Hlavní navigace

Proč založit stavební spoření v létě

23. 7. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Panuje obecné přesvědčení, že nejvýhodnějším časem pro založení stavebního spoření je konec roku. Ať tak či onak, stavební spořitelny nabízejí řadu argumentů, proč uzavřít stavební spoření právě teď -- během léta.

Než přejdu k hlavnímu tématu, rád bych uvedl na pravou míru onen obecně rozšířený dojem o výhodnosti uzavření stavebního spoření koncem kalendářního roku. Stavební spoření je výhodné především kvůli státní podpoře, a pokud ji chcete získat, na datu tolik nezáleží. Záleží na tom, kolik peněz vložíte na svůj účet stavebního spoření během daného kalendářního roku, z té částky (maximálně však z 18.000 Kč) se pak počítá výše státní podpory. Ovšem na tom, zda peníze uložíte v lednu nebo v prosinci, prakticky nesejde. Státní podporu dostanete v každém případě.

Rozhodně se nevyplatí založení stavebního spoření nějak odkládat – pokud máte šanci a důvod něco naspořit a nevadí vám, že spoření nějakou chvilku potrvá, není o čem přemýšlet (úroky i bez státní podpory jsou ve většině případů vyšší než třeba na termínovaných vkladech, vkladních knížkách či spořících účtech). Stejně tak v případě, že chcete úvěr, lepší je založit stavební spoření dříve – cesta k úvěru je pak rychlejší, snazší a většinou také levnější.

Spořitelní motivátory
Svým potenciálním i stávajícím klientům (z nichž by se v obou případech měli stát klienti budoucí) stavební spořitelny nabízejí řadu lákadel, slev a akcí. V tomto článku naleznete jejich přehled, přesto doporučuji – rozhodně nezakládejte stavební spoření jen kvůli nim ani (jen) podle nich nevybírejte stavební spořitelnu. Ale když už tu jsou, proč si jimi nezpříjemnit život.

1. Motivátory finanční
Mezi zřejmě nejvýhodnější marketingové akce patří garantované finanční bonusy – výhoda z nich plynoucí je zřejmá, jasně daná, spočitatelná a jistá – žádné pochybné losování. S podobnou nabídkou oslovuje klienty hned několik spořitelen.

pro nové klienty
Modrá pyramida (VSS KB) přišla s tzv. Mo(u)drou vkladní knížkou. Až do konce tohoto kalendářního roku novým klientům, kteří u ní do dvou měsíců od podpisu smlouvy jednorázově vloží částku větší než 20 000 Kč, spořitelna připíše navíc bonus 2,5 % z této částky (vložíte např. 50 000 Kč, spořitelna vám připíše 1 250 Kč). Rozpočítáte-li toto jednorázové zvýhodnění na pětiletou dobu spoření, odpovídá to přibližně situaci, kdy by byl roční úrok po dobu pěti let o půl procenta vyšší (současný úrok je 3 %). Připomínám, že je možné v jednom roce vložit na účet i více než 18 000 Kč, což je maximální částka pro výpočet státní podpory, protože to, co tuto částku převyšuje, se převádí pro další výpočty do následujícího roku.

podmínky pro získání mimořádné prémie: akce trvá do 31.12.2002, cílová částka musí být minimálně 150 000 Kč (u Junior programu 100 000 Kč), jednorázový vklad minimálně 20 000 Kč nejpozději do dvou měsíců od podpisu smlouvy

V podobném duchu uvažovala i Wuestenrot stavební spořitelna. V rámci oslav 10. jubilea působení na českém trhu zvýhodní nové klienty tím, že jim už po pěti letech spoření připíše úrokové zvýhodnění 35 % z dosavadních úroků (ty jsou 3 %), tj. po pěti letech jako by klient získal úroky přibližně ve výši 4,05 %. Tímto způsobem však spořitelna odmění jen ty klienty, kteří si na závěr spoření nevezmou úvěr. Podobné zvýhodnění přitom dostávají ostatní klienti této spořitelny až po sedmi letech spoření.

podmínky pro získání úrokového zvýhodnění: akce trvá do 30. září, cílová částka minimálně 140 000 Kč

pro stávající klienty
Šanci na finanční provizi nemají jen úplně noví klienti, ale i staronoví – Specialista (Raiffeisen SS) těm, kteří uzavřou se stejnou spořitelnou novou, tzv. následnou smlouvu a naspoří v prvním roce určitou částku, připíše bonus buď 250 Kč nebo 500 Kč. Podobně Buřinka (SS ČS) vrátí 50 % z poplatku za uzavření smlouvy těm, kteří splní určité podmínky (uzavřou smlouvu tak, aby její platnost neskončila dříve než po pěti letech spoření, ukončí smlouvu dohodou, požádají o výplatu vkladů a rezervují si úvěr nebo si úvěr přímo sjednají). Liška zase připisuje věrnostní prémii 0,5 % z cílové částky klientům, kteří s ní do konce roku uzavřou následnou smlouvu a zároveň si na předešlou smlouvu vezmou úvěr.

