Hlavní navigace

Potřebuji kreditní kartu úplně zadarmo. Jak na to?

20. 1. 2010
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Stejně jako bankovní účet, můžete mít zdarma i kreditní kartu, pokud splníte jednoduchá pravidla. A ještě na tom můžete i vydělat.

Mezi základní pravidla, jak mít kreditní kartu (dále lidově kreditku) bez poplatků za její vedení nebo neplatit za úroky je splatit čerpanou částku v rámci tzv. bezúročného období. Ale někde je potřeba splnit určitý minimální obrat, popř. si na sebe může karta vydělat díky bonusům za platby. Nyní se zaměřím na karty, které je možné za různých podmínek mít zdarma bez nutnosti sjednat si jiný placený produkt, nebo nakoupit zboží a služby u vybraného obchodníka.

Citibank -  zadarmo a ještě vydělá

Opravdu úplně zadarmo

Nejstarší kreditní kartu bez jakýchkoliv podmínek (vedení účtu, obrat) u nás vydává Citibank. Vydání Citi kreditní karty Classic je zcela bez poplatků, stejně jako její vedení. Abyste měli kartu opravdu zadarmo, musíte se rozloučit s online náhledem do historie transakcí a čekat na pravidelně zasílané výpisy. Internetové bankovnictví ke kartě je sice zdarma, ovšem autentizační kalkulátor, který je nutný k přihlášení do aplikace (i pro pouhé prohlížení), je zpoplatněn částkou 450 Kč. V době publikace článku má banka akci a je vydáván bezplatně, má to však jeden háček – baterie v něm oficiálně není vyměnitelná, takže po skončení její životnosti je třeba zažádat o nový a znovu zaplatit.

Úrok na kreditní kartě je poměrně vysokých 26,4 %, ale od 1. 3. 2010 se tato sazba mění na 23,99 % u plateb u obchodníků a 29,99 % u výběrů v hotovosti. Výběr hotovosti je navíc zpoplatněn 3,5 % z vybírané částky, min. 89 Kč a je úročen okamžitě. Cash back banka nepodporuje.

Ne zadarmo, ale stále výhodně

Za poplatek můžete mít i co-brandové karty, které jsou schopné při dodržení pravidel si na poplatek vydělat. Výhodné jsou dvě. První je Kreditní karta Citi Shopping za 50 Kč měsíčně. Za útraty v obchodech (bez ohledu na jméno firmy) s vybraným sortimentem (potravinami, oblečením, nábytkem a bytovými doplňky, sportovními potřebami a v restauracích či barech) je vám je připisován zpět bonus ve výši 2 % z utracené částky, maximálně však 1000 Kč měsíčně. Karta se tak zaplatí již při úhradě 2500 Kč měsíčně za vybranou skupinu zboží, což by v běžné rodině neměl být problém. Při vyšší úhradě již začíná „vydělávat“. Další slevy je možné získat v síti smluvních partnerů Citi club.

Druhou kartou je Shell Mastercard od Citibank. I zde získáváte bonus za nákupy, a to 5 % za nákup pohonných hmot u Shell ČR a 0,5 % za ostatní nákupy (do 28. 2. 2010 ještě platí původní bonusy 3 % u Shell a 1 % u ostatních obchodníků). Bonusy jsou omezeny max. částkou 500 Kč / měsíc a karta od března vyjde rovněž na 50 Kč měsíčně (nyní 850 Kč ročně).

Mezi hlavní přednosti kreditních karet Citibank patří možnost bezproblémových přechodů  mezi jednotlivými typy  v rámci schváleného úvěrového rámce, popř. lze sloučit limity dvou typů karet Citibank bez nutnosti dokládat různá potvrzení, doklady atd. Pokud již kreditku Citibank máte a změníte ji na jiný typ, oproti novým žadatelům nemáte nárok na různé vstupní bonusy (odpuštění poplatku na první 3 měsíce, vyšší připisované bonusy po určitou dobu, atd).

Citibank nabízí ke svým kartám různá připojištění a další služby (např. úvěr prostřednictvím převedení hotovostního limitu kreditky na bankovní účet) a tak jako její klienti počítejte v pravidelných intervalech s různými aktivními hovory s cílem prodeje dalšího produktu. Velmi vysoké jsou ale sankční poplatky. Za pozdní splátku zaplatíte 590 Kč (do 28.2.2010 550 Kč) a pokud se vám podaří zaplatit více než je úvěrový rámec karty, počítejte se sankcí ve výši 550 Kč.

mBank – Zadarmo i s bankovním účtem

Kreditní karty mBank jsou vydávány ve třech tarifech s tím, že pouze mKreditka (Varianta 1) s nejvyšším úrokem 23,8 % p.a. je zdarma. Kartu sice nemůžete dostat bez současného vedení běžného účtu, ale vzhledem k tomu, že ten ze zřízen i veden zdarma, a to včetně transakcí, dovoluji si jí zařadit do kategorie „bez podmínek“.

