Hlavní navigace

Práce je málo, jen ti nejlepší si ji udrží

12. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Nezaměstnanost dosáhla nového rekordu. Pracovní místa zanikají napříč obory a nikdo už nemá nic jisté. Jak si proto své pracovní místo udržet?

Lednová nezaměstnanost vzrostla na rekordních 8,6 % a je tak největší v dějinách České republiky. Firmy ztrácejí konkurenceschopnost, například kvůli drahým regulacím či energetickým nákladům. Čtěte více: Elektřina bude zdražovat, průmysl v EU zkrachuje (NÁZOR) Podle analytiků v tomto roce sice nastane mírné zlepšení a nezaměstnanost by měla začít klesat, na předkrizové úrovně však můžeme na dlouho zapomenout. V současné době je tak pro řadu zaměstnanců klíčové udržet si práci.

Nahraditelnost versus nenahraditelnost

Bohužel pracovní místa zanikají a současná kreativní destrukce dopadá na profese, které před desítkami let tvořily páteř české ekonomiky. Nejhorší vyhlídky má například těžký průmysl. Čtěte také: Průmyslníci: Problém s obnovitelnými zdroji může zdvojnásobit nezaměstnanost

Značné problémy mají také doly, řada z nich je kvůli nízkým cenám nerentabilní. V takových oborech skutečně může být práce značně nejistá. Klíčem k tomu, aby vaše práce nebyla nahraditelná, je nejen pracovat v oboru, který má dobré vyhlídky a prostor k růstu, ale také se v dané práci specializovat a získávat potřebné zkušenosti.

Kupříkladu špatných kuchařů jistě známe hodně, ale těch opravdu dobrých je skutečně jako šafránu. Pokud je například restaurace vyhlášena kvůli kuchaři a jeho specialitám, pak by provozovatel či majitel byl sám proti sobě, kdyby kuchaře kvůli žádosti o vyšší mzdu propustil, najal nového a méně zkušeného kuchaře, a tím riskoval dobré jméno celého podniku. Majitel by totiž mohl přijít o své zákazníky. Vyjednávací pozice zkušeného kuchaře je tak mnohem lepší, než nováčka bez zkušeností.

Top 12 oborů na serveru Jobs.cz podle počtu vystavených inzerátů (za leden)
Obory Podíl ze všech pozic Změna počtu míst 2014/13
Prodej a obchod 13,20% –2,80%
IS/IT souhrnně 9,60% –4,00%
Strojírenství 8,50% 24,90%
Výroba a průmysl 7,60% 24,60%
Administrativa 7,10% 5,60%
Bankovnictví a finanční služby 5,80% –1,80%
Technika a vývoj 4,40% 13,10%
Ekonomika a podnikové finance 4,10% –4,20%
Doprava, logistika a zásobování 3,50% 22,80%
Elektrotechnika a energetika 3,50% 16,50%
Zákaznický servis 3,00% 8,70%
Marketing 2,80% –2,10%

Zdroj: Jobs.cz

Zkušenosti jsou ve všech oborech klíčovým faktorem, jak se nestát nahraditelným. A jak je získávat a být dobrým zaměstnancem? Laciné triky neexistují. Ač to může znít jako klišé, primární je, aby člověka práce bavila. Pokud ho práce baví, pak by se měl snažit každým dnem zvyšovat zkušenosti v dané práci a být ve svém oboru větším odborníkem.

To také potvrzuje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, provozovatele Jobs.cz. Podstatné obvykle je umět a dobře vykonávat konkrétní činnosti, které jsou pro zaměstnavatele klíčové. Nespecifická administrativní podpora se může v určitou chvíli firmě jevit postradatelná (byť si ji v lepších časech dovolí – např. proto, že uvolňuje ruce klíčovým specialistům pro práci s vyšší přidanou hodnotou). Ovšem např. schopné konstruktéry a obchodníky firma se strojírenským zaměřením postrádat nemůže. Vždy je to především věc poptávky/nabídky a v ideálním případě excelence v potřebné specializaci, uvádí Dombrovský.

Jak se to změnilo během krize?

V současné krizi totiž v některých případech došlo k výraznému propadu počtu dostupných pracovních příležitostí a vzrostla konkurence mezi zájemci o zaměstnání, což vedlo k tlaku na zaměstnance stávající – například v bankovnictví, administrativě nebo marketingu.

