Hlavní navigace

Pozor na zelené mužíčky, kradou peněženky

31. 12. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

V pojišťovnách nemají o legraci nouzi a co jsou schopni někteří klienti napsat, dokáže po přečtení rozproudit naši bránici. Několik silvestrovských tipů k nám do redakce došlo i z dalších společností. Nejen legrace, ale i odvaha ukazují na charakter některých zaměstnanců.

Pojišťovna Kooperativa

Silvestrovské tipy nám do redakce zaslal Marek Vích, tiskový mluvčí Kooperativy:

V jednom případě došlo k údajnému loupežnému přepadení muže, který byl značně podnapilý a tvrdil, že v jízdě tramvají jej přepadl, doslova cituji, „zelený mužíček“, který mu odcizil ze zadní kapsy kalhot peněženku.

V roce 2004 klient, bydlící poblíž Náměstí Míru v Praze 2, oznámil škodu na uhynulých rybičkách v akváriu z důvodu šoku po Novoročním ohňostroji. Rybičky z toho lekly.

Česká pošta

„ Na poštách se děje spousta zajímavých příběhů spíše v terénu“, říká Dita Václavíková, tisková mluvčí České pošty. „Doručovatelky by určitě mohly povídat!“, dodává s úsměvem. „Kolegyně doručovatelka se s námi před časem podělila v našem vnitrofiremním časopise o pošťáckou historku,“ pokračuje dále Dita Václavíková. Následující text je převzatý bez úprav.

Kdysi před několika lety (dnes už toto ustanovení neplatí), když vyplácela poštovní doručovatelka vdovské důchody, psaly povinně všechny vdovy pod své jméno i dodatek v tomto znění: Podmínky trvají. Pro laika to znamená, že dotyčná je stále vdovou, a má tedy na vdovský důchod nárok. No a co se mi jednou nestalo. Na pochůzku mi přibyl nový vdovský důchod, třeba na jméno Nováková. Byla jsem ráda, že mám důchodů víc a že třeba dostanu i pětikorunu diškrece. Přišla jsem na adresu rodinného domku, zazvonila a vyčkávala. Po chvilce vyšla nějaká paní. Taková kulaťoučká, od pohledu příjemná, s brýlemi na nose v silonové zástěře a domácí obuvi. Pozdravila jsem a požádala o občanský průkaz. Musela se pro něj vrátit, protože ji nenapadlo, že je něco takového nutností. Taky to byl její první starobní důchod a ještě vdovský k tomu. Po chvilce se vrátila, v ruce držela občanku. Tak já pěkně v klidu zkontrolovala údaje, jestli je to opravdu ona, a dala jsem jí k podpisu takzvaný Kvitanční list. Hezky se mi podepsala a já jí povídám: „Paní Nováková, a teď mi tam dolu pod vaše jméno připište: podmínky trvají.“ Koukala na mě trochu divně, no já jí to pro jistotu zopakovala, co kdyby blbě slyšela, a ona chudák ještě říká: „A to musí být?“ A já na to: „No jasně, to tam musíte napsat, jinak bych vám podle platných poštovních předpisů ten váš důchod nemohla vyplatit.“ Tak že teda jo, že to tam napíše, když to teda musí být. Tak se na mě divně podívala, a začala psát. Dopsala, podala mi kvitančák, já na něj kouknu – a ono tam pěkně úhledně místo Podmínky trvají stálo VZPOMÍNKY TRVAJÍ. Musím popravdě říct, že mě to úplně odbouralo, ale zachovala jsem kamennou tvář, důchod jsem vyplatila a mazala za nejbližší roh, kde jsem se smíchy zlomila v pase. Smích mi vydržel celou pochůzku, nevím, jestli si ten den o mě na mém rajoně nemysleli, že jsem třeba něco požila. Po návratu na poštu jsem příběh pochopitelně vyprávěla všem svým kolegyním a musím přiznat, že měl opravdu úspěch. Uspěla jsem s historkou i doma, a nejen tam. Zanedlouho jsme totiž měli sraz naší poštovní třídy po dvacíti letech a já příběh opět použila. Smálo se všech 40 spojových manipulantek.

Nejpodivuhodnější kriminální čin roku

Pod vlivem omamných látek dospěla dvojice Brňanů k pocitu, že na Brno se valí povodeň z protržené přehrady. S nožem v ruce donutili řidiče poštovního vozu, aby je odvezl na vyvýšené místo. Pro sichr si do auta nechali naložit i popelnici, ta jim měla posloužit jako Archa. Zda byli rozhodnuti posbírat taky do každého živočišného druhu po párečku, jako biblický Noe, není známo.

V Ostravě zahanbila paní poštmistrová policii včetně čtyřnohých příslušníků. Lupič sice z pošty nějaké peníze odnesl, bystrá kolegyně si ale dobře všimla, že než přistoupil k přepážce, „nenápadně“ vyplňoval složenku. Den po přepadení jí to nedalo, prohledala okolí pošty a poukázku našla. Uvnitř České pošty se hlásá, že pošta nemá být úřadem a musí být normální firmou. Nyní ale byla úřední autorita k dobrému: lapka totiž vyplnil složenku zcela korektně, to jest se všemi (!) svými údaji.