Do limitu 100 000 Kč bude mít karta černou barvu, mezi limity 100 a 150 000 Kč si můžete barvu vybrat a od 150 000 Kč výše bude vydána výhradně ve variantě gold. I v této variantě je vydávána zdarma, nečekejte však žádné zvláštní služby „v ceně“,  od základní karty se liší pouze barvou. V obou případech jde o embosované karty Visa, tedy Visa Classic a Visa Gold.

Zvláštností kreditních karet mBank je možnost volby zúčtovacího období, které nemusí být vždy nutně stanoveno od 1. do posledního dne v měsíci, ale konec zúčtovacího období můžete vybírat z následujících termínů: 2., 5., 8., 11., 14., 17., 20., 23., 26., 28.

Za výběr z tuzemského i zahraničního bankomatu zaplatíte 49 Kč, za výběr na přepážce banky (tzv. cash advance) zaplatíte 99 Kč. Cash back karta neumí. Mezi nešvary mBank dlouhodobě patří absence doplňkových služeb, přestože je banka slibuje. Například v v ceníku jsou uvedeny ceny za pojištění, ale zatím není možné žádné sjednat.

Kreditní karty mBank mají zvlášť nastaven úvěrový rámec (výběr hotovosti je vždy max. polovina z celého kreditního rámce) a zvlášť limity na kartě. Chcete-li tak zaplatit dražší věc, na kterou vám nestačí limit, můžete kartu „přebít“ – jednoduše na ni poslat peníze, i když třeba nic nedlužíte. Můžete pak zaplatit třeba miliardu, limit je neomezený (je nutné změnit příslušné limity v internetovém bankovnictví).

Kreditní karty zdarma bez dalších podmínek

Banka Úroková sazba uváděná bankou Úroková sazba při složeném úročení
Citibank – Citibank Classic 23,99 % platby, 29,99 % hotovost p.a. (od 1.3.2010) 26,81 % / 34,48 % p.a
mBank – mKreditka (Varianta 1) 23,80 % p.a. 26,58 % p.a.

Raiffeisenbank – může být zadarmo a se slevami

Kreditní karta od Raiffeisenbank s názvem Visa Classic Private je zdarma za předpokladu splnění požadovaného obratu. Pokud v daném měsíci utratíte minimálně 3000 Kč, bude poplatek za vedení následující měsíc odpuštěn.  Roční úrok je 22,68 % p.a., je možné dokoupit cestovní pojištění a společně s kartou získáte slevový program Sphere.

Za využití služby cash back zaplatíte 10 Kč. Stejně jako u Citibank je zde sankcionováno překročení úvěrového limitu, a to částkou 200 Kč, a nedodržení data splatnosti částkou 250 Kč.

Za podobných podmínek je vydávána cobrandová karta Billa, je sice třeba být členem Billa clubu, ale členství je zdarma, splňuje tedy podmínky pro bezplatné vedení. Rovněž je při obratu nad 3000 Kč / měsíc zdarma (navíc máte 3 měsíce na „rozjezd“, kdy není poplatek účtován bez ohledu na velikost obratu). Bezúročné období je o 10 dní delší a jako bonus získáte 2 % z nákupů nad 200 Kč učiněných v prodejnách Billa, maximálně však 500 Kč / měsíc.

LBBW Bank – může být zadarmo a se slevami

Kreditní kartou LBBW Bank stačí první rok během prvních dvou měsíců utratit alespoň 3000 Kč a roční poplatek bude vrácen. Poplatek za další roky nebude účtován vždy, pokud rok předešlý bylo přes kartu utraceno alespoň 45 000 Kč, jinak je roční poplatek za kartu 540 Kč. Zvláštností je stejný poplatek za výběr z bankomatu jako na pobočce banky (cash advance). V tuzemsku je tento poplatek 0,5 % z vybírané částky, minimálně však 50 Kč, v zahraničí je to 2,5 % z vybírané částky, minimálně 80 Kč. Na kreditní kartu má poměrně příjemný úrok 18,48 % p. a., za poplatek je možné mít ke kartě cestovní pojištění. Karta je vydávána jako MasterCard Standard. Bezúročné období je až 50 dní a společně s kartou získáte slevový program Sphere.

