Hlavní navigace

Šmejdi dobývají internet a mají falešné firmy. Jak se bránit?

14. 11. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: isifa.com
Šmejdi se přesouvají na internet, stávají se kyberšmejdy. V reklamních emailech slibují lákavé zboží, telefonicky si vyžádají váš souhlas a nakonec pošlou předražený ček-šmejd.

Film Silvie Dymákové Šmejdi rozpoutal obrovskou mediální smršť. Česká obchodní inspekce po dlouhé době začala jednat a jednotlivé předváděcí akce Šmejdů kontrolovat, udílet pokuty a poté zakazovat. Šmejdi už nemají v Česku na růžích ustláno. Vymýšlejí však stále důmyslnější metody, které jim mají zajistit výdělky nad těmi nejslabšími. Například si hrají na antišmejdy a spotřebitelské ombudsmany nebo se dokonce vydávají za pracovníky Kauflandu. Čtěte také: 9 triků, na které vás obchodníci chtějí napálit

V současnosti se přesouvají na internet, stávají se kyberšmejdy, a rozvíjejí důmyslné strategie, jak postupně důvěřivé seniory, ale i další skupiny obyvatel, „oškubávat“. Vybírají si jak seniory, tak i mladší lidi s nižší mírou počítačové gramotnosti.

Koho chtějí oslovit nigerijské dopisy? 

Zajímavou teorii také rozšířil ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého si odesílatelé takzvaných nigerijských emailů vybírají důvěřivce s nižší inteligencí, chtějí tak ušetřit čas, který by museli ztratit komunikací s méně důvěřivými lidmi. Často těží z určitých lidských slabostí a nabízejí jejich zázračné vyřešení, příkladem mohou být „sexšmejdi“ nabízející přípravky na zvětšení penisu či falšované léky na podporu erekce. Nakonec se vás ale pokusí okrást. Čtěte více: Koupili jsme přes internet Viagru. A málem přišli o peníze (TEST+video)

Podvodníci jsou stále důmyslnější, lidé se bojí

Aktivity novodobých kyberšmejdů jsou mnohem promyšlenější. V minulosti vám například mohl přijít email, kterým vás falešný exekutor informoval o falešném dluhu, který bylo nutné neprodleně uhradit. Emailová zpráva přitom obsahovala reálná jména exekutorů nebo jiných osob, v jednom emailů se dokonce generovalo jméno autora tohoto článku. Více informací o vašem dluhu vám měla napovědět příloha, která se tvářila jako soubor .pdf, jednalo se však o soubor EXE, který vám mohl vyluxovat bankovní účet. O tématu si můžete přečíst více v článku: Falešná exekuce: Příloha v emailu vám mohla vyluxovat účet

S tím, jak jsou podvodníci každým rokem důmyslnější a vychytralejší, tím také roste obava lidí z kyberzločinosti. Dokazuje to průzkum společnosti INTEL, který byl realizován agenturou Mediasearch. Ten zjistil následující:

  • 73 % lidí se cítí být ohroženo stupňujícími se vlnami kyberzločinu
  • 74 % lidí již letos obdrželo podvodný e-mail
  • 11 % Čechů má zkušenost s kyberšikanou

Zneužití dat se také nemusí týkat jen starších či příliš důvěřivých lidí. Podle výzkumu údajně každý pátý Čech (22,3 %) přišel o svůj mobilní telefon, existuje zde obrovské riziko zneužití dat nebo jejich odcizení. Z toho:

  • u 9 % respondentů došlo k zneužití dat
  • 3 % k odcizení identity
  • 1 % již zažilo oboje

Znamená to, že ohrožen v podstatě může být každý z nás. V takových případech je ale nutné jednat ihned. Pokud je vám odcizený mobilní telefon, je nutné si ho ihned na dálku zablokovat. V případě například ztráty peněženky s platebními kartami ihned kontaktujte banku.

Jak Šmejdi můžou okrást vaše rodiče či prarodiče?

