Hlavní navigace

Pozor na druhý pilíř! Jak se nenechat oškubat

25. 3. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stačí si nevšimnout jediné nenápadné větičky ve smlouvě a ke svým penězům se již nikdy nedostanete! Ale možná, že to je docela jinak. Nevěřte všem řetězovým e-mailům.

Když mi na začátku března do soukromé e-mailové schránky přišel první e-mail s naskenovaným článkem z deníku Metro ze dne 22. 2. 2013, jehož autorkou je Markéta Šichtařová, jen jsem se pousmál a nevěnoval tomu pozornost. Jenže následně přišel druhý, třetí a další a e-maily o „zaručené informaci, jak je to doopravdy se druhým pilířem“ začaly nabírat směr hoaxu. Původní myšlenka byla špatně interpretována a vzniklo zbytečné plašení lidí.

Chyba v editaci článku

Ve článku autorka varuje před druhým pilířem, zvláště pro nutnost spořit 35 let. Cituji:

Pokud vás náhodou stihne nápad vstoupit do druhého pilíře, dejte si pozor na jednu celkem nenápadnou větičku ve smlouvě. Protože pokud si jí nevšimnete, může se stát, že se ke svým penězům už vůbec nikdy zpátky nedostanete. …  A všichni, kdo budou odcházet do penze po 1. 1. 2018, musejí spořit aspoň 35 let. A jinak než výplatou penze se k penězům ve druhém pilíři nedostanete. Vy budete v důchodu, vaše peníze budou ve fondu, ale nebudete smět k sobě.

Nechtělo se mi věřit tomu, že zrovna Markéta Šichtařová by chtěla dobrovolně a vědomě strašit lidi, proto jsem se jí zeptal, co tím článkem sledovala. V textu byla chybně přehozena některá slova, takže místo spojení „doba pojištění“ bylo uvedeno „doba spoření“. Celý text měl poukázat na nutnost určité délky odpracovaných let, ovšem výsledný dojem pak působil jinak. Správná verze se nachází na mém blogu na Next Finance, vysvětluje autorka. Odesílatelé řetězových e-mailů by si nyní měli toto sdělení pořádně přečíst.

A jak k celému nedorozumění došlo? Dalo by se to svést na klasického šotka v tisku, ale spíše jde o neodborný přístup editora článku. Podle informací serveru Měšec.cz byl původní článek delší a musel být zkrácen. Při editaci došlo k záměně slov a autorka, pobývající v té době mimo ČR, již stěží mohla zasáhmout do distribuovaného textu.



Původní článek v deníku Metro posílaný řetězovými e-maily

Nemusíte spořit 35 let, ale musíte být pojištěni

Pokud se rozhodnete vstoupit do druhého pilíře, tedy budete účastníky důchodového spoření, nemusíte spořit 35 let. Musíte být „pojištěni“ 35 let, či přesněji, musíte být účastníky důchodového pojištění po tuto dobu. Pakliže splníte podmínku účasti na důchodovém pojištění 35 let, tj. po tuto dobu budete vy nebo váš zaměstnavatel za vás řádně odvádět příspěvky na důchodové pojištění (tzv. sociální pojištění), bude vám vyplacený státní důchod a současně i peníze ze druhého pilíře. Pokud byste tuto podmínku nesplnili, nejenže nedostanete peníze ze druhého pilíře, ale nedostanete ani státní důchod! Obdržíte jen existenční minimum. Psali jsme: Nedostatečná doba sociálního pojištění vytrestá vaše pozůstalé

Dále je potřeba vědět, že existuje tzv. náhradní doba, která plně nahrazuje potřebnou dobu důchodového pojištění. Nemusíte pracovat nepřetržitě 35 let. Navíc se můžete dobrovolně účastnit důchodového pojištění a platit si je. Více: Vyplatí se dobrovolná účast na státním důchodovém pojištění?

Státní důchod není jistota!

Kritici druhého pilíře rádi argumentují velkými riziky v případě krachu penzijních společností, možností vytunelování peněz oproti bezpečné, garantované penzi od státu. Ale pozor, stát výši penze negarantuje! Stát může penze snadno a rychle přestat valorizovat, snížit či kompletně změnit způsob jejich výpočtu. Zatímco peníze ve druhém pilíři vám jednou budou říkat „pane“ (podle volby investiční strategie a následných zisků nebo ztrát), u státních penzí můžete jen doufat, že budou v takové výši, abyste mohli důstojně žít.

dan_z_prijmu

Jestli se rozhodujete pro vstup do druhého pilíře, zvažte argumenty pro a proti a přečtěte si článek Mám nebo nemám vstoupit do II. pilíře? Stávající podoba druhého pilíře má k dokonalosti daleko, ale jde o první krok správným směrem, na jehož konci může být důstojný život budoucích důchodců, kteří nemají jiné možnosti, jak se finančně zajistit na stáří a jsou závislí na svých příjmech.

Mohl by vás motivovat i fakt, že v případě vašeho úmrtí všechny platby na sociální pojištění, které jste kdy zaplatili, zůstávají státu. Pokud vstoupíte do druhého pilíře, prostředky v pilíři jsou předmětem dědického řízení. Autor tohoto textu smlouvu o důchodovém spoření (tedy ke druhému pilíři) podepsal minulý pátek.

Výhody státního důchodu a II. pilíře
Státní důchod II. pilíř – důchodové spoření
Jednoduchost Velmi nízké poplatky (levněji podíly v investičních fondech nikde nekoupíte)
Nemusíte se o nic starat Možnost aktivně peníze investovat
Relativní bezpečí, ale ne jistota Přehled o výši naspořených peněz
Rating ČR je A1 (Moody´s), A+ (Fitch) Při předčasném úmrtí se naspořená částka dědí
Peníze jsou v majetkově oddělených fondech
Přísná regulace zákonem, dozor ČNB na depozitáře
Rating stávajících „matek“ penzijních společností je blízký ratingu ČR (drží se „A“)
Penzijní společnost můžete změnit
Nevýhody státního důchodu a II. pilíře
Státní důchod II. pilíř – důchodové spoření
Vše lze změnit zákonem, důchody lze snížit a devalvovat (záleží jen na tom. jak silná/slabá bude skupina důchodců-voličů) Prostředky lze „znárodnit“ (viz Maďarsko)
Při předčasném úmrtí se zaplacené pojistné nedědí Musíte sledovat zhodnocení a ideálně vhodně měnit investiční strategie
Stát může zbankrotovat Penzijní společnost může zkrachovat
Musíte být důchodově pojištěni 35 let (včetně náhradní doby) Bez státního důchodu se k penězům nedostanete
Po podpisu smlouvy není cesty zpět
O své peníze můžete přijít nevhodnou volbou investování

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).