České dráhy

Ondřej Kubala si pro Měšec.cz připravil nevšední pohled na svoji práci tiskového mluvčího Českých drah. Dělat prostředníka mezi tiskem a společností někdy vyžaduje velké usilí trpělivosti. „Níže je přesný sled komunikace s novinářem Silvestrem X. Z e-mailů nebylo nic vynecháno, až na můj automatický podpis tiskového mluvčí ČD, který se neustále opakoval,“ upřesňuje Ondřej Kubala. Jméno novináře bylo záměrně naší redakcí změněno.

Žádám o výsledek měření v rámci hlukových map pro EU v lokalitě mezi hl. a Sm. nádražím. Děkuji. Silvestr X – novinář

Dobré ráno, pane Silvestře X.
Rád bych Vás požádal o doplňující informace, k jakému účelu hodláte informace využít a za jakou redakci vystupujete.
Velmi vám děkuji a přeji hezký den.

Jsem nezávislý novinář a informace využiji ke své práci pro média v zahraničí. Pokud mě informace nechcete poslat, sdělte urychleně důvod. Jsou tyto informace trajné ? Dále mám proVás další otázku. V lokalitě mezi hl. a sm. nádražím v okolí mechanických vyhýbek, 300 metrů před výhybnou, směr hl. nádraží, konkrétněji pod Kongresovým centrem, jezdí poslední dobou soupravy sníženou rychlostí.Sdělte prosím důvod tohoto omezení a jak dlouho bude trvat. Souvisí toto omezení rychlosti s povinným měřením podle direktivy 2002/49/EC, Art 7–1 ? Děkuji. Silvestr X.

Vážený pane Silvestře X,

momentálně Vám nejsem schopen odpovědět, zda máme tyto informace k dispozici, pokusím se zjistit, jak se věci mají.

Nezlobte se prosím, jsem-li příliš troufalý, ale rád bych Vás požádal o jména konkrétních zahraničních médií, pro která pracujete a o zaslání přinejmenším odkazů na Vaše již uveřejněné články. 

S pozdravem

Ptám se Vás znovu. Jsou tyto informace tajné ???? Pokud vážete dostupnost informací na druh a jména médiíí pro které pracuji, nebo dokonce v minulosti pracoval, a chcete je vidět, žijete v minulosti. Budu se muset zřejmě obrátit s Vaším přístupem do publikace SNČR. Silvestr X.
A ještě si přečtěte přílohy, pokud zvládáte alespoň angličtinu. Informace musí být předána i VEŘEJNOSTI…natož pak novinářům..

(Pozn. na vysvětlení: V příloze byl neurčitý anglický text o životním prostředí a hluku, kdesi stažený z internetu bez jakéhokoliv formátování i podpisu).

Vážený pane Silvestře X,

domnívám se, že jsem s Vámi jednal velmi zdvořile. Z Vaší strany však přišla urážka a to nemohu dále akceptovat. Pokud budete pokračovat i nadále tímto způsobem, nejste pro mne partnerem pro další komunikaci.

S přátelským pozdravem

Můžete mi říci co vás urazilo ? Vůbec nechápu vaše myšlení. Jste placen za určitou práci, ale nechcete informovat novináře pod nejrůznějšími záminkami. Pokud odmítáte spolupracovat, budu nucen, ač nerad , obrátit se na jiné adresáty, včetně vašich nadřízených. Hezký zbytek dne. Silvestr X.

Tím veškerá komunikace skončila a utichla. Na jednom internetovém serveru pravidelného deníku, kam píší čtenáři reportéři, jsem se dočetl s odstupem času následující:

Ve sdělovacích prostředcích se objevila nepravdivá zpráva od Českých drah, že jako jediní splnili nařízení EU o vytvoření hlukových map do 30.6.2007. Mi­nisterstvo zdravotnictví v Praze vyvěsilo na veřejné desce několik výsledků, ale jedná se pouze o některé tratě.Hlukové mapy aglomerací hotovy nejsou a jen tak nebudou. Snížit hlukovou zátěž v Praze se ČD na poslední chvíli snaží i dnešních dnech, v nejhlučnějším koridoru Prahy, památkově chráněném území, pod Kongresovým centrem, (viz foto), kde bylo naměřeno Zdravotním ústavem před dvěma lety až 100 decibelů, a to i v noci. Hygienici ovšem hluk zprůměrují s tichem, a tak se dostanou na 71 decibelů, což je podle nich „v normě“, protože dráhy mají parlamentem odsouhlasenou časově neomezenou vyjímku, která představuje 10 decibelů navíc.
Tiskové oddělení ČD, konkrétně pan Kubala odmítají v této věci komunikovat s novináři, kteří nepředloží své minulé články, a nesdělí v kterých sdělovacích prostředcích bude článek uveřejněn… Jinak prý tito novináři nejsou pro něj „partnerem“, jak e-mailem napsal.
Silvestr X – novinář

„Jen pro doplnění, neuvědomuji si, že bychom někdy nějakou informaci do médií o této problematice vůbec dávali, ale o to v tomto příběhu nejde,“ uzavírá Ondřej Kubala.

Poslední den v roce je doslova předurčen k veselí a bavení se. Nenechejte se nikým a ničím vykolejit a pěkně si silvestrovský večer starého roku užijte, veselý a radostný pohled na život budeme v příštím roce hodně potřebovat.

skoleni_15_4

Veselé oslavy Silvestra našim čtenářům přeje za tým Měšce.cz

Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).