Hlavní navigace

S PayPal půjde zaplatit i sendvič z ulice. Stačí mít mobil (rozhovor)

20. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Obchodování kdykoliv, kdekoliv, jakkoliv. Tak lze shrnout slova představitelů PayPal, který dnešním dnem oficiálně nabízí českou lokalizaci známého platebního systému.

Vloni jste slibovali českou lokalizaci – pořád není. Kdy ji spustíte? 

V současné době je již spuštěna. Stačí kliknout na www.paypal.com/cz a budete přesměrováni na českou verzi PayPal. Je sice odlehčenější než v USA nebo Německu, protože i potřeby uživatelů  jsou různé. Ale byli bychom rádi, kdyby se počet českých uživatelů zvyšoval.

Nechystáte se zrušit paušální poplatek 10 Kč při platbách na účet obchodníka? Proč jej vlastně účtujete? Už procenta (3,4 %) nepatří zrovna mezi nízká.

To, co uvádíte, jsou naše aktuální ceny. Věříme, že naše ceny odpovídají hodnotám našich bezpečných plateb a dlouholetých zkušeností. Navíc, pokud se obchodníkovi zvyšuje obrat, provize klesá až na 1,9 % z transakce.

Jak to bude s další podporou českého regionu? A jaké máte další plány?

Spuštění české lokalizace je prvním krokem, který PayPal nabízí. Chtěli jsme tak usnadnit komunikaci, to byl hlavní důvod, proč jsme spustili stránky PayPal s informacemi v češtině. Mají usnadnit pohodlné a bezpečné nakupování v České republice a v zahraničí. Dalším krokem je rozšíření míst, kde bude možné zaplatit přes PayPal. Chceme pokračovat i v dalších inovacích a ve vývoji, který neovlivní jen Česko nebo Polsko, ale bude dostupný pro všechny kraje. Inovacemi mám na mysli mobilní platformy, geolokaci a větší provázanost se sociálními sítěmi.

Mimo to otevíráme prostor pro vývojáře v rámci naší platformy s názvem PayPalX. Nebuďte překvapeni, až jednoho dne zjistíte, že sendvič ve stánku na ulici můžete zaplatit pomocí mobilní aplikace Paypal.

Česká lokalizace PayPal

Chystáte se zvýhodnit lokální platby v rámci jedné země? Protože lokální platební systémy vždy zvítězí cenou. Mimochodem, je to hlavní důvod, proč třeba Němci PayPal používají jen výjimečně a z eBay preferují platby převodem na účet.

Německo je velmi specifický trh se silnou preferencí bankovních plateb. Nicméně významná část transakcí na eBay.de je přesto nabízena a realizována přes PayPal.

Budou platební karty PayPal dostupné i pro zákazníky v Česku? Nyní jsou dostupné jen v USA.

Páni, jsem ohromen, protože o PayPal víte více než mnoho mých kolegů. Nicméně moji odpovědí je ne, karty PayPal v Česku a v dalších zemích středoevropského regionu nechystáme. V této chvíli máme jiné priority.

Przemek Pluta

Zdroj foto: PayPal Polska

Przemek Pluta byl jmenován do pozice regionálního manažera  společnosti PayPal pro střední a východní Evropu v prosinci roku 2010. Předtím pracoval na pozici Country Manager pro Polsko. Má mnoho zkušeností z různých pozic v předchozích letech, kdy  pracoval v rámci společnosti PayPal.

Je zodpovědný za strategii, rozvoj a finanční výsledky společnosti PayPal Poland, které by měly vést k rozsáhlé integraci platebního systému mezi obchodníky elektronické komerce. Před vstupem do společnosti PayPal pracoval v marketingových týmech společnosti eBay v Berlíně, Londýně a Varšavě.

Przemek Pluta získal titul magistra přírodních věd v oboru Business & Administration na Viadrina European University, neboli Europa-Universität Viadrina, ve Frankfurtu (Oder).

Pomocí PayPal nelze platit kartami Diners Club. Proč, změníte to?

PayPal přijímá platební karty Visa, MasterCard a American Express. Domníváme se, že ve většině zemí mají spotřebitelé jednu z těchto karet ve své peněžence.

Chystáte lepší zabezpečení pro PayPal? Příkladem je speciální bezpečnostní karta pro potvrzování transakcí.

Otázka zní: budou to kupující používat? Nechám to otevřené;-). Ale teď vážně, PayPal zaručuje 100% ochranu proti neoprávněným platbám z vašeho účtu. Prodejce vaše finanční informace neobdrží, navíc každá transakce je zpětně potvrzena e-mailem. Máte-li jakékoli pochybnosti, můžete nepřetržitě kontaktovat náš tým, který vyřeší případné problémy. PayPal garantuje bezpečnost transakce od objednávky až po dodání zboží. Pokud se něco pokazí, dostanete plnou kompenzaci. Opravdu potřebujeme víc?

Bude konečně funkční zákaznická podpora s živým operátorem/res­pondentem, která bude umět vyřešit problém (např. se zablokovaným účtem) a nebude jen odkazovat na obecné podmínky?

Kdykoli budete čelit problému, můžete kontaktovat naši zákaznickou podporu, a to buď online přes webové rozhraní, anebo telefonicky. Nicméně nemáme česky mluvící podporu, spory jsou řešeny v anglickém jazyce.

Chystáte rozšířit záruku vrácení peněz i mimo nákupy na eBay, tj. pro každou transakci, zvláště u neznámých obchodníků?

Rozšíření záruky bezpečnosti mimo eBay už platí. Pokaždé, když zaplatíte přes PayPal, jste chráněni. Naší hlavní výhodou je, že vám může být jedno, zda nakupujete u známého obchodníka nebo u prodejce bez historie. V obou případech budete chráněni od platby po dodání zboží či služby. A pokud se objednávací a dodávací proces pokazí, jednoduše využijete náš Program ochrany kupujících, který vám umožní získat plnou náhradu. Mimo to nikdy nepředáme dál vaše finanční informace.

skoleni_15_4

Proč by měl zákazník i obchodník používat PayPal, v čem vidíte jeho silné stránky?

Naší další výhodou je globální dosah, což je výhoda jak pro spotřebitele, tak i prodejce. Prostřednictvím nás se prodejce dostane do 100 milionů aktivních účtů PayPal ve 191 trzích po celém světě. PayPal už dávno není jen o e-commerce, m-commerce a online obchodování. Nedávno jsme získali další nadějné technologické novinky, například ZONG, WHERE, Fig Card, Red Laser, Milo a další, které nabízejí doslova skvělé zážitky z nakupování pro kupující i prodávající na celém světě. Naším cílem je vytvořit jednoduché obchodování: kdykoliv, kdekoliv, jakkoliv.

Jean-François Rochet, PayPal General Manager

Zdroj foto: horecanytt.no

Jean-François Rochet je generálním ředitelem společnosti PayPal pro Skandinávii, střední a východní Evropu. V rámci své pozice je zodpovědný za získání přední pozice mezi platebními službami pro službu PayPal v regionu. 

Má rozsáhlé zkušenosti ve finančním odvětví i odvětví nových technologií. Před svým příchodem do společnosti PayPal působil na pozicích vysokého managementu u společností eBay a eBay Auto. Pracoval také jako Business Development Manager pro region skandinávských zemí a jako Manager of International Coordination pro evropskou aukční webovou stránku iBazar.

Jean-François Rochet získal titul magistra přírodních věd u London School of Economics a také titul magistra v oborech podnikání a management na École des Hautes Études Commerciales v Paříži.

Používáte PayPal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).