Hlavní navigace

Paroubkův pukavec

30. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kdyby se splnila pověst o Bruncvíkovi a všichni nepřátelé země české přišli o hlavu, zbyl by v Čechách vůbec nějaký politik?

Tento text vyjadřuje názor autora, který se nemusí shodovat s názorem redakce či vydavatele.

Také máte rádi Staré pověsti české? Když jsem byl malý, patřila k mému oblíbenému čtivu pověst o Bruncvíkovi. Nedávno jsem si na ni znovu vzpomněl a napadlo mne, co by se stalo, kdyby z posvátné hory Blaník vyjeli blaničtí rytíři, Svatý Václav v jejich čele uchopil Bruncvíkův meč a zvolal: Všem nepřátelům země české hlavy dolů!

Možná, že bychom se velmi podivili a třeba i pobavili. Při pohledu na dění na politické scéně mne totiž napadá, zda by v Čechách vůbec zbyl nějaký politik. Čtěte také: Jak shodit kostku cukru

Nu posuďte sami: jeden z politiků dokáže kvůli neukojeným osobním ambicím svrhnout vládu a pak za nejasných okolností sabotuje předčasné volby, které tím vyvolal, další pro změnu předvádí podivné hrátky se svou dovolenou, které by si jako osoba veřejně činná neměl vůbec dovolit, nemluvě o těch, kteří pod nejrůznějšími záminkami zdržují podpis jakkoliv kontroverzní Lisabonské smlouvy. Jako by dělali vše pro to, abychom nesvorností ještě víc nahráli pokračujícím ruským snahám o znovuovládnutí střední Evropy.

Pověst o Bruncvíkovi je ale jen bohužel pověstí – nebo možná přes veškeré lamentování a tragikomedii schvalování státního rozpočtu v Parlamentu není zemi české nejhůř – a blaničtí rytíři v čele se Svatým Václavem tedy dál spí v hoře Blaník. Nebo pouze vyčkávají, zda či jak si se současnou situací poradí jejich dědicové, tedy my sami?


Bruncvík, socha, pověst, historie, www.seniortip.cz

Foto: www.seniortip.cz


Jenže co dělat, když u nás (pan Kraus se svým Uvolněte se prosím, promine) v podstatě ani neexistuje pořádný satirický pořad, kritizující politiky, což taky o něčem vypovídá? Nepřišel znovu čas na vajíčka?

dan_z_prijmu

Osobně se domnívám, že vajíčka – pozor, nikoliv kamení – k politice rozhodně patří a dávají jasnou výpověď o tom, co si kdo o politikovi či politicích myslí. Pokud by ale opět vzplála „vajíčková bitva“, přimlouval bych se, aby šlo tentokrát o pukavce.

Nebylo by to ostatně nic nového. Těch, které nám jistý nejmenovaný politik ve jménu svého ega letos až dosud naservíroval, naposledy při schvalování státního rozpočtu v poslanecké sněmovně Parlamentu, bylo více než dost. Nepřišel čas mu je vrátit, aby si uvědomil, jaké to je být jejich terčem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se specilizuje na investiční témata....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).