Šmejdi se ale především zaměřují na starší lidi. Například posílají do emailové schránky zajímavé obchodní nabídky s tím, že chtějí „uvrtat“ spotřebitele do nevýhodného a dlouhodobého vztahu: Dostala jsem e-mail s nabídkou zlatých pamětních medailí za pět tisíc korun, že je to dobrá investice například pro vnoučata. Prý jsem jednu vyhrála a mám o ní zažádat, snažili se mě prý opakovaně kontaktovat a já nereagovala, tak že si mám pospíšit. Zavolala jsme na call centrum a souhlasila se zásilkou. Teď mi chodí každý měsíc medaile, už je nechci, stojí mne to polovinu důchodu. Firma ale tvrdí, že jsme jim do telefonu řekla, že je chci nechat zasílat pravidelně. Poslali na mne nakonec vymahače dluhů, uvádí se případ 71leté Zdeny v tiskových materiálech Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI) a neziskové organizace Život 90.

skoleni_15_4

Další případ popsal podvedený senior, který emailem dostal nabídku na knihu „Domácí lékař“, která byla dodávána v jednotlivých listech s tím, že 1 balíček měl 12 listů a vyšel na 59 Kč. Po telefonickém hovoru s firmou však ve skutečnosti došlo k odeslání 75 balíčků najednou a to za cenu 8602 korun. V mnoha balíčcích však chyběly stránky, v podstatě tak senior od Šmejdů obdržel za vysoké peníze Ček-šmejd. Senior zkusil vypovědět smlouvu, to však nebylo možné, protože neměl kam vrátit zboží (v sídle firmy byla jen poštovní schránka). Na seniora poté firma poslala vymahačskou firmu za účelem uznání dluhů: Chovali se ke mně způsobem, jako bych nebyl člověk, tvrdí senior. Senior poté kontaktoval jednu z neziskových firem, která mu poskytla advokáta. Nakonec proběhl soud, který měl 2 stání a dal seniorovi za pravdu, nemusel tak platit dluh 8602 Kč. 

Nebezpečné také je, když senior tráví hodiny chatováním či na sociálních sítích, zvláště v případě, že se jedná o důvěřivou osobu, která je schopna navazovat s virtuálními osobami silná přátelství: Na Facebooku jsem se seznámila s přítelkyní, která je na tom podobně jako já: žije sama a vnoučata má daleko. Moc dobře jsme si popovídaly a občas i zavolaly. Najednou se odmlčela a já pak s hrůzou zjistila, že je vážně nemocná. Požádala mne o 50tisícovou půjčku, kterou jsme jí ráda poslala. Pak už se neozvala a telefon nebere, uvádí paní Martina (65 let).

Jak se ochránit před Šmejdy?

  • Nereagovat na nevyžádané nabídky: Emailová schránka i s důkladnými antispamovými filtry se stane často terčem důmyslných spamů s různými nabídkami nebo oznámeními o výhře. Na takové nabídky v žádném případě nereagujte.
  • Neuzavírat jakékoli smlouvy telefonicky: Pokud vám volají s nabídkou nějaké služby či produktu, pak v žádném případě neuzavírejte smlouvy prostřednictvím telefonu.
  • Mějte podporovaný operační systém a aktuální verzi antiviru: Starý operační systém, který už není ze strany výrobce podporován může, být nebezpečný v tom, že jsou v něm odhalovány nové bezpečností chyby, které se už ale neřeší. Ještě závažnější je situace, kdy počítač není vybaven antivirem nebo antivir zažil poslední aktualizaci ještě v době, kdy premiér Paroubek chtěl uzavírat koalici s Marťany. Zvažte také, zdali není lepší, aby senior měl jen omezená práva v operačním systému a nemohl tak například instalovat nejrůznější programy se škodlivým kódem. 
  • Ústně nedávat jakýkoliv souhlas: Ústní smlouvy jsou velmi nebezpečné s tím, že souhlas může být vynucen manipulací. Kupující nemusí být schopen nabídku objektivně posoudit, nemá k dispozici záznam dohody a zpětně si nemůže ověřit, k čemu se zavázal.  
  • Využívejte zákonů: Odstoupit můžete do 14 dnů od uzavření smlouvy bez udání důvodů. Pokud vám jako spotřebiteli nebyly poskytnuty dostatečné informace, pak činí lhůta pro odstoupení od smlouvy 3 měsíce a 14 dnů, a to ode dne, kdy byla smlouva uzavřena, popřípadě ode dne, kdy jako spotřebitel obdržíte vyhotovení smlouvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).