Hlavní navigace

Složenky jsou drahé

16. 4. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete-li ušetřit, vyhýbejte se složenkám. Jsou drahé, jejich placení je nepohodlné a ve většině případů máte hned několik jiných možností, jak potřebnou sumu uhradit. Nevěříte? Čtěte dále!

Kupodivu není složenka jako složenka. Nemluvě o tom, že většina složenek vlastně složenkami není a jedná se o poštovní poukázky. A těch má Česká pošta dokonce pět. Levná ovšem není ani jediná.

Složenky (resp. tedy poštovní poukázky), které obyčejní lidé svorně nenávidí nejvíce, jsou poštovní poukázky typu A. Právě ty nejčastěji zamořují schránky a znesvěcují je takovými požadavky jako „zaplať za elektřinu!“, „uhraď nedoplatek za studenou vodu!“ a podobně.

Pokud jejich nevybíravého příkazu uposlechnete a jdete se trpně postavit do fronty na poštu, vysázíte pěkně „na dřevo“ nejen požadovanou sumu, ale ještě dalších 12 až 30 Kč za použití toho ošklivého růžového cáru papíru.

Tabulka č. 924
  do 200 Kč do 1 000 Kč do 5 000 Kč do 50 000 Kč za každých dalších započatých 50 000 Kč
Poštovní poukázka typu A 12 Kč 20 Kč 20 Kč 30 Kč 10 Kč

Zdroj: Česká pošta

Přitom existuje spousta jiných způsobů, jak vše vyřídit. Například když vezmeme v úvahu, že máte jistě zařízený bankovní účet, není jediný důvod, proč byste složenku nezaplatili bezhotovostně přímo z něj. Stačí si opsat číslo účtu příjemce, ve prospěch kterého budete částku hradit, kód jeho banky, variabilní symbol (nejčastěji vaše rodné číslo či číslo vaší smlouvy s danou organizací) a nechat si poradit s konstantním symbolem (pro platby za služby se většinou užívá symbol 308) a můžete směle zvednout telefon, zapnout počítač nebo vyrazit na pobočku banky, kdy vyplníte příkaz k úhradě ručně. K ručnímu vyplnění příkazu k úhradě můžete použít i formulář na zadní straně složenky, majitelé Postžira Poštovní spořitelny jen doplní stranu přední.

Nutno podotknout, že pokud budete zadávat platbu přes telefon nebo přes počítač, v naprosté většině případů vás to vyjde podstatně levněji než na pobočce. Pokud žádnou ze služeb přímého bankovnictví zřízenou nemáte, raději si rozmyslete, jestli pro vás přeci jen nebude výhodnější platba na poště pomocí složenky. Nebo jiná alternativa. Například trvalý příkaz z účtu.


Jestliže se vám složenku nechce hradit bezhotovostně, máte ještě další relativně levné možnosti. Můžete například složenku vzít, zajít s ní na pobočku banky, u které má ten, kdo vám ji poslal, vedený účet a hotovostní sumu vložit přímo na jeho účet. Tyto úkony bývají často zdarma, ale ne vždy. Musíte být proto ostražití, neboť některé banky si účtují za vklad hotovosti na určité typy cizích a ještě navíc firemních účtů nemalé poplatky. U České spořitelny tak můžete zaplatit až 45 Kč, u ČSOB 30 Kč apod. Jistější tedy bude, když se v každém konkrétním případě předem zeptáte.

Ve většině případů se také můžete sebrat a požadovanou sumu můžete v hotovosti zaplatit přímo v sídle společnosti příjemce platby. Nedoplatek za elektřinu tedy zaplatíte přímo u elektrárny, plyn u plynárny, pojistné u pojišťovny a stavební spoření u stavební spořitelny. Některé z těchto organizací mohou dokonce přijímat i platby platební kartou a vy tak ušetříte i za výběr z bankomatu.

Tento způsob však lze doporučit pouze pro nepravidelné jednorázové platby a také jen v případě, že nemusíte za elektrárnou 50 km do okresního města. Pokud byste tak totiž chtěli platit úplně všechno a každý měsíc, asi byste pak již nestíhali nic jiného.

