Hlavní navigace

Patří bankovky do starého železa?

18. 3. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hotovost? Klasická platební karta? To už je pasé. Ve světě se stávají hitem bezdotykové karty, které při placení v obchodě ani nemusíte vyndavat z peněženky. Kdy se jich dočkáme v Česku? A je vůbec o co stát?

Před nedávnem jsme se divili, když nám v bance začali k placení vnucovat plastovou kartičku místo hotovosti. A teď mají banky v Česku vydáno téměř šest a půl milionu platebních karet. Při nákupu ve velkých obchodech využívá kartu k placení 30 % Čechů.

Kam půjde vývoj dál? Že by nám bankovní úředníci začali nabízet platební kartu kulatou? Trefa! K jednomu z marketingových tahů společnosti MasterCard patří, že klasickému obdélníku zaoblili hrany.

Větší pozornost si ale zaslouží jiná novinka, kterou zatím české banky svým klientům nenabízejí. Bezdotykové karty. Tento typ čipové karty má výrazně zrychlit a zjednodušit placení nákupu v obchodě.

Minulý rok si bezhotovostní placení bezkontaktní kartou vyzkoušely tisíce Američanů. A prý byli nadšení. O co ale vlastně jde?

Bezkontaktní karta je chytrá příbuzná čipové karty. Sama umí předat obchodníkovi potřebné informace, aniž byste ji museli dát z ruky. Stačí ji jen přiblížit ke speciálnímu terminálu, který si na dálku z karty vytáhne vše, co potřebuje. Není tedy nutné tak, jak to známe dnes, vkládat kartu do čtecího zařízení.

Češi a platební karty v roce 2003

  • celkový počet transakcí 67 652 432
  • objem transakcí (v tis.) 77 588 299
  • karet celkem 6 373 591
  • debetní karty 5 829 857
  • kreditní karty 203 274
  • charge karty 335 269
  • čipové a hybridní karty 1 428 732
  • počet bankomatů 2 669
  • počet transakcí v bankomatech 116 825 220

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty, statistika nezahrnuje nebankovní karty

Hlavní předností bezdotykových karet má být rychlost placení. Podle průzkumu ve Spojených státech se celá transakce zkrátí o 18 vteřin. Časová náročnost je potom téměř stejná jako při platbě v hotovostí. Z toho těží obchodníci, kterým se v době testování zkrátily fronty a zvýšily tržby.

Na první pohled se může zdát, že bezdotyková karta svému majiteli zaručuje vyšší bezpečnost. Když kartu nedá z ruky, znamená to, že ji v nestřežené chvíli nikdo nemůže zneužít. Ovšem specifikem u placení bezkontaktní kartou je to, že po vás obchodník nepožaduje žádnou autorizaci. Nemusíte tedy zadávat PIN ani podepisovat účtenku. Právě z odbourání nutnosti autorizace má plynout časová úspora při placení. Čas ale ušetří i zloděj, který nebude muset pracně trénovat váš podpis, protože ho při nákupu kartou už nebude potřebovat.

Karta své uplatnění zřejmě nalezne především při platbě nižších částek. Pohodlnější tak může být nákup jízdenek, placení parkovného nebo nákup rychlého občerstvení. V tom případě by se dal nastavit denní limit pro použití karty například na jeden tisíc korun a prostor pro zneužití při krádeži či ztrátě karty by nebyl velký.

dan_z_prijmu

Bezdotykové karty testují obě největší společnosti z oblasti platebních karet – MasterCard i VISA. Obě společnosti technologii ještě vylepšují a pracují například na zabudování bezdotykového čipu do mobilního telefonu. Klienti společnosti VISA v Japonsku si mohou dokonce koupit tento čip v náramkových hodinkách.

Obavy, že Češi nemají módní výstřelky v oblasti bankovnictví v oblibě, prý nejsou na místě. Čeští bankovní klienti rozhodně nejsou konzervativní, tvrdí Ján Čarný ze společnosti MasterCard Europe.

Platíte v obchodech bezhotovostně?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).