Hlavní navigace

Připlať za pojištění!

29. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ničivé záplavy, které postihly naší republiku v letních měsících, si začínají vybírat další z mnoha předem avizovaných daní. Zdražení se dotkne plošně všech občanů, kteří budou chtít pojistit své majetky. Některé pojišťovny již zveřejnily sazebníky platné pro nový rok. O kolik pojištění domácností zdraží?

Ničivá tisíciletá voda napáchala v Česku ohromné škody. Pojišťovny, jejichž základním úkolem je chránit své klienty před nahodilými událostmi a které pomalu končí s vyčíslováním povodňových škod, budou na nastalou situaci adekvátně reagovat.

Jaká jiná reakce z jejich strany mohla přijít než ta v podobě zdražování pojistného? Majitelé domů v okolí řek či potoků by si měli připravit o trošku více nadité peněženky, protože právě tyto objekty se stávají trnem v oku nejednomu pojišťovákovi.

O kolik se pojištění skutečně zvedne, se může pouze spekulovat. V tomto ohledu se nedočkavě očekává letošní jednání pojišťoven se zajišťovnami, které se uskuteční v Baden Badenu. Právě zahraniční partneři tuzemských pojišťoven na sebe přebírají vysoké riziko. Zdražení je podle zástupců pojišťoven odrazem podhodnocených pojistných částek.

Obecně se předpokládá zdražení v rozmezích 15 až 30 % v závislosti na pojišťovně. U České pojišťovny se bude zdražovat v intervalech 15 – 20 %, včetně pojistek, jejichž částka dostatečně nekryje možnou vzniklou škodu. Pojišťovna má totiž některé smlouvy sepsané před rokem 1990. Jejich majitelé platí ročně pouhých 200 – 300 Kč.

Pokud nakoukneme pod pokličku další tuzemské pojišťovně, kterou je Allianz, zjistíme, že zde se bude zdražovat plošně o 25 – 30 %. Pozadu nezůstane ani IPB pojišťovna, která předpokládá nárůst sazeb o 20 %. Zato v Kooperativě se už zdražovalo, nové ceny platí od 15. října 2002.

Zástupci Generalli pojišťovny předpokládají určité zdražení od nového roku, ale o konkrétních číslech nechtějí spekulovat. Jisté je to, že dojde k vytvoření povodňových map, kdy objekty spadající do oblastí s častými povodněmi budou platit vyšší pojistné. Dále pojišťovna do konce roku nepojišťuje rekreační objekty v povodňových oblastech.

V pojišťovně Uniqua se předpokládá vyčlenění rizikových oblastí, na které by se vztahovalo vyšší pojistné. O kolik bude dané pojistné vyšší, však zatím ještě nikdo neví.

Podívejme se na jednoduchý příklad, který nám pomůže srovnat výši pojistného u jednotlivých výše jmenovaných pojišťoven. Klient má pojištěný jednopatrový rodinný dům v hodnotě 1,5 miliónu korun a zastavěné ploše 80 m2, pojištění zahrnuje pojištění proti živelným pohromám, ale nevztahuje se na vybavení domácnosti.

České pojišťovny platí nyní pojistné ve výši 1300 Kč ročně, podle nového ceníku by následující pojištění stálo o 300 korun více, tzn. 1600 Kč. Allianz vybírá pojištění ve výši 1350 Kč ročně, po zdražení dojde ke zvýšení o řádově 25 %, tzn. na přibližně 1688 Kč.

Naproti tomu u IPB Pojišťovny zaplatil klient u nejjednoduššího tarifu dosud 1300 Kč ročně, pokud ovšem sjedná pojištění do 31. 10. 2002 získá slevu na pojistném ve výši 15 %. Po zvýšení pojistného o 20 % se částka u IPB Pojišťovny vyšplhá na 1560 Kč. Klient společnosti Kooperativa zaplatil v našem příkladě před 15. říjnem částku přibližně 1000 Kč, po něm už ho vychází pojištění na 1300 Kč. Pokud ovšem bydlí v oblasti, která je často postihována povodněmi, musí ze své peněženky vyndat ještě o 30 % víc.

Uniqua bude za pojištění našeho domu požadovat roční pojistné ve výši 1130 Kč. Se zdražováním počítá, ale konkrétní číslo nebylo sděleno. Generalli se výší pojistného řadí na pomyslný chvost, kdy základní sazba vyjde na 840 Kč ročně. Klient si ovšem může vybrat i exkluzivní pojistné ve výši 1215 Kč ročně. Za příplatu je mu odměnou pojištění proti např. nepřímému úderu blesku či poškození elektromotoru.

Tabulka srovnání pojištění u jednotlivých pojišťovacích ús­tavů

dan_z_prijmu

Tabulka č. 569
Název pojišťovny Současné poj. Budoucí poj.
ČP 1300 1600
Allianz 1350 1688
IPB Pojištovna 1300 1560
Uniqua 1130  –
Generalli 840  –

V oblasti pojištění nečekají majitele objektů u krásných českých rybníků, rybníčků, řek či přehrad žádné příjemné vyhlídky. Na druhou stranu si myslím, že život v příjemném prostředí má daleko větší hodnotou.

U sjednávaného pojištění nezáleží nejen na ceně, ale také na doplňkových službách. Klient může využít různé slevy na pojištění či volit na základě úrovně poskytovaných služeb. Důležitá je také osoba obchodního zástupce, který by měl být schopen klientovi poskytnout všechny základní informace a průběžně ho informovat o změnách v pojištění.

Pocítíte zdražení pojištění domácností?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).