Hlavní navigace

Pojišťovny po povodních

6. 11. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poslední odhady škod vzniklých po letošních povodních hovoří o 70 miliardách korun. Ne veškerý majetek byl pojištěn. Ale ani tam, kde majetek pojištěný byl, nemají ještě vyhráno. Jak jste uspěli s pojištěním vy?

Pojišťovny se svého úkolu chopily velmi rychle a již brzo po začátku letošních povodní začaly postupně vyřizovat jednotlivé škody. Všechny škody ale nejsou patrné hned od počátku a kvantifikace některých nákladů je velmi obtížná.

Poslední odhad výše škod, které budou muset pojišťovny proplatit, činil 30,3 mld. Kč. Z této částky představují škody na majetku občanů pouze 5,8 mld. Kč. Naopak škody vzniklé podnikatelům a průmyslovým podnikům byly podstatně vyšší a dosáhly 24,5 mld. Kč.

Tato disproporce je zapříčiněna tím, že velká voda zasáhla zejména průmyslové aglomerace a velká města. Mezi další důvody může patřit i to, že průmyslové podniky mají větší tendenci se adekvátně pojistit (např. aby dostaly úvěr od banky).

Porovnáme-li celou situaci s povodněmi v roce 1997, byly celkové škody podobné. Celková suma představovala 63 mld. Kč. Pojišťovny tehdy proplatily 9,7 mld. Kč, tedy 15,4 % celkového objemu škod. V letošním roce již podíl pojišťoven na celkových škodách činí 43 %.

Rozsah škod hrazených pojišťovnou je zřejmým signálem, že „uvědomělost“ národa v otázkách pojištění roste. Vždyť právě v průběhu povodní v roce 1997 mnoho lidí s hrůzou zjistilo, že není pojištěno, popř. hrubě podpojištěno. V takových případech pak obyvatel zatopené vesnice přišel nahlásit škodu ve výši 500 tisíc korun, přičemž mu pojišťovna proplatila přesně podle pojistných podmínek pouze 50 tisíc. Takový člověk, který se ještě několik týdnů před pohromou radoval z pomyšlení, že platí desetkrát nižší pojistné než jeho soused, se velmi rychle radovat přestal.

Celkový počet pojistných událostí se v současnosti odhaduje na zhruba 75 tisíc. Z toho jich je 11 tisíc na majetku průmyslových podniků a podnikatelů a 63 tisíc na majetku obyvatel. Zbytek se týká zemědělského pojištění.

K 14. říjnu vyplatily pojišťovny na pojistném 7,7 mld. Kč, k 16. září bylo vyplaceno pouze 2,8 mld. Kč. Pojišťovny tedy zvládly do poloviny října (tj. do dvou měsíců od počátku povodní) vyplatit čtvrtinu celkového pojistného plnění.

Do zmíněného 14. října bylo vyřízeno 31 291 pojistných událostí, které představují 41,7 % z jejich celkového počtu. Nepoměr mezi procentuálním vyjádřením vyplaceného pojistného plnění a vyřízených pojistných událostí pramení ze skutečnosti, že škody na majetku obyvatel jsou méně časově náročné z hlediska zpracování a přirozeně i levnější.

skoleni_15_4

Za první tři čtvrtletí letošního roku stouplo předepsané pojistné v České republice o 11,3 %. Z toho pojistné neživotního pojištění rostlo o 9 % a pojistné životného pojištění o 15,6 %.

Zatímco původně obrovský růst obliby životního pojištění je v současné době již v útlumu (v prvním pololetí roku 2001 rostlo meziročně o 31,8 %), je vcelku zajímavý mírný nárůst tempa neživotního pojištění, které za celý rok 2001 činilo ještě 8 %.

Obdrželi jste odpovídající plnění za majetek poškozený povodněmi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).