Hlavní navigace

Schyluje se k bouři na trhu hypoték!?

26. 4. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už od poloviny května chce Česká spořitelna přijímat první žádosti o ďábelsky zvýhodněné hypotéky! Dovolí jí to konkurence?

Situace na trhu hypoték je čím dál vyhrocenější. Kvapem se blíží okamžik, kdy by Česká spořitelna měla spustit svůj program na podporu bydlení. Díky němu by úroky z hypoték měly klesnout o celé tři procenta a stát se tak bezkonkurenčně nejlevnějšími na českém trhu. Řadoví občané a realitní agenti si jen spokojeně mnou ruce, zatímco ostatní banky šílí, vykřikují podezření na dumping a nekalou konkurenci a vyhrožují podáním podnětu k vyšetřování u antimonopolního úřadu. Ten je zatím v pozici mrtvého brouka s tím, že „daný případ sleduje“.

Konkrétní obsah programu TOP BYDLENÍ, jak Česká spořitelna tuto akci nazvala, by měl být zveřejněn už na začátku května. Od poloviny května pak chce spořitelna přijímat žádosti o tyto zvýhodněné hypotéky a od začátku června by pak program měl začít fungovat v praxi.

Jak by měl předběžně vypadat?

Program TOP BYDLENÍ Česká spořitelna připravila v souladu s privatizačními dohodami, v nichž prý Erste Bank vládě přislíbila realizaci programů na podporu české ekonomiky. Kromě zvýhodněných hypoték připravila ještě programy na podporu kultury, sportu, zdravotnictví, vědy a vzdělávání (zahájen v říjnu 2000), na podporu středně velkých podniků (zahájen v dubnu 2001), a na podporu rozvoje „nadějných průmyslových firem“ (zahájení se chystá na 2.pololetí 2001).

Výhodné hypotéky by měli být poskytovány na dvacet let především fyzickým osobám s pokud možno minimálním rizikem nesplácení úvěru, šanci by však měli dostat i družstva a obce. Již nyní je známo, že spořitelna chce na hypotéky uvolnit 10 miliard korun a že je chce zvýhodnit prostřednictvím vlastní třímiliardové dotace úroků, která by měla zajistit jejich zlevnění právě o celá 3 %. To znamená, že při současné úrokové míře, která se pohybuje přibližně na úrovni 7 %, by úroky činily pouhá 4 %! Ještě se však neví, jak velkou část hypotéky Česká spořitelna plánuje dotovat. Údajně však bude možné tuto dotaci kombinovat ještě se státní podporou, což by hypotéky činilo opravdu maximálně výhodnými.

Státní podpora je v současné době poskytována pouze na koupi či stavbu nových domů a bytů a to jen do maximální výše 800 000 Kč v případě bytu a 1,5 mil. v případě rodinného domu s jedním bytem. (Další informace o státní podpoře.) Dnes však v těchto cenových relacích můžete získat jen málo nemovitostí. Člověk, který by požádal o zvýhodněnou hypotéku u České spořitelny, by tak mohl do určité částky čerpat státní podporu a další, převyšující část úvěru by mu mohla dotovat spořitelna. Navíc Česká spořitelna chce dotaci poskytovat i na opravy a rekonstrukce nemovitostí již stávajících, při kterých dosud státní podpora přiznávána nebývá.

Pokud byste si tedy chtěli na koupi nového bytu půjčit např. 2 miliony korun při osmiprocentní úrokové sazbě hypotéky, dvouprocentní státní podpoře do výše 800 000 Kč a tříprocentní dotaci ČS na další část úvěru, za dvacet let byste mohli ušetřit slušných pár desítek nebo možná i stovek tisíc korun. Vše teď tedy záleží pouze na tom, jaké konkrétní podmínky spořitelna přichystala.

Pro ostatní banky je to samozřejmě velmi vysoko (tedy spíše nízko, že ano) posazená laťka a konkurovat takovéto nabídce by pro ně bylo jen velmi obtížné a především velmi nákladné. Zvláště v situaci, kdy už dnes spořitelna nabízí jedny z nejlevnějších hypoték, s poměrně nízkými úrokovými sazbami (srovnání s ostatními bankami) a kdy je s 6600 poskytnutými hypotékami v celkové hodnotě převyšující 9,4 mld. Kč třetím největším poskytovatelem hypoték u nás. Pokud se ukáže, že vše je v pořádku, a spořitelna opravdu výhodné hypotéky začne poskytovat, lze očekávat, že se ostatní banky budou muset chtě nechtě o nějakou konkurenci pokusit. Můžeme se tedy těšit, že úrokové sazby obecně poklesnou, a především, že se banky budou snažit konkurovat v oblasti různých nadstandardních výhod a v kvalitě poskytovaných služeb. Je ovšem také pravděpodobné, že by spořitelna přesto velmi rychle dosáhla výsadního postavení na trhu.

dan_z_prijmu

Proto konkurence rozhodně nespí a dělá, co může, aby ČS akci znepříjemnila nebo nejlépe vůbec znemožnila. Nejčastěji se snaží dokázat, že si spořitelna „luxus“ levných hypoték může dovolit jedině díky finančním úlevám, které Erste bank dostala při privatizaci, a že se tedy jedná o nekalou konkurenci. Spořitelna se naproti tomu brání, že veškeré výdaje budou kryty pouze z vlastních zdrojů, tedy z vkladů klientů. V současné době prý některé rivalské banky už jen čekají na první májové dny, aby mohly podat podnět k vyšetřování u antimonopolního úřadu a opřely ho právě o konkrétní podmínky spořitelny.

Co bude dál, uvidíme v nejbližších dnech. Zatím můžeme doufat, že se strnulé vody hypotečních úvěrů rozčeří v náš prospěch.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).