Nejvíce se to ale podle Dombrovského projevilo v případě pozic, které vyžadují nižší kvalifikační nároky, které splňuje více uchazečů. Na straně druhé je stále obsazováno mnoho specializovaných pozic, na něž firmy jen s obtížemi nacházejí vhodné kandidáty – týká se to především profesí náročných na znalosti s technickým zaměřením (IT, strojírenství apod.), ale nejen – i v průběhu krize je obtížné najít excelentní obchodníky či marketéry, kteří jsou pro úspěch firmy (obzvláště v obtížných časech) rovněž nepostradatelní, uvedl Dombrovský.

Současná ekonomická data však přinášejí řadu pozitivních signálů. Na konci roku 2014 se podle statistik Jobs.cz počet pracovních míst stabilizoval, výrazně narostl počet brigád: Nyní zaměstnavatelé počali obsazovat také více stálých pracovních míst, a to nejenom v rychle sílícím strojírenství a výrobě obecně, ale také v logistice, v energetice, v oblasti zákaznického servisu a po dlouhé době také v administrativě. V tomto ohledu je vstup do letošního roku velmi nadějný. V jarních měsících pravděpodobně dojde k dalšímu růstu počtu pracovních příležitostí a k pozvolnému snižování míry nezaměstnanosti, byť v některých oborech dojde ke zlepšení až s větším odstupem, dodal Dombrovský.

Roli hraje i vzdělání

Musíme podporovat učňovské vzdělání, slyšeli jsme od politiků napříč politickým spektrem. Zajímavé přitom je, že lidé s výučním listem mají velký problém sehnat práci – na pracovních úřadech mají dvou-pětinový podíl. Nejhůře si hledají práci lidé se základním vzděláním, kde je nezaměstnaný každý 4. Podle ekonoma Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance chrání vyšší vzdělání před nezaměstnaností: Maturita ovšem nestačí. Zdá se, že maturita ve stávající podobě ztratila smysl, uvedl Pikora.

Vzdělání podle Dombrovského hraje velmi významnou roli, byť ne bezvýhradnou. Klíčová je rovněž relevantní praxe, zkušenosti, konkrétní schopnosti a dovednosti, včetně tzv. měkkých dovedností, dodává. 

Vzdělanostní struktura uchazečů o zaměstnání ke konci roku (v procentech):

dan_z_prijmu

Vzdělání 2013 2012 2011
bez vzdělání 0,08 0,09 0,08
neúplné základní vzdělání 0,43 0,46 0,51
základní vzdělání 27,02 26,96 26,87
nižší střední vzdělání 0,09 0,10 0,07
nižší střední odborné vzdělání 1,62 1,71 2,72
střední odborné vzdělání s výučním listem 40,37 41,01 39,57
střední nebo střední odborné bez maturity i výučního listu 0,45 0,50 0,71
úplné střední vzdělání 2,18 2,19 2,72
úplné střední odborné s vyučením i maturitou 3,50 3,59 4,85
úplné střední odborné s maturitou (bez vyučení) 17,23 16,84 15,55
vyšší odborné vzdělání 0,84 0,79 0,74
bakalářské vzdělání 1,45 1,27 1,21
vysokoškolské 4,59 4,35 4,28
doktorské 0,15 0,14 0,12

Zdroj: Úřady práce ČR

Výrazně se také liší nezaměstnanost mezi jednotlivými regiony/městy. Zatímco například na Praze-západ je nezaměstnanost ve výši 3,6 %, v Bruntále nezaměstnanost dosahuje 15,2 %. V Praze jsou taktéž výrazně vyšší mzdy než v jiných regionech. Na druhé straně je zde také dražší bydlení nebo většina služeb. Pokud práci nemáte, ale jste kvalifikovaný zaměstnanec, ve své práci dokážete nabídnout určitou přidanou hodnotu a chcete se utkat na trhu práce se silnou konkurencí, pak zvažte, zdali pro vás není výhodnější se přestěhovat. Čtěte také: Češi se za prací stěhují neradi, jiné národy s tím problém nemají

Jaká je vaše osobní produktivita práce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).