Cetelem – zadarmo jen s komplikacemi

Mezi největší výhody Kreditní karty AURA od Cetelem patří  směnné kurzy při platbě v/do zahraničí. Po stažení HSBC Bank z českého trhu v osobním bankovnictví nemá tato kreditka v kurzech na českém trhu konkurenci. Pro zúčtování plateb je používán kurz společnosti Mastercard bez jakýchkoliv úprav.

Celým ceníkem společnosti Cetelem se jako červená nit táhne dovětek u většiny položek, že poplatek nemusí být účtován, za jakých podmínek se ale nedozvíte. Standardně je stanoven měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu na 69 Kč měsíčně. Poplatek se však neúčtuje, když na úvěrovém účtu není žádný pohyb (karta leží „v šuplíku“)

Při platbě nad 500 Kč vám Cetelem vrátí zpět 1,5 % z hodnoty transakce, maximálně však 150 Kč za zúčtovací období. Nově ovšem platí, že pokud chcete tuto výhodu využívat, musíte si o ni požádat (zaregistrovat se na internetových stránkách). Chcete-li využít celého bezúročného období, musíte splatit celou čerpanou částku do 20. následujícího měsíce, bezúročné období je tak, při čerpání k prvnímu až 50 dní. V tomto případě ale zaplatíte oněch 69 Kč za vedení karty, úrok je 21,36 % p.a.

Z karty Cetelem si můžete vypůjčit peníze převodem na váš bankovní účet, ale zaplatíte úrok. Cetelem již opravil chybu, kdy vám úrok neúčtoval, pokud jste peníz vrátili během stejného účetního období. Zdarma je služba cash back a 3 výběry z libovolného bankomatu v ČR (počítáno od vydání karty), další stojí 45 Kč + 1 % z čerpané částky, maximálně 100 Kč. Stejně jako výběr z bankomatu jsou zpoplatňovány výběry na pobočkách Volksbank.

Credium – zadarmo, ale pozor na nepřiměřený prospěch

Ceník kreditní karty Credium je poněkud záludnější. Standardně stojí 290 Kč ročně plus dalších 25 Kč měsíčně. Měsíční poplatek není účtován v případě nižší útraty než 400 Kč, pak zasílán ani výpis. Ročnímu poplatku se vyhnete, utratíte-li přes kartu ročně více než 35 000 Kč, měsíčnímu ale nikoliv. Můžete ho ale zaplatit z 1 % bonusu, který karta připisuje z utracených peněz. Pokud tedy za rok utratíte zmíněch 35 000 Kč budete mít kartu skutečně zdarma.

Stejně jako u LBBW je účtován stejný poplatek za výběr z bankomatu i na přepážce banky (cash advance). V tuzemsku je to 0,5 % z částky, minimálně 60 Kč, v zahraničí 2,5 % z částky minimálně 80 Kč. Úroková sazba je 21 % p. a.

Za příplatek můžete mít cestovní pojištění, pojištění schopnosti splácet nebo pojištění zneužití karty. Stejně jako u Citibank a Raiffaisenbank vám hrozí poplatek za překročení kreditního rámce nebo pozdní splátku. Zde je to v obou případech 200 Kč. Zajímavě však vypadá položka v ceníku Náhrada nepřiměřeného prospěchu dle § 11 z.č. 321/2001 Sb. v platném znění, oceněná částkou 200 Kč. Že by reakce na případ PaySec?

Home Credit – zadarmo jen v prodejnách

Nákupní karta Premia je název kreditní karty vydávané společností Home Credit. V prvním roce je zdarma, v dalších pouze pokud jste přes ní v tom uplynulém utratili alespoň 36 000 Kč (jinak 49 Kč měsíčně). Úroková sazba je 2,19 % p. m., složeným úročením tak dostaneme 29,69 %. Výběr z bankomatu v ČR je za 85 Kč, v zahraničí 100 Kč + 1 % z částky, stejné je to u výběrů na pobočkách bank (cash advance). Bezúročné období je až 51 dní. Při nákupu u partnerů můžete získat slevu, která kartu ještě o něco zvýhodní. Za poplatek je možné pojištění zneužití karty nebo pojištění splátek.

Kartu lze pořídit pouze u obchodních partnerů Asko Nábytek, KIKA a Baumax.

