Hlavní navigace

Potřebujete si půjčit na dovolenou?

19. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak narychlo sehnat peníze na pořádnou dovolenou? Neumíte nebo nechcete spořit? Tak si nejdříve půjčete a šetřete "dozadu" ve splátkách. Je to možná dražší, ale docela pohodlné. Banky se na vás jen třesou.

Půjčit si dnes větší částku peněz není až takový problém. A to ani v případě, že peníze potřebujete na rodinnou dovolenou. Způsobů, jak si potřebné prostředky zajistit, je totiž celá řada. V tomto textu se zaměříme na především na banky.

Než být vděčný příbuzným, je totiž lepší půjčit si od nějaké dobře zavedené instituce. Bude to sice něco stát, ale vyhnete se nežádoucím emocionálním závazkům. U banky funguje nesentimentální vztah věřitel-dlužník takřka dokonale.

Předpokládejme, že výdaje na vaši dovolenou nepřekračují 100 000 korun. V takovém případě k tomu, abyste banku přesvědčili, že jste pro ni přitažlivým dlužníkem, většinou ani nepotřebujete desítky ručitelů; prakticky stačí jen doložit totožnost a velikost příjmu. Pokud je váš příjem dostatečný a schopný pokrýt měsíční splátky, vlastně nic nebrání tomu, aby byl jeden bankovní spotřebitelský úvěr váš.

Samozřejmě je nejjednodušší půjčovat si od banky, která vede váš běžný účet. Vyřízení celé transakce je pak snadnější a rychlejší (banka už ví, co jste zač), a to se může při nákupu zájezdu „na poslední chvíli“ docela hodit. Schválení žádosti o úvěr se totiž obvykle nepočítá na hodiny, ale na několik dnů. Navíc leckterá banka pro schválení vaší žádosti o úvěr přímo požaduje několikaměsíční historii vašeho běžného účtu, v jeho rámci zato můžete ušetřit poplatky za správu úvěru.

Jen na vašich preferencích záleží, zda si vyberete úvěr neúčelový, nebo naopak vázaný na konkrétní účel. Chcete-li půjčkou zaplatit jen samotný zájezd, můžete zvolit účelový úvěr, a banka za vás bezhotovostně zaplatí patřičnou sumu při předložení faktury. Když byste ale rádi půjčenými penězi platili i další výdaje spojené s prázdninovými dny, je možná výhodnější neúčelový úvěr – většinou se čerpá hotovostně, ale jsou možné i bezhotovostní převody. Jeho výhodou je především to, že čerpání hotových peněz není vázané na doložení každého výdaje. Může se ale stát, že v takovém případě (když banka nezná každý váš krok) je neúčelový úvěr zatížen větším úrokem než úvěr účelový.

Úroková sazba hraje při rozhodování o půjčce dost podstatnou roli. Ovšem nemělo by se zapomínat ani na administrativní poplatky, které si banka účtuje například za schválení a poskytnutí úvěru či za vedení vašeho úvěrového účtu. Někdy mohou přesáhnout až tisíc korun. Proto je pro vás na konci textu připravena ilustrační tabulka srovnávající možné náklady na „půjčenou“ dovolenou u jednotlivých bank.

Jen na okraj zmiňme další možné (samozřejmě pouze legální) způsoby získání peněz z cizích zdrojů. Peníze na dovolenou vám mohou půjčit samotné cestovní kanceláře. Některé samy nabízejí své zájezdy na splátky, ale většinou ovšem stejně poskytují úvěr prostřednictvím nějaké banky. (V situaci, kdy čas od času nějaká ta cestovka „krachne“, by možná nebylo od věci vsadit na tu „správnou“, odjet s ní na zájezd a stihnout se vrátit těsně před krachem a před splacením dovolené.)

Pak jsou tu také společnosti poskytující nákup prakticky čehokoli na splátky, tedy i dovolené. U nich však potřebujete vlastnit předem alespoň část hotovosti na splacení počáteční akontace. Doklady a potvrzení potřebná k ověření totožnosti a poskytnutí úvěru se neliší od těch, které vyžadují banky. Splátkové společnosti však nabízejí rychlejší vyřízení celé operace – často stačí vyplnit požadovaná lejstra přímo na místě. Splátkové společnosti také nabízejí úvěrové karty, jimiž (podobně jako platebními) můžete svůj zájezd zaplatit u těch cestovních kanceláří, které je akceptují. I zde však funguje režim počátečních akontací.

skoleni_15_4

Ve všech výše zmíněných případech se však úrokové sazby pohybují v poměrně náročných úrovních – přibližně deset procent a výše není žádná maličkost. Za tu cenu se už skoro vyplatí zapřemýšlet, jestli se doma nenajdou aspoň nějaké vlastní zdroje, a místo na Kanáry zamířit třeba na levnější, ale o to dobrodružnější „poznávačku“ lesů Draculovského Rumunska skoro nepoznamenaných zhýčkanými turisty.

Tabulka č. 81
Náklady na spotřebitelský úvěr 50 000 Kč (splatný za 1 rok)
  Vyřízení úvěru Správa (za
rok)
Úroková
sazba
BACA 500,– 200,– 10%-14,9%
Citibank 800,– 0,– 18,99%
ČS 300,– 400,– min. 12,10%
ČSOB (úč./neúč.) 500,– 360,– 12,5%/15%
eBanka 500,– běžný účet 14%
GECB 500,– 240,– 19%
  KB 950,– 960,– 10,08%
Raiffeisenbank 1 000,– 0,– 14%*
Union banka(úč./neúč.) 1 200,– 200,– 12%/13%


* pro klienty, kteří nemají účet u Reiffeisenbank, je úroková sazba 16 %

Půjčili jste si na dovolenou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).