Hlavní navigace

Proč (ne)sázet po internetu

8. 10. 2004
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

V poslední době v Česku znovu rozjela svou reklamní kampaň společnost Betsson, která nabízí sázky po internetu. Tvrdí, že ji k tomu opravňuje britská licence a evropská legislativa. Podle ministerstva financí však sázky po internetu u nás nejsou legální.

Jednou z typických lidských vlastností je touha po rychlém, a pokud možno bezpracném, zisku. Cest k tomuto vysněnému cíli je mnoho. Kvůli tučné odměně se lidé před televizními kamerami klidně vdají či ožení za skoro neznámého člověka, nechají si od základu změnit svou vizáž a někteří by si v reality show nechali snad i uříznout nohu. Méně excentričtí jedinci se pak zpravidla rozhodnou zbohatnout tradičním způsobem – prostřednictvím hazardních her a sázek. Nabídka je široká, stačí si jen vybrat.

Od stíracích losů po kasino

Vyhrát – nebo ve většině případů spíše prohrát – peníze lze nejrůznějším způsobem. Chcete-li tak učinit s noblesou, můžete zvolit třeba americkou ruletu, poker nebo Blackjack při návštěvě některého z kasin. Pokud se chcete držet víc při zemi, kupte si stírací los nebo si vsaďte sportku či některou jinou číselnou loterii. Jestliže vám dělá problém čtení a psaní a máte rádi cinkání mincí, budou pro vás to pravé výherní automaty.

Naopak tužku, papír a čistou hlavu budete nejspíše potřebovat při kurzových sázkách. Na rozdíl od předchozích možností se tady nemusíte spoléhat jen na štěstí, ale i na své znalosti, kvalitní informace a schopnost dobrého odhadu. Dokážete-li být lepší než bookmakeři sázkových kanceláří, můžete se tímto způsobem velmi slušně uživit.

Sázení na dálku

Další typickou lidskou vlastností je pohodlnost. Někdy jsou dny, kdy člověk nemá chuť vytáhnout paty z domu nebo oblíbené hospůdky, natož aby se trmácel někam do sázkové kanceláře. Podle rčení když nepřijde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře začaly sázkové kanceláře nabízet možnost sázení na dálku. Po vzoru Ameriky si u nás velkou popularitu získaly sportovní bary, v nichž si lze vsadit a u piva pak v televizi sledovat vývoj utkání. Některé sázkové kanceláře také v Česku postupně zavedly možnost uzavírat sázky po telefonu.

Cenově zvýhodněné sázení po telefonu v současné době nabízí nejmladší česká sázková kancelář Synot Tip (dříve Teletip), která na něm do značné míry postavila svůj image. Sázková kancelář Chance má svou Telechanci, sázková kancelář Tipsport zase Teleservis. Postup je všude obdobný: sázek chtivý člověk nejprve musí se sázkovou kanceláří uzavřít písemnou smlouvu a složit nebo zaslat peníze na příslušné bankovní konto. Po získání přístupového hesla může začít sázet.

Největší herna a sázková kancelář

Internet změnil svět a přinesl dosud netušené možnosti v řadě oborů. Pokud víte jak, umožní vám s relativně skromnými prostředky dosáhnout maximálního efektu. Ve virtuálním světě neexistují hranice a náklady na podnikání jsou zde ve srovnání se světem reálným minimální. Dokážete-li něčím zaujmout, můžete velmi rychle získat milióny zákazníků z celého světa a přitom si navíc zachováte anonymitu vy i oni. Zkrátka ideální podmínky – mj. také pro provozování hazardních her a sázek.

V současné době lze na internetu nalézt stovky virtuálních heren, kasin a sázkových kanceláří nabízejících tzv. online sázení. Částka, která jimi v loňském roce prošla, je odhadována na více než 6 miliard dolarů. Úroveň i důvěryhodnost jejich provozovatelů se přitom velmi různí. Narazit můžete na zavedené, solidně působící stránky i na zjevně pokoutní projekty. Prozatím však mají minimálně jednu věc společnou – jsou provozovány v zahraničí. Česká legislativa hry a sázky o peníze po internetu neumožňuje.

Sázení ve státní režii

Herní průmysl je velmi lukrativním oborem podnikání. Točí se v něm desítky miliard korun i dolarů a o tučné zisky zde není nouze. Daně a poplatky z něj jsou nezanedbatelným zdrojem financí pro nejednu státní pokladnu a z jeho výnosů jsou leckde povinně financovány i různé dobročinné aktivity. Není tedy divu, že skoro všude ve světě je podnikání v této oblasti upraveno příslušnými zákony tak, aby stát mohl hazardní hry a sázky účinně regulovat a neztratil svůj vliv, kontrolu i zdroj příjmů.

V Česku od roku 1990 platí zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Pro provozování loterií, her a sázek vymezuje poměrně přísná pravidla. Stanoví, kdo a za jakých podmínek může kterou hru provozovat, ale třeba i to, kolik procent vkladu musí být vyplaceno na výhrách a kolik lze maximálně prohrát za jednu hodinu hry na hracím automatu. Jedním z hlavních požadavků také je, aby provozovatel hry zajistil její nedostupnost osobám mladším 18 let. Zákon výslovně zakazuje hry, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí.

Proč není sázení po internetu legální?

Předně je potřeba uvést, že provozování her a sázek po internetu není ilegální všude. Například v daňových rájích s volnější legislativou, ale třeba i v konzervativní Velké Británii lze příslušnou licenci umožňující online sázení za určitých podmínek získat. Naopak třeba ve Spojených státech amerických, které rády zdůrazňují své založení na demokratických principech a volném podnikání, sázení po internetu zakazuje federální zákon. Postihuje přitom nejen provozovatele internetových heren a sázkových kanceláří, ale přímo i občany USA, kteří by chtěli jejich služeb využít.

