Hlavní navigace

Rodiny Měšce

22. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vyznat se v nástrahách osobních financí není snadné. Banky a pojišťovny nabízejí nesčetnou řadu finančních produktů a naši zákonodárci komplikují rodinné rozpočty pomocí rozličných zákonů o daních, sociálních dávkách, výhodách a zvýhodnění. Ne každý produkt se hodí pro každého, ne každé opatření státu postihne všechny rodiny. Proto spouštíme projekt "Rodiny Měšce".

„Rodiny Měšce“ představují pět příkladů, které mají za cíl přiblížit finanční dění v České republice všem, kdo o to mají zájem. Jsou vybrány z různých sociálních i společenských vrstev tak, aby pokrývaly co možná nejširší spektrum populace. Jejich výčet však není neměnný, některé rodiny se budou časem přeměňovat, jiné budou přibývat, to vše podle potřeb vás, čtenářů.

Kdo jsou rodiny Měšce?
V současné době je mezi rodinami Měšce pět rodin. Mladou generaci reprezentuje perspektivní pár Petra a Jany, žijící v pronajatém bytě v Praze. Petr pracuje jako schopný barman v jednom nejmenovaném podniku, Jana je asistentkou v marketingovém oddělení nadnárodní společnosti s čerstvými vyhlídkami na postup. Vzhledem k vysokému nájemnému v Praze jim velkou část čistých příjmů přesahujících 24 tisíc korun odsaje nájemné a inkaso. Zřejmě proto sní o vlastním bydlení.

Horáčkovi pocházejí z Olomouce, kde žijí celý život. Jejich nevysoký příjem úředníka městského úřadu, byť s vysokoškolským vzděláním, a středoškolské profesorky, také absolventky vysoké školy, odčerpávají především dvě dospívající dcery ve věku 14 a 17 let a nájemné za pronajatý byt. Platy v Olomouckém kraji patří mezi nejnižší v republice, proto se není co divit, že společnou snahou vydělají necelých 20 tisíc korun po zdanění (a samozřejmě dalších odvodech).

Rodinu Vránů bychom mohli nazvat „průměrnou českou rodinou“. Již třináct let žijí v družstevním bytě v Českých Budějovicích, kde by chtěl žít každý, i se svými dětmi Karlem (9) a Petrou (7). Pan Vrána jako obchodní zástupce místní firmy spolu s paní Vránovou vydělají téměř 24 tisíc korun po odečtení státem nařízených plateb. Pan Vrána jako znalec obchodu svěřil převážnou část rodinných prostředků do otevřeného podílového fondu s dobrými hospodářskými výsledky.

Soukupovi jsou mladým novomanželským párem s ročním přírůstkem do rodiny – synkem Jakubem. Bydlí zatím stále v rodinném domku na okraji Brna s rodiči paní Soukupové, čímž kompenzují zátěž rodinného rozpočtu. Paní Soukupová je totiž na mateřské dovolené a její příjem činí 2 552 Kč. V současné době staví vlastní domek z příjmu pana Soukupa (přes 25 tisíc Kč čistého), úvěru ze stavebního spoření a hypotečního úvěru.

Zatím poslední rodinou Měšce jsou Sedláčkovi. Nalezneme je ve vlastním domě nedaleko Prahy, ve čtrvti, kterou lze nazvat vilkovou pro takzvanou „vyšší střední vrstvu“. Tam je řadí společný čistý měsíční příjem přesahující 52 tisíc korun českých. Radost jim dělá dcera Šárka, studující prvním rokem na vysoké škole, i syn Petr, dokončující základní školu s nadprůměrným prospěchem.

skoleni_15_4

Co s rodinami dál?
Účelem rodin je přiblížit finanční produkty a státní opatření zasahující každodenní finanční život. Na Měšci vychází řada článků, které mají stejný cíl, ale dosud chyběla jednotná linka, nabízející jasný příklad zasazený do reálného života použití produktů v praxi. Proto se budete moci v některých článcích dočíst například o rozhodování a možnostech přidělení hypotečního úvěru zabezpečených Sedláčkových, Horáčkových s nízkým příjmem či svobodného páru Petra a Jany, jindy autor uvede pouze zmínku, které rodině by ten či onen produkt vyhovoval a které je určen.

Rodiny se ovšem vyvíjejí, jejich členové mohou rozšiřovat své vzdělání, měnit zaměstnání, bydliště, strukturu výdajů. Kompletní není ani přehled rodin – napište, o jaké byste rádi na Měšci čítali, a my vám ji seženeme.

Myslíte si, že rodiny Měšce mohou být přínosem pro váš finanční život?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).