Jestliže ovšem máte složenky vlastně docela rádi a rádi si každý měsíc popovídáte s tou krásnou paní za poštovní přepážkou, zařiďte si alespoň SIPO. Placení prostřednictvím jeho složenky máte na poště úplně zdarma. Ostatně, i když ho budete platit bezhotovostně z účtu, vyjde vás to velmi levně – spousty dílčích účetních položek za platby různých služeb se vám totiž spojí do jediné.

Poštovní poukázkou typu A to ovšem se složenkami zdaleka nekončí. Kromě „áčka“ jsou tu totiž ještě další čtyři. Tak například poštovní poukázku typu G můžete použít místo typu A v případě, že jste s placením nějaké služby pozadu a hrozí vám, že pokud dodavatel nebude mít peníze na účtu okamžitě, stane se vám něco hrozného. Má totiž úplně stejné použití, jenže dodání peněz druhé straně je garantováno do dvou pracovních dnů od té doby, co ji zaplatíte.

Tabulka č. 926
  do 200 Kč do 1 000 Kč do 5 000 Kč do 50 000 Kč za každých dalších započatých 50 000 Kč
Poštovní poukázka typu G 14 Kč 22 Kč 22 Kč 32 Kč 10 Kč

Zdroj: Česká pošta

Potom jsou tu také složenky, které většinou známe z té příjemnější stránky, protože nám peníze obyčejně přinášejí. A v tom případě my nehradíme ani korunu. Za složenku totiž vždycky platí pouze ten, kdo peníze posílá, a nikdy ten, kdo jejím prostřednictvím peníze dostává.

Tabulka č. 927
Jakou složenku kdy použít?
Typ poštovní poukázky Způsob úhrady (jak zaplatím) Způsob výplaty (jak dostanu peníze)
Typ A hotovostně bezhotovostně
Typ G hotovostně bezhotovostně do 2 dnů od podání
Typ B bezhotovostně hotovostně
Typ C hotovostně hotovostně
Typ D hotovostně hotovostně do příštího dne

Zdroj: Česká pošta

Typ B je většinou používán většími firmami, které mají smlouvu s Českou poštou a bezhotovostně posílají na její účet peníze, které má ona rozeslat (pomocí složenek a výplaty hotovosti na pobočkách pošty) určitým subjektům. Seznam subjektů je zadáván buď písemně nebo na nějakém nosiči dat (disketa, CD…) a dle toho se liší i cena za složenku (opět je hradí pouze daná firma, tedy plátce).

Tabulka č. 928
  do 200 Kč do 1 000 Kč do 5 000 Kč do 50 000 Kč za každých dalších započatých 50 000 Kč
Poštovní poukázka typu B – písemně 14 Kč 22 Kč 22 Kč 32 Kč 10 Kč
Poštovní poukázka typu B – datově 12 Kč 20 Kč 20 Kč 26 Kč 10 Kč

Zdroj: Česká pošta

Poslední dva typy složenek nám mohou peníze přinést, ale můžeme je použít i v případě, že chceme poslat někomu hotovost my. Jestliže si tedy o prázdninách dcera vyrazí na čtrnáct dní na druhý konec republiky a už po týdnu volá, že peníze propila a nemá se jak vrátit domů, je možné poslat poštovní poukázku na některou z místních poboček pošty a dcera si tam může hotovost vyzvednout. Při volbě konkrétního typu složenky pak bude záležet na tom, jestli jí budete chtít trochu „podusit“ a peníze jí pošlete „jen céčkem“ (tak je totiž dostane přibližně do šesti pracovních dnů) nebo jestli se smilujete a nějakou sumu jí pošlete „expres“ do druhého pracovního dne typem D.

dan_z_prijmu

Tabulka č. 929
  do 200 Kč do 1 000 Kč do 5 000 Kč do 50 000 Kč za každých dalších započatých 50 000 Kč
Poštovní poukázka typu C 16 Kč 24 Kč 24 Kč 34 Kč 20 Kč
Poštovní poukázka typu D  – 80 Kč 90 Kč 110 Kč 20 Kč

Zdroj: Česká pošta

Pokud ovšem disponujete bankovním účtem (a disponuje jím i nezdárná dcera), vyplatí se vám více opět bezhotovostní převod a následný výběr kartou. Peníze by měly na účet přijít do dvou dnů a je to jako v předchozích případech levnější. 

Platíte složenkami?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).