Důvody pro to jsou nasnadě. Hlavním jsou oprávněné obavy ze ztráty jakékoliv státní kontroly, odlivu zisků do zahraničí, praní špinavých peněz a vytváření zdrojů pro financování zločineckých a teroristických organizací. Vcelku logicky zní i zdůvodnění, že na internetu lze stěží zajistit dodržení alespoň základních pravidel vytvořených v zájmu samotných hráčů a sázkařů (plnoletost, maximální výše prohry, garance výplaty výher atd.).

Pozor na pokuty! Podle stanoviska Ministerstva financí ČR není provozování her a sázek po internetu v Česku legální, protože nesplňuje všechny podmínky stanovené platnou právní úpravou. Jedná se zejména o zajištění zákazu hry osob mladších 18 let. Na základě § 41 odst. 1. písm. f) zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, může orgán státního dozoru udělit účastníkovi kursových sázek a sázkových her v kasinu, pokud by jednal v rozporu s uvedeným zákonem, pokutu až do výše 50 000 Kč. Přestože se jedná o hrozbu spíše jen teoretickou, existuje.

Zatím není rozhodnuto

Zastánci tohoto druhu internetového podnikání pokládají jeho zákaz za vytváření umělých obchodních bariér a omezování svobodného podnikání. Za scestné také považují podřizovat národní legislativě podnikání, které je plně v souladu se zákony země, z níž je vykonáváno. Tato věc se však netýká jen her a sázek, ale souvisí s nedořešenými otázkami kolem legislativního rámce pro v podstatě jakékoliv globální podnikání na internetu.

Svých práv se neváhají domáhat u soudů a mezinárodních institucí, přičemž leckdy jim je dáno za pravdu. Jako příklad lze uvést letošní verdikt Světové obchodní organizace (WTO) schvalující zahraniční online sázení občany USA, rozhodnutí Evropského soudního dvora v kauze Gambelli nebo zamítnutí žaloby nizozemské společnosti De Lotto požadující zákaz nabízet služby britské sázkové kanceláře Ladbrokes nizozemským občanům. Definitivně jasno ale zatím zdaleka není.

Proč sázet po internetu?

Na internetu lze hrát pro zábavu nebo o peníze v nejrůznějších hrách. Jednou z možností jsou i kursové sázky na výsledky sportovních utkání a kulturních a společenských událostí. To, čím sázení po internetu přitahuje, jsou – kromě jeho dostupnosti z pohodlí domova 24 hodin denně a možnosti získávat velké množství aktuálních informací a anonymně o nich diskutovat s ostatními sázkaři – i lepší kurzy, nízké, resp. žádné manipulační poplatky a možnost sázet i v průběhu utkání („live“ sázení), nebo dokonce svou sázku předčasně odprodat. Sázet můžete nejen proti bookmakerům jako u klasické sázkové kanceláře, ale také proti ostatním sázejícím.

To je případ třeba zmíněné společnosti Betsson, která působí jako burza sázek, tedy de facto jako zprostředkovatel sázek mezi sázejícími. Sázející zde neplatí manipulační poplatky, pouze z případné výhry je odečtena 6 % provize. Sázet lze na všechny zápasy české a slovenské fotbalové i hokejové ligy a velké množství sportovních utkání z celého světa. Platby na klientské účty je možno provádět všemi běžnými způsoby, vždy však v eurech. Po vstupu na náš trh se stránky této společnosti (www.betsson.com) naučily také česky, obdobně jako například stránky konkurentů www.worldbet.com s www.eurobet.com.

Výdělek na internetu. Pokud se zajímáte o online sázení, nemůžete při brouzdání českým internetem nenarazit na spoustu více či méně povedených stránek lákajících zákazníky ke společnosti nabízející to zaručeně nejlepší online sázení na netu. Téměř bez výjimek se jedná o zprostředkovatele registrace za provizi – velmi často u společnosti GAMEBOOKERS.

Proč nesázet po internetu?

Pomineme-li zmíněné nejasnosti kolem legality tohoto způsobu sázení, může být hlavní komplikací zejména pro občasné sázkaře platba sázek a inkaso případných výher zpravidla pouze v zahraničních měnách, tj. v eurech a dolarech. Přestože se firmy provozující online sázení snaží finanční transakce klientům maximálně zjednodušit, problémem zůstávají transakční a konverzní poplatky.

Například zmíněná společnost Betsson si podle informace na svých stránkách účtuje za bankovní převod mimo území Velké Británie a Německa paušální poplatek 15 euro. Pravdou však je, že dojde-li k vyřešení nejasností kolem legality online sázení, toto omezení rychle padne. Některé společnosti (Worldbet, Gamebookers) mají otevřeny své účty u českých bank již nyní.

dan_z_prijmu

V této souvislosti také nelze nevzpomenout určité bezpečnostní riziko zneužití hesla při sázení a finančních převodech. Jedním dechem je však třeba dodat, že nejspíše nebude o mnoho větší než při používání internetového bankovnictví u většiny našich bank. Zbývá tedy zmínit další nebezpečí, a to možnost jednoduše a rychle prohrát větší částku peněz, než by člověk prohrál, kdyby musel s každou svou sázkou na obchodní místo sázkové kanceláře.

Asi jediným nezpochybnitelným důvodem k opatrnosti však zůstává spíše jen teoretická možnost efektivního řešení jakýchkoliv sporů s poskytovatelem služeb, zejména pokud sídlí hodně daleko. Málokdo si asi dokáže představit, že bude schopen účinně se domáhat svých práv podle právní úpravy platné třeba v exotickém ministátu Antigua a Barbuda nebo Belize.

Mají být sázky na internetu povolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).