A z trochu jiného soudku: Modrá pyramida prodloužila až do konce srpna slevovou akci na překlenovací úvěry. Úroky jsou snížené o 1 % a začínají tedy na 6 %.

2. Motivátory slevové
Dalším zvýhodněním mohou být slevy na nejrůznější zboží. Liška (ČMSS) pro klienty, kteří u ní uzavřou následnou smlouvu (cílová částka min. 160 000 Kč, platí do 31.10.2002) nebo smlouvu o úvěru, připravila tzv. Šekovou knížku, což je jakýsi soubor slevových poukázek na produkty partnerů spořitelny, od zařízení bytu až po oblečení (podobný systém spřátelených partnerů však má více spořitelen). Modrá pyramida poskytuje všem novým klientům (platí do 31.7.) slevu do prodejen OP Prostějov ve výši 10 %.

3. Motivátory soutěžní
Posledním způsobem, jak přilákat klienty (pominu-li kvalitu služeb), jsou pestré soutěže. Jejich nevýhodou je, že při nich musíte vynaložit nadbytečné úsilí (kromě obligátního uzavření smlouvy a vložení peněz) a přitom odměnu nemáte jistou. Nicméně, i tímto způsobem lze někomu přinést trochu radosti do života.

Co tedy můžete vyhrát?

ČMSS

Název akce: FOX letní fotosoutěž „Vyfoť léto a vyhraj digitál“
Výhra: 1. cena – digitální fotoaparát FinePix 2600 Zoom, 2. cena – kompaktní fotoaparát Zoom Date 90 + 10× film Fujicolor Superia, 3. cena – Instantní kamera Instax 200 + 2× Instax film.
Podmínky: členství ve Fox Klubu ČMSS a zaslání fotografie s motivem léta na adresu redakce časopisu FOX do 20. srpna 2002. Porota vybere tři nejhezčí (foťte lišky (ne vzteklé) nebo vaše vlastní pelíšky, které jste získali díky ČMSS – doporučení redakce Měšce).

Název akce: Prázdninová SMS soutěž s Liškou
Výhra: ceny v celkové hodnotě 100 000 Kč, především zájezdy.
Podmínky: dvě nezávislá kola (červenec a srpen), odpovídá se prostřednictvím SMS na tipovací otázku (otázka na červenec: „Víte, z kolika písmen je složeno nejdelší jméno a příjmení klienta ČMSS k 31. 7. 2002?“). V případě stejných tipů více soutěžících rozhoduje datum a čas přijetí SMS zprávy.

SSČS

Název akce: Najdi zvířátko
Výhra: různé ceny, hlavní cena videokamera
Podmínky: najít ve vybraných ZOO zvíře adoptované SSČS a namalovat ho nebo vyfotit a poslat se soutěžním kuponem spořitelně, kategorie rozdělené podle věku a provedení, dvě kola (do 31.8 a do 30.11.), vyhrává nejoriginálnější vyobrazení (zvíře vyfotit nejlépe s nějakým skutečným zvířetem, nejlépe ze spořitelny – rada redakce).

Název akce: program SUMA 2002
Výhra: 48 discmanů, zdarma úrazové pojištění
Podmínky: věk do 29 let, uzavření smlouvy s cílovou částkou min. 120 000 Kč.

VSS KB

Název akce: Soutěž o 50 myček nádobí zn. Zanussi
Výhra: 50 myček nádobí zn. Zanussi
Podmínky: uzavření smlouvy s cílovou částkou min. 150 000 Kč, úhrada poplatku za uzavření, vložení prvního vkladu a zaslání fotografie, kde bude přítomna i modrá pyramida (doporučujeme vytetovat na rameno – rada redakce). Akce platí do 31.7. 2002.

Raiffeisen SS

Název akce: Elektrospotřebiče od Specialisty
Výhra: domácí elektrospotřebiče
Podmínky: uzavření smlouvy s cílovou částkou min. 160 000 Kč, úhrada smlouvy a vložení prvního vkladu, vyhrává vylosovaný

dan_z_prijmu

Hypo SS

Název akce: Velká soutěž HYPO stavební spořitelny na Frekvenci 1
Výhra: poukázka na nákup v prodejnách Albert a Hypernova v hodnotě 3 000 Kč
Podmínky: správná odpověď na otázku o stavební spořitelně Hypo na rádiu Frekvence 1, soutěží se každý den až do konce roku

Nalákaly vás akce stavebních spořitelen?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).