Hlavní navigace

Desetník: Příběh člověka, který nevydělal a vyhlásil bankrot

12. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kolik stojí Velikonoce? Docela hodně, protože to jsou náročné svátky nejen na finance. Můžeme je totiž vnímat jako historickou událost s pochybným působením jednoho člověka, který svůj život evidentně prohrál. Chybně investoval a jeho akcionáři ho pak potopili. Ale možná je to úplně jinak.

DESETNÍK 157/2009 (30. 3. 2009 – 12. 4. 2009)

Velikonoční svátky jsou pro některé příležitostí k setkání se známými, k dobrému jídlu nebo několika dnům volna. Pro další skupinu lidí jsou oslavou vzkříšení Ježíše Krista. Ať už patříte k jedné nebo druhé skupině, mohou vás následující řádky inspirovat minimálně k zamyšlení, že existují různé formy investic. Je potřeba však vybrat tu správnou.

Pro čtenáře serveru Měšec.cz exkluzivně připravili velikonoční přání Petr Grulich, kazatel ve Sboru Církve bratrské v Praze 1, a Martin Holík, ředitel Radia Proglas.

Najít správnou investici pro život

Je to pořád dokola. Nakoupit, prodat, nakoupit, prodat. Akcie, dolary, dluhopisy, zlato. Investovat je třeba prozíravě, rychle a věcně. Progresivně nebo spíš konzervativně? Každý den, každý týden, každý měsíc a celý rok. Hypotéka nepočká a daně se také platit musí. Kolotoč se roztočil už dávno a kolem mě to jen sviští. Je ale právě tohle tím, čím bych chtěl trvale naplnit svůj život? Ještě že jsou občas ty svátky, kdy to všechno alespoň na chvilku přestane. Prostě sebrat rodinu a pár dní relaxovat. A když se k tomu všemu přidá i hezké počasí… A nebo jsou ty svátky jen proto, aby se utrácelo ještě víc? Kšeft je přece kšeft a všechno něco stojí.

Velikonoce jsou nám někdy proti srsti. Je v nich ukryt příběh někoho, kdo se obětoval. Sám nad sebou vyhlásil životní bankrot. Nevydělal. Naopak, svůj život evidentně prohrál. Prosím vás, jak tohle chcete slavit? Je to však přinejmenším důvod k zamyšlení. Co je vlastně ten největší zisk? Měřeno penězi, dá se to spočítat jednoduše. Měřeno něčím cennějším, už si nejsme tak jisti. Ono je totiž možné stavět na hodnotách, které sebere lecjaká krize, a je možné se zabývat věcmi, které se na první pohled tváří ztrátově. Přeji všem, aby pro sebe vybrali tu nejlepší životní investici.

Mgr. Petr Grulich, kazatel ve Sboru Církve bratrské v Praze 1


Kolik stojí Velikonoce?

Stále někomu věříme a v něco doufáme. Že se nám ekonomická recese vyhne, nebo nebude dlouhá. Že státníci a parlamenty situaci nezhorší, ale zlepší. Že to prostě i s naším zaměstnáním dobře dopadne. Část chyb vidíme v komplikovanosti „onobelocenovaného“ systému, část v kriminálním zneužití systému, založeného chtě nechtě na důvěře mezi lidmi a mezi institucemi. Jak výmluvné!

Dny označované křesťany za velikonoční třídenní následované dny velikonočními jsou o tom, že je nám k dispozici realita (také je třeba věřit a také je nutné doufat) bytosti, rozumné, inteligentní, uvážlivé – a důvěryhodné. Je-li Bůh, a je-li takový, jak se říká, proč se na něj srdcem nebo rozumem nepověsit? Jde pak o to, zda se cítíme u těch dosud nezapomenutých velikonočních událostí před dvěma tisící let přímými účastníky, nebo zda jde o nějaké historické nezajímavosti.

skoleni_15_4

Kolik tedy stojí Velikonoce? Docela hodně: poctivost, spravedlnost, ohleduplnost, ochotu smiřovat se a odpouštět, ctít své blízké a mít je rád. Pracovat na svůj chléb a na svůj domov. Že to všechno jakžtakž děláte? Tak to vlastně ty Velikonoce tak draho nevyjdou! Pak jsou to moje, naše i vaše Velikonoce. Aleluja! :-)

P. Ing. Martin Holík, ředitel Radia Proglas

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).