Hlavní navigace

Plaťte kartou a prodlužte si záruku

11. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Některé platební karty umějí prodloužit záruční dobu. Víme, které to jsou a jak jsou nastavené podmínky prodloužení záruky.

K platebním kartám lze sjednat různá pojištění. Hodně specifickou službou je pojištění prodloužené záruky. Na českém trhu ho ke svým platbám momentálně nabízejí tři banky a jedna úvěrová společnost. Nabídky České spořitelny, ČSOB a Cetelem nejsou nijak časově omezeny. Komerční banka nabízí kreditní kartu s tímto pojištěním jen do konce roku 2009.

Všechny čtyři společnosti slibují prodloužení záruky o dalších 12 měsíců nad rámec zákonné záruky na zboží zakoupené pouze v České republice. V praxi to znamená, že po uplynutí záruky máte zakoupené zboží pojištěno pro případy stejných závad, jaké kryje zákonná záruka. S tímto pojištěním máte nárok na úhradu opravy přístroje, případně uhrazení určité časové ceny, je-li přístroj neopravitelný. Maximální výše úhrad je dána různě nastavenými limity plnění.

Podmínky jednotlivých společností se neliší jen výší limitů plnění. Značné rozdíly jsou i v tom nejpodstatnějším – ve věcech, na které je možné pojištění prodloužené záruky uplatnit. Například na oblíbené MP3 přehrávače se pojištění vztahuje u Komerční banky a ČSOB, u Cetelem ne. U České spořitelny pojišťují jen věci, jejichž cena přesahuje 3000 Kč. Většinu běžných přehrávačů vám tak nákup kartou České spořitelny nepojistí.

Cetelem kreditní kartou musíte své nákupy zaregistrovat

Pojištění prodloužené záruky získáte automaticky s každou kreditní kartou. Pojištění se pak vztahuje na zboží, jehož plnou cenu jste uhradili pomocí karty. Cena tohoto zboží se musí pohybovat v rozmezí 2000 až 20   000 Kč. Pojištění se sjednává bez spoluúčasti a limit pojistného plnění je určován časovou hodnotou. Ta se stanovuje tak, že od kupní ceny odečtete procento za každý započatý měsíc od data nákupu.

Příklad: Televizor pořízený za 20 000 Kč se vám rozbije v prvním měsíci po uplynutí zákonné záruky (25 měsíců od nákupu). Pokud se nedá opravit, dostanete od pojišťovny 15 000 Kč (75 % z 20 000 Kč).

Pojištění je možné využít pouze na 3 výrobky v jednom kalendářním roce. K uplatnění nároku pojištění na zakoupenou věc je třeba do 30 dnů od nákupu provést její registraci na zákaznické lince pojišťovny Cardiff pro vita.

Pojištění se vztahuje na:

sporáky, trouby (vč. mikrovlnných), chladničky, mrazničky, pračky, sušičky, myčky, vysavače, kuchyňské roboty, žehličky, holící a depilační strojky, ohřívače vody, zvlhčovače vzduchu, hi-fi (audio), televizory včetně plazmových a LCD obrazovek, satelitní přijímače a komplety, DVD/VHS/CD rekordéry, přehrávače, videokamery, fotoaparáty, autorádia, telefony, vyjma mobilních, vysílačky, dekodéry, CB (komunikační systémy v automobilech).

Naopak neplatí u těchto výrobků:

zahradní sekačky, klávesové nástroje, mobilní telefony, playstation, PDA, malé přístroje typu walkman a MP3 přehrávače, dálkové ovladače, obvody, filtry, lampy, PC technika, LCD monitory určené pro PC, faxy, tiskárny, kopírky.

Budete-li kupovat cokoli jiného, pak se na možnost pojištění prodloužené záruky musíte informovat na zákaznické lince pojišťovny.

Která pojištění ke kartě využíváte?

Bez registrace to nejde ani u České spořitelny

Česká spořitelna nabízí pojištění prodloužené záruky jako jednu z volitelných možností u Chytré karty (debetní karta s rozšířenými možnostmi). Stejně jako Cetelem, má i Česká spořitelna toto pojištění sjednané u  pojišťovny Cardiff pro vita. Proto také zde platí, že koupené zboží je třeba do 30 dnů zaregistrovat na zákaznické lince pojišťovny. Stejné je také to, že můžete pojistit maximálně 3 výrobky v jednom kalendářním roce.

Na rozdíl od karty Cetelem se pojištění u České spořitelny sjednává se spoluúčastí ve výši 500 Kč. Liší se i cenové rozpětí zboží, na které se pojištění vztahuje. U Chytré karty je to 3000 až 80 000 Kč. Limit pojistného plnění je 20 000 Kč a zároveň nesmí přesáhnout časovou hodnotu koupeného zboží. Ta se vypočítává stejně jako u Cetelem.