Kreditní karty zdarma při splnění obratu

Banka Úroková sazba uváděná bankou Úroková sazba při složeném úročení Požadovaný obrat
Credium 21 % p.a. 23,14 % p.a. 35 000 Kč/rok
Home Credit 26,28 % p.a. 36 000 Kč/rok
Raiffeisenbank – Visa Classic Private 22,68 % p.a. 25,19 % p. a. 3 000 Kč/měsíc
LBBW Bank 18,48 % p. a. 20,13 % p. a. 45 000 Kč/rok
UniCredit Bank – Visa Renome 23,88 % p.a. 26,68 % p. a. 35 000 Kč/rok

GE Money – královna cobrandových karet

Je zvláštností, že zatímco základní kreditní karty GE Money jsou zpoplatněny (přestože je za obrat odpuštěn poplatek za vedení karty, je zpoplatněno vedení úvěrového účtu), tak karty vydávané jako cobrandové stejnou bankou mohou být zcela zdarma.

Není zadarmo, ale vydělá si na sebe

GE Money bene+ je sice zdarma jen první rok (další stojí 499 Kč), ale díky systému bonusů si na sebe umí vydělat. Z každé platby vám bude vráceno nejméně 1 % (u vybraných obchodníků více), měsíční úrok je 23,88. Aby byla karta zdarma, museli byste na ní za rok utratit alespoň 50 000 Kč (popřípadě adekvátně méně, bude-li to u smluvních obchodníků). Utratíte-li více, ještě vyděláte.

Karta nabízí levný způsob, jak z ní dostat peníze. Místo, abyste vybrali peníze v bankomatu, zadáte tamtéž převod na jiný účet. Zaplatíte tak fakturu za služby nebo si je převedete na vlastní účet a vyberete. Za tuto službu si GE účtuje jen 10 Kč a na tento způsob čerpání se dokonce vztahuje i bezúročné období. Je to i levnější než cash back, který stojí 15 Kč.

Zdarma jen pro kosmetické fandy

Avon kreditní karty ceník vychází ze stejných základů, jako u výše zmíněné karty Bene+. Roční poplatek je ale o 100 Kč nižší, tedy 399 Kč a nižší je i úrok z čerpaných peněz, ale jen u transakcí u obchodníků a to 22,68  % p.a., u hotovostních transakcí je stejný jako u Bene+ (tedy 23,88 % p.a.). Stejně jako v případě Bene+ je karta první rok zdarma. V čem je tedy karta lepší/horší než Bene+? Utratíte-li ročně kartou alespoň 36 000 Kč, jste následující rok od poplatku zproštěni, ale místo hotových peněz získáte certifikát na odběr zboží Avon.

skoleni_15_4

UniCredit Bank – bez běžného účtu zdarma jen cobrandové karty

Běžnou kreditní kartu můžete dle informace na infolince banky získat zdarma jen pokud máte sjednaný některý z běžných účtů, jinak vás vyjde na 40 Kč / měsíčně. Tomuto se ale lze vyhnout, pokud o ní požádáte přes cobrandového partnera (sdružení partnerů sítě Renome, společnost Axa, Generali pojištovna, Schlecker). Protože kreditní karty Schlecker se již nové nevydávají, v případě společností Axa a Generalli musíte mít uzavřen některý z produktů, zbývá tak pouze nabídka partnerů sítě Renome.

O kreditní kartu Visa RENOME se v bance. První rok je karta zdarma, další roky je poplatek odpuštěn, pokud jste přes ní předchozí rok utratili nejméně 35 000 Kč, jinak je účtována částka 360 Kč ročně. Hotově můžete vybrat pouze 25 % kreditního rámce, úroková sazba je 23,88 % p.a. Za poplatek je možné mít cestovní a další pojištění.

Kreditní karty, které si umí vydělat na svoje náklady

Banka Úroková sazba uváděná bankou Úroková sazba při složeném úročení Zaplatí se při útratě (libovolný prodejce)
Citibank – Citi Shopping 23,99 % platby, 29,99 hotovost p.a. (od 1.3.2010) 26,81 % / 34,48 % p.a. 30 000 Kč/rok nebo 2500 Kč/měsíc
Citibank – Shell Mastercard 23,99 % platby, 29,99 hotovost p.a. (od 1.3.2010) 26,81 % / 34,48 % p.a. 10 000 Kč/měsíc
Cetelem – Aura 21,36 % p.a. 23,58 % p.a. 4350 Kč/měsíc
GE Money – bene+ 23,88 % p.a. 26,68 % p.a 50 000 Kč/rok
GE Money – Avon 22,68 % p.a. 25,19 % p.a. 36 000 Kč/rok

Používáte kreditní kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).