Hlavní navigace

"Ruská" záložna PDW přišla o licenci, byla špatným hospodářem

16. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Družstevní záložna PDW přišla o licenci pro závažná pochybení. Již od počátku se orientovala hlavně na ruskou klientelu.

Česká národní banka odebrala licenci Úvěrnímu družstvu PDW. Informovala o tom v tiskové zprávě. Záložna například neměla dostatečné zajištění úvěrů a dostatečný monitoring obchodů, poskytovala služby v rozporu s uděleným povolením působit jako družstevní záložna, neprováděla vnitřní audit a  porušovala jednací řád družstevní záložny.

Úvěrní družstvo PDW se sídlem v Praze se specializovalo hlavně na ruskojazyčnou klientelu. Drtivá většina textu na internetových stránkách družstva byla v ruštině, v tomto jazyce probíhala i komunikace. Stát se členem záložny nebylo snadné, problematické bylo také získávání informací o produktech a službách záložny. Pokud zájemce nemluvil plynnou ruštinou, detailní informace se nedozvěděl. Minimálně od ledna tohoto roku však internetové stránky družstva jsou mimo provoz.

dan_z_prijmu

Naposledy ČNB odejmula povolení k činnosti v sektoru družstevních záložen Českému národnímu spořitelnímu družstvu v červnu 2007. Důvodem byly závažné nedostatky v činnosti.

Záložny jsou stále bezpečné

V současné době v České republice působí 16 družstevních záložen, které se dělí o 44 036 členů a disponují vklady v objemu 16,8 miliard Kč. Zvláště družstevní záložny s platným bankovním kódem patří mezi zdravou konkurenci bankám a těší se oblibě pro slušné zhodnocení depozit nebo úspory při transakčních nákladech, ale ne všechny záložny jsou otevřené pro veřejnost. Vklady v družstevních záložnách jsou pojištěné ve stejné výši jako vklady v bankách.

Přehled působících záložen

  1. 1. investiční záložna – spořitelní a úvěrní družstvo
  2. AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo
  3. Citfin, spořitelní družstvo
  4. České spořitelní družstvo
  5. Družstevní záložna Kredit
  6. Družstevní záložna PSD
  7. Fio, družstevní záložna
  8. Metropolitní spořitelní družstvo, zkratka MSD
  9. Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo
  10. Peněžní dům, spořitelní družstvo
  11. Podnikatelská družstevní záložna
  12. ROYAL CAPITAL družstevní záložna
  13. UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo
  14. Vojenská družstevní záložna
  15. WPB Capital, spořitelní družstvo
  16. Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo

Věříte českým družstevním záložnám?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).