění manželů. Jeho zaškrtnutí má další důsledky, co můžete a nemůžete v interaktivním formuláři vyplnit.

SZM 01

Osobní údaje na úvodní stránce daňového přiznání zůstávají stejné jako v případě samostatného daňového přiznání. Obdobně jsou vyplňovány i jednotlivé přílohy (příjmy ze samostatně výdělečné činnosti – příloha č. 1, z pronájmu a ostatní příjmy – příloha č. 2).

První změna oproti samostatnému přiznání nastává ve 3. oddílu – nezdanitelní části základu daně, odčitatelné položky. Tyto se v těle přiznání nevyplňují, ale doplní se automaticky z přílohy č. 5.

SZM 02

Další části daňového přiznání jsou pro manžele stejné jako pro samostatného poplatníka. Opět je třeba doplnit jméno manžela/manželky, aby bylo možné uplatnit slevu na dani na vyživovaného partnera.

I další části jsou shodné se samostatným poplatníkem.

Příloha č. 5 – společné zdanění manželů

Úvodní informací, kterou společné zdanění manželů vyžaduje, jsou údaje o manželovi či manželce.

SZM 03

U manželů se může lišit i místně příslušný finanční úřad – a každý z manželů tak může podávat přiznání jinému úřadu. Proto je třeba vyplnit i finanční úřad partnera/partnerky.

Daňová přiznání manželů se vyplatí vyplňovat souběžně. Dílčí základy daně z příjmů poplatníka, jehož přiznání je vyplňováno, se doplní automaticky z předchozích příloh a těla daňového přiznání. Je třeba ale doplnit dílčí základy manžela/manželky.

SZM 04

Společný základ daně je spočítán v interaktivním přiznání automaticky (ř. 507).

Na rozdíl od „klasického“ daňového přiznání se při uplatnění společného zdanění nezdanitelné části od základu daně uplatňují v příloze č. 5, nikoli v těle daňového přiznání.

skoleni_15_4

SZM 05

Další části se převážně vyplní automaticky – jak společný úhrn nezdanitelných částí (ř. 514), tak společný základ daně (ř. 515).

SZM 06

Doplnit je třeba už jen řádek č. 517 – ztrátu z minulých období, pokud v období, kdy ke ztrátě došlo, nebylo uplatňováno společné zdanění manželů (maximálně do výše hodnoty na řádku č. 41 – daňový základ ze samostatné výdělečné činnosti, pronájmu, kapitálového majetku a ostatních příjmů) a doplnit případné úlevy za výzkum a vývoj, eventuálně další částky.

Uplatňujete společné zdanění manželů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).