Pojištění se vztahuje na:

sporáky, trouby (vč. mikrovlnných), chladničky, mrazničky, pračky, sušičky, myčky, vysavače, kuchyňské roboty, žehličky, holící a depilační strojky, ohřívače vody, zvlhčovače vzduchu.

Neplatí u těchto výrobků:

PC technika, včetně LCD monitorů určených pro PC, faxy, tiskárny, kopírky.

Na ostatní zboží se opět musíte zeptat u pojišťovny.

ČSOB prodlužuje záruku bez specialit

Všechny kreditní karty ČSOB mají od srpna tohoto roku pojištění prodloužené záruky automaticky zahrnuty v pomyslném balíčku služeb. Koupené zboží nemusíte nijak registrovat, nárok na případné odškodnění vzniká automaticky, pokud cena přesahuje 1500 Kč. Spoluúčast je u každého pojistného plnění 500 Kč.

Horní cenová hranice kupovaného zboží není stanovena, maximální limit pojistného plnění je však nastaven na 50 000 Kč v jednom kalendářním roce. ČSOB Pojišťovna vám v případě škodné události zaplatí opravu či tzv. novou cenu, pokud je zboží neopravitelné. Ona nová cena je v obchodních podmínkách definována takto: Částka, kterou je třeba vynaložit na znovuzřízení předmětu pojištění stejného nebo srovnatelného druhu, kvality a užitné hodnoty v novém stavu, v daném místě a čase.

Pojištění se vztahuje na:

elektrická a elektronická zařízení pro domácnost, zejména chladničky, myčky nádobí, žehličky, vysavače, topinkovače, grily, hluboké smažicí pánve, holicí strojky a elektrické zubní kartáčky, audio- a videozařízení, zejména televize, videorekordéry, DVD přehrávače, MP3 přehrávače, I-pody, digitální kamery, videokamery, LCD a plazmové obrazovky a GPS zařízení.

Neplatí u těchto výrobků:

výpočetní technika, zejména tiskárny, notebooky, počítače, faxy, kopírky, skenery, herní konzoly (např.: Xbox, playstation), modemy a software.

Na ostatní zboží se opět musíte zeptat u pojišťovny.

Komerční bankou prodloužíte záruku jen do konce roku

Nabídka Komerční banky se vztahuje pouze na nákupy uskutečněné kreditní kartou od začátku listopadu do konce tohoto roku. Jedinečná je i v tom, že neplatí pouze na výrobky se zákonnou zárukou, ale i na zboží se zárukou poskytovanou výrobcem v maximální délce 36 měsíců.

Cena koupeného zboží musí být minimálně 1300 Kč, horní hranice není stanovena. Limit pojistného plnění je však stanoven v maximální výši 30 000 Kč a dále omezen časovou hodnotou. Ta se vypočítává jako 70 % z kupní ceny ve 3. roce od zakoupení a ve výši 60 % ve 4. roce.

Příklad: Televizor pořízený za 20 000 Kč se vám rozbije ve 3. roce od nákupu. Pokud se nedá opravit, dostanete od pojišťovny 14 000 Kč (70 % z 20 000 Kč).

Spoluúčast stanovena není, stejně jako nutnost registrovat zakoupený výrobek.

Pojistné podmínky u pojištění nabízeného Komerční bankou jasně specifikují zboží, na které se prodloužená záruka vztahuje:

skoleni_15_4

mrazničky, sporáky, trouby, digestoře, pračky, myčky nádobí, varné desky, sušičky prádla, chladničky, zesilovače, fotoaparáty, videokamery, hi-fi systémy, televizory s videomagnetofonem nebo přehrávačem DVD, soustavy reproduktorů, systémy domácího kina, monitory, přehrávače DVD/CD/kazet, videomagnetofony, projektory, zpětné projektory, televizory, vinotéky, klimatizace, domácí herní konzole, telefony, mobilní telefony, tiskárny, scannery, přenosné přehrávače MP3 nebo multimédií, přenosné nebo stolní počítače.

Parametry jednotlivých nabídek
Parametr pojištění Cetelem Česká spořitelna ČSOB Komerční banka
Cena kupovaného zboží 2000 – 20 000 Kč 3000 – 80 000 Kč minimálně 1500 Kč minimálně 1300 Kč
Spoluúčast 0 Kč 500 Kč 0 Kč 500 Kč
Limity plnění 20 000 Kč 20 000 Kč 50 000 Kč 30 000 Kč
Omezení max 3 výrobky za rok max 3 výrobky za rok max 50 000 Kč pojistného plnění v kalendářním roce žádné
Platnost pojištění časově neomezeno časově neomezeno časově neomezeno od 1. 11. do 31. 12. 2009

Zdroj: Pojistné a všeobecné obchodní podmínky bank a úvěrové společnosti Cetelem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).