Hlavní navigace

Senioři a finance: i v důchodu si můžete přivydělávat

21. 9. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Odchod do důchodu nutně neznamená, že člověk přestane být ekonomicky aktivní. I jako penzista si může přivydělat. Jaké možnosti a přivýdělky jsou možné?

Když pomineme invalidní důchod, existují tři způsoby, jak se stát penzistou: dosáhnutím věku, od kdy má člověk nárok na pobírání řádného starobního důchodu, odchod do předčasného důchodu a předdůchod. Jaké rozdíly jsou mezi jednotlivými možnostmi?

Vyznejte se v důchodech

Starobní důchod

  1. Vyplácí ho stát skrz Českou správu sociálního zabezpečení z tzv. prvního pilíře.
  2. Skládá se ze základní a z procentní výměry.
  3. Základní je na každý rok stanovena plošně.
  4. Procentní osobní vyměřovací základ je individuální a tvoří ho měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období.

V kolika letech půjdete do řádného důchodu, si můžete lehce spočítat na důchodové kalkulačce.

Předčasný důchod

  1. Vyplácí ho stát skrze Českou správu sociálního zabezpečení z prvního pilíře.
  2. Lze o něj požádat tři roky (pokud je jeho řádný důchodový věk nižší než 63 let) či až pět let (pokud je jeho řádný důchodový věk alespoň 63 let a je mu alespoň 60 let) před nárokem na řádný důchod.
  3. Je nutné splnit podmínku potřebné doby pojištění stanovené pro řádný starobní důchod, pro letošní rok je to 31 let. Hranice doby pojištění bude stoupat o jeden rok až do roku 2018, kdy bude potřeba 35 let pojištění.
  4. Nelze již žádat o řádný starobní důchod.
  5. Důchod je navíc trvale krácen v závislosti na délce doby, která bude chybět do dosažení řádného důchodového věku.

Předdůchod

  1. Tento typ nevyplácí stát, ale důchodce sám sobě z toho, co si naspořil ve III. pilíři, tedy v penzijním připojištění či v doplňkovém penzijním spoření.
  2. K čerpání je potřeba naspořit dostatečně vysokou částku, která musí činit po celou dobu čerpání předdůchodu alespoň 30 procent průměrné mzdy.
  3. Lze čerpat maximálně pět let před řádným důchodem.
  4. Řádný důchod není krácen, ale přiznán v plné výši.

Tolik tedy ke třem možnostem, jak čerpat v Česku důchod. Dle Českého statistického úřadu činil ke konci roku 2014 poměr důchodců v České republice vůči celkové populaci 17,4 procenta. Prognózy ukazují, že se jejich počet bude zvyšovat a klesat bude naopak počet ekonomicky aktivních. Nelze tedy očekávat, že výše starobních důchodů bude stoupat, spíše klesat.

Senioři mají možnost si k nedostatečnému důchodu přivydělat. Všeobecně lze říci, že vždy existuje nějaký způsob, jak si zvýšit svůj příjem v důchodovém věku.

Jak pracovat během důchodu

Při pobírání starobního důchodu:

  1. Lze pracovat bez omezení, a to jak na smlouvu na dobu určitou, tak i neurčitou.
  2. Pokud výdělek zakládá účast na důchodovém pojištění, je možné si navýšit starobní důchod, ale je nutné o toto navýšení požádat.
  3. Je možné také žádat slevu na dani, za 2014 činila 24 840 korun.

V případě vyplácení celého důchodu je možné výpočtový základ starobního důchodu navýšit o 0,4 procenta za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti. O navýšení lze požádat už po odpracování 360 dní. V případě polovičního důchodu lze výpočtový základ zvýšit o 1,5 procenta za každých 180 kalendářních dnů výdělečné činnosti a lze o něj požádat již po odpracování dvou let. U pozastaveného důchodu je možné výpočtový základ důchodu zvýšit o 1,5 procenta za každých 90 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti a žádat lze opět již po dvou letech.

Ivo Mráček, 82letý důchodce, pracoval jako ekonomický výzkumný pracovník. I v tomto pokročilém věku je stále výdělečně činný: Přivydělávám si formou dohody o provedení práce u bývalého zaměstnavatele, je to nejjednodušší. Můj pracovní poměr v souběhu se starobním důchodem byl dlouhodobější, trval téměř dvacet let, což má samozřejmě pozitivní dopad na výši penze. Můj řádný nárok na důchod vznikl zhruba v mých 61 letech.

dan_z_prijmu

Zapamatujte si

Při pobírání předčasného důchodu:

  1. Lze vydělávat jen tak, aby výdělek nezakládal účast na důchodovém pojištění.
  2. Na dohodu o provedení práce (DPP) je to maximálně 10 tisíc korun měsíčně.
  3. Na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) je to méně než 2500 korun měsíčně.
  4. Při podnikání s nízkým příjmem do cca 60 tisíc korun za rok se platí pouze zdravotní pojištění.
  5. Příležitostná činnost je možná do maximálně 20 tisíc korun za rok.
  6. Pronajímat lze bez omezení.

Duševní zdraví a kontakt s kolegy

A proč zaměstnávat lidi v důchodovém věku? Na jedné straně jsou to dlouholeté zkušenosti, které mají s daným oborem. A ty mohou předat mladším kolegům. Dále pak rozličnost a rozdílnost v týmu. Veronika Trutzová, specialistka na lidské zdroje, to vysvětluje: Starší zaměstnanci jsou k firmě daleko více loajální, více si práce takzvaně váží. Je to dané tím, že mladý člověk nemá problém změnit práci, pokud se mu v daném zaměstnání nelíbí, a jít za „lepším“. Starší zaměstnanci se naopak ztráty zaměstnání více obávají. Navíc u nich nefunguje přesvědčení, že změna je vždy k lepšímu.

Právě duševní dopad je vedle finančního ten nejdůležitější důvod, proč senioři pracují i po nároku na starobní důchod. Potvrzuje to Ivo Mráček, pro kterého práce znamená zejména udržení duševní a částečně i fyzické aktivity a kontakt se spolupracovníky i s odborníky. 67letá Zdena Kracíková si zhruba šest let po nároku na důchod přivydělávala v ekonomickém úseku zdravotnického zařízení: Chtěla jsem se aktivně zapojit a využít svoje předchozí zkušenosti z banky, kde jsem pracovala. Spíš než přivýdělek, který se mi samozřejmě v rozpočtu hodil, mi to přineslo aktivitu a práci v kolektivu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka se věnuje už přes deset let oboru public relations, a to oblasti finančních klientů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).