Hlavní navigace

Podvody na běžícím páse

30. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podle některých studií by byl každý desátý klient pojišťovny ochotný spáchat pojistný podvod. Právě tyto podvody patří mezi nejdražší a nejčastější trestné činy.

Pojistné podvody, ač je to zarážející, představují v dnešním světě téměř všeobecně tolerovaný trestný čin. Přitom je to právě poctivá část klientů pojišťoven, která na zmíněný fenomén doplácí nejvíce. Zvýšené náklady pojišťoven z titulu nejrůznějších pojistných podvodů se totiž zcela přirozeně projeví ve zvyšování pojistného.

Jelikož lze jen stěží odhadnout objem pojistných podvodů v České republice, zaměřme se na pojistné podvody ve Spojených státech, kde jsou velmi dobře zmapované a kde na pojistném trhu přímo operuje Národní kancelář pro pojistnou kriminalitu.

Bílé límečky
Ve Spojených státech představují pojistné podvody druhý pro společnost nejdražší trestný čin, kterého se dopouštějí tzv. „bílé límečky“, tj. zejména byznysmeni a jim podobní. Populárnější jsou mezi nimi snad již jenom daňové úniky.

Podle některých odhadů stojí právě pojistné podvody v případě majetkových pojištění pojistný trh USA ročně přibližně 30 miliard dolarů. V rámci celého tamního pojišťovnictví se pak hovoří o částce dosahující 120 miliard dolarů!

Jenom samotné pojistné podvody v majetkovém pojištění tedy přijdou průměrnou americkou (a pojištěnou) domácnost na 200–300 dolarů. A právě proto, že tyto náklady vždy zaplatí pojistníci, není o jejich vyšetřování takový zájem, jaký vidíme v případě některých ostatních odvětví finanční kriminality.

Zde možná není od věci srovnat tyto náklady s pojistným plněním v případě dvou budov Světového obchodního centra. Zatímco se spor o to, zda budou pojišťovny a zajišťovny platit 3,5 nebo 7 miliard dolarů, jevil jako klíčový pro finanční stabilitu některých aktérů finančního trhu, roční pojistné podvody přijdou pojistný trh nesrovnatelně dráž.

Národní kancelář pro pojistnou kriminalitu v loňském roce uvedla, že v deseti procentech případů nahlášených majetkových pojistných událostí šlo o pojistný podvod. Jiná organizace zabývající se touto problematikou, Koalice proti pojistným podvodům, uvedla, že počet pojistných podvodů se za posledních pět let zdvojnásobil.

Mezi důvody nárůstu frekvence těchto podvodů se považují zejména tyto:

  • v některých případech se zdá být levnější proplácet i podezřelé pojistné události, než je nákladně vyšetřovat
  • systém zdravotního pojištění je příliš složitý a velký, až se stává velmi zranitelným
  • pojistné podvody nejsou pro pachatele příliš riskantní
  • chybí příslušné právní úpravy, které by řešily pojistný podvod
  • lidé pojistné podvody v zásadě tolerují


Pojištění vozidel
Obecně bývá za nejkritičtější považováno pojištění vozidel. V Kalifornii se odhaduje, že v případě 25 až 50 % pojistných událostí jde o podvod. Jenom v Kalifornii tedy stojí pojistné podvody na automobilech každoročně 500 miliónů dolarů.

Prakticky jde o dva základní typy podvodů. V prvním z nich nahlásí pojistník spolu s příslušným servisem škodu, která nikdy nenastala, v druhém případě jde o zinscenované havárie.

Hitem sezóny je tzv. „papírová nehoda“, kdy organizované skupiny přimějí motoristu nahlásit pojistnou událost, která nikdy nevznikla. Její obliba spočívá v tom, že je pro své organizátory relativně nejbezpečnější, což se ovšem nedá říci o majiteli vozidla.

Jedna taková skupina podvodníků vyinkasovala v roce 1996 v Texasu od různých pojistitelů částku 50 tisíc dolarů (zhruba 1,5 miliónu korun).

dan_z_prijmu

Co na to lidé
Jelikož se náklady dosahující 120 miliard dolarů ročně zdály některým pojistitelům příliš vysoké, proběhl v relativně nedávné době telefonický průzkum mezi 31 tisíci Američany. Lidé byli dotazováni na svůj vztah k pojistným podvodům a k lidem, kteří pojistný podvod spáchají. Nejdůležitější závěry zmíněného šetření znázorňuje následující tabulka.

Tabulka č. 581
Odpovědi – volný překlad
Kdybych věděl, že nebudu chycen, spáchám pojistný podvod 9 %
Nikdy bych neohlásil pojistný podvod, který spáchal někdo, koho znám 29 %
Nahlásil bych pojistný podvod pouze tehdy, kdybych neměl rád člověka, který ho spáchal 6 %


Jak se zdá, pojistný trh má v oblasti prevence pojistných podvodů stále co dohánět. Pojistné podvody představují značnou část nákladů pojišťoven a pojistníci by se měli zajímat o to, jak jejich pojišťovna s takovými případy bojuje. Jde totiž především o jejich peníze.

Spáchal/a byste pojistný podvod, kdybyste věděl/a, že nebudete dopaden/a?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).