Hlavní navigace

Odchozí platbu pošlete včas, jinak budete čekat do druhého dne

24. 11. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Přeposlat platbu, aby ji příjemce měl hned druhý den, umožnil nový zákon. Pokud ale nedodržíte časový limit, je vám zákon na nic.

Ačkoliv nový zákon o platebním styku zkracuje lhůtu nutnou k vypořádání plateb mezi různými bankami o jeden den, neznamená to, že když zadáte příkaz v úhradě v deset hodin večer, budou peníze u příjemce druhý den. Musíte totiž peníze odeslat do hodiny, kterou si banka stanovila jako mezní čas, kdy ještě odeslanou platbu zpracuje. Proto se vyplatí znát lhůty pro odeslání plateb, které se liší i u jednotlivých platebních kanálů. Podobné téma: Nespravedlivé zahraniční platby: zdražily pro všechny, bez výjimky

Odchozí platby můžete realizovat prostřednictvím internetového bankovnictví, přes telefonního bankéře anebo GSM bankovnictví ve vašem mobilním telefonu. Tradičnějším způsobem zadání platby je i vyplnění standardního platebního příkazu na pobočce banky a vhozením do boxu anebo jeho předání bankovnímu úředníkovi na přepážce.

Kromě různě zpoplatněných postupů na vás čekají i různě dlouhé časové limity pro platbu z vašeho účtu, aby proběhla ještě v ten den, ve kterém příkaz k úhradě zadáte. Pokud uskutečníte platbu po doporučené lhůtě, banka vám finanční prostředky z vašeho účtu strhne až následující pracovní den. Je-li příkaz k úhradě prostřednictvím elektronického bankovnictví nebo bankomatu zadán v pátek po 18:00 hodině, v sobotu, v neděli nebo v den státního svátku, jsou prostředky z účtu odepsány následující pracovní den, pokud není klientem požadováno pozdější datum splatnosti, sdělila finančnímu serveru Měšec.cz Denisa Salátková, tisková mluvčí Poštovní spořitelny. Podobné téma: Účet zrušte až v listopadu, v říjnu za něj zbytečně zaplatíte

Tuzemské banky mají různě stanovené časové lhůty pro odeslání platby tak, aby k příjemci dorazila hned druhý den. To samé platí i pro jednotlivé platební kanály. Některé banky fixují většinu „papírových“ služeb na otevírací dobu pobočky, jiné mají striktně vymezenou hodinu, do kdy musíte platbu provést. Pro platby prostřednictvím internetového bankovnictví, který nevyžaduje zásah člověka při zpracování pokynu, má řada bank stanovenu mezní hodinu, do které vám banka zúčtuje platbu v ten samý den, kdy jste pokyn zadali.

Při výběru finanční instituce je pro mě rychlost plateb:

Formulka D+1

Zákon o platebním styku, který v Česku platí od 1. listopadu letošního roku, nařizuje bankám zkrácení lhůty pro odeslání peněz z vašeho účtu na účet v jiné bance ve lhůtě D+1. Dnem D se myslí den, ve kterém vám banka odepíše platbu z vašeho účtu. Číslice udává, kolik času má banka na převod peněz. Do 31. října 2009 platila pro převod peněz z účtu na účet lhůta D+2 (tj. banka měla dva dny na odeslání platby do jiné banky).

Mezní lhůty, do kterých musíte zadat platbu, aby byla zúčtovaná téhož dnePři zadání do uvedených časů platba odejde do clearingového centra České národní banky
Banka/záložna Podání příkazu Přímé bankovnictví
Na přepážce Do sběrného boxu Internetové Mobilní Telefonní
Banco Popolare nejpozději do 30 minut před ukončením pracovní doby pobočky nelze 23:00 nelze nelze
Citibank 10:30 nelze 18:00 nelze 10:30
Česká spořitelna do konce pracovní doby 12:00 20:00 20:00 20:00
ČSOB 17:00 platba odejde z účtu následující pracovní den 18:00 18:00 18:00
Fio, družstevní záložna 17:00 nelze 17:00 nelze nelze
GE Money Bank 14:30 nelze 18:00 18:00 18:00
HSBC Bank 11:00 nelze 10:30 nelze platba odejde z účtu následující pracovní den
Komerční banka 13:00 13:00 20:30 20:30 20:30
LBBW Bank 14:00 nelze 16:00 nelze nelze
mBank nelze nelze 8:00 nelze 8:00
Moravský Peněžní Ústav 16:00 nelze 16:00 nelze nelze
Oberbank 12:00 nelze 15:00 nelze nelze
Peněžní dům 16:00 nelze 16:45 16:45 16:45
Poštovní spořitelna 17:00 17:00 18:00 18:00 18:00
PPF banka 15:00 nelze 18:00 (Home Banking) nelze nelze
Raiffeisenbank 15:00 do konce pracovní doby 24:00 24:00 24:00
Raiffeisenbank im Stiftland 15:00 nelze 15:00 nelze nelze
Unibon 13:00 nelze nelze nelze nelze
UniCredit Bank 12:00 (pro mimopřažské pobočky do 10:00 h) nelze 20:00 20:00 20:00
Volksbank 15:00 15:00 17:00 nelze 17:00
Waldviertler Sparkasse von 1842 12:00 nelze 14:00 nelze nelze

Zdroj: banky a záložny


Ke změně banky bych se rozhodl/-a pro:

Clearingové centrum

Všechny platby mezi českými bankami procházejí clearingovým centrem České národní banky, která jednotlivé transakce vypořádává a připisuje na účty bank. Clearingové centrum funguje každý pracovní den téměř nonstop. Naopak platby, které posíláte v rámci jedné banky (například ze spořicího účtu na váš běžný účet) přes clearingové centrum neprocházejí a banky je vnitřně samy zpracovávají.

Banco Popolare

Pro odchozí platby Banco Popolare je nutné podat příkaz k úhradě nejpozději 30 minut před koncem pracovní doby dané pobočky. Pro internetový převod je tato doba posunuta do 23 hodin.

Citibank

Při podání platebního příkazu na pobočce Citibank nebo prostřednictvím telefonní služby Citiphone do 10:30 hodin odejdou peníze z vašeho účtu ještě v ten samý den. Pro kanál elektronického bankovnictví je mezní hodinou stanovené pravé poledne.

Česká spořitelna

Podat platební příkaz na přepážce České spořitelny můžete do konce pracovní doby pobočky, pomocí sběrného boxu do 12 hodin a prostřednictvím přímého bankovnictví je lhůta do 20 hodin.

ČSOB

Odchozí platba v ČSOB musí být odeslaná kanály přímého bankovnictví nejpozději do 18 hodin. Zadáním platby prostřednictvím bankovního pracovníka na pobočce do 17 hodin. Vhozením papírového příkazu do sběrného boxu vám platba z vašeho účtu odejde následující pracovní den.

HSBC

Při podání příkazu internetového bankovnictví v HSBC do 10:30 hodin se platba zúčtuje téhož dne. Papírový příkaz, případně odeslání faxu, podejte do 11 hodin.

Fio, družstevní záložna

Všechny platby, které stihnete podat do 17 hodin, odejdou z vašeho účtu u této družstevní záložny ještě v týž den. Pro odchozí platby můžete použít internetové bankovnictví nebo přepážku.

GE Money Bank

Mezní termín pro podání platební příkazu na pobočce GE Money Bank je 14:30 h, provedení příkazu prostřednictvím přímého bankovnictví je lhůta posunuta do 18 hodin. Sběrné boxy na pobočkách banka nemá.

Komerční banka

Pro kanály přímého bankovnictví Komerční banky je mezní čas do 20:30 hodin, aby peníze odešly ještě tentýž den z vašeho účtu. Při využití sběrného boxu nebo bankovního poradce na přepážce platí jako konečný čas 13. hodina.

LBBW Bank

Papírový příkaz na pobočce LBBW Bank zadejte do 14 hodin. Platbu pomocí internetového bankovnictví musíte stihnout nejdéle do 16 hodin.

mBank

mBank odesílá veškeré platby do clearingového centra České národní banky každý pracovní den v 8 hodin. Pokud provedete platební příkaz do 8. hodiny ranní, budou z vašeho účtu peníze odeslány. Platí pro oba kanály přímého bankovnictví, které mBank používá (internetové i telefonické bankovnictví).

Pokud však peníze z účtu odešlete o víkendu, peníze budou odeslány do clearingu ČNB v pondělí ráno. Pokud klient ponechá aktuální datum splatnosti při zadávání platebního příkazu v internetovém bankovnictví, peníze jsou z jeho účtu odepsány okamžitě. Když ale zvolí budoucí datum splatnosti, například pondělí, peníze budou z jeho účtu odepsány až v pondělí v noci kolem 3:30 hodin, říká Pavla Renčínová, mluvčí mBank.

Moravský Peněžní Ústav

Odeslat peníze z účtu vedeného u družstevní záložny Moravský Peněžní Ústav můžete prostřednictvím papírového příkazu podaného na přepážce anebo pomocí internetového bankovnictví. V obou případech je to možné do 16 hodin.

Oberbank

Oberbank můžete využít dva způsoby zadání platby. Při zadání platby na přepážce do 12 hodin, odejdou peníze z vašeho účtu ještě v ten samý den. Pro internetový převod je mezní čas 15. hodina.

Peněžní dům

Poslat platbu z vašeho účtu můžete v družstevní záložně Peněžní dům z přepážky nejpozději v 16 hodin a pomocí internetového, mobilního nebo telefonního bankovnictví až do 16:45 hodin.

Poštovní spořitelna

Při použití sběrného boxu anebo využití přepážky je důležitá otevírací doby pobočky, která je ve většině případech stanovená na 17. hodinu. Při použití nástrojů přímého bankovnictví (internetové, mobilní nebo telefonní) se uzávěrka prodlužuje o hodinu, stejně jako při odeslání platby prostřednictvím bankomatu.

Raiffeisenbank

Prostřednictvím kanálů přímého bankovnictví můžete v Raiffeisenbank odeslat platbu do půlnoci, pro papírový příkaz na přepážce pak do 15 hodin. Vhození příkazu do boxu je zde limitováno otevírací dobou dané pobočky.

Unibon

Při odeslání platby lze využít v družstevní záložně Unibon jen přepážku na pobočce. Aby vaše platba odešla z účtu v ten samý den v rámci záložny, musíte zadat pokyn do 16 hodin a pro odeslání platby mimo záložnu do 13 hodin.

UniCredit Bank

UniCredit Bank nabízí pro odeslání peněz z vašeho účtu v ten samý den několik možností. Pokud je forma vašeho platebního příkazu papírová, stačí na pražských pobočkách banky zadat platbu do 12 hodin, pro mimopražské pobočky je tato lhůta zkrácena do 10 hodin. Platební příkaz odeslaný faxem musí do banky přijít nejpozději do 12 hodin. Pro elektronické zadání platební příkazu je mezní čas stanoven do 20 hodin.

Volksbank

Pro odeslání platby v ten samý den, kdy má být platba zaúčtována, můžete ve Volksbank využít jak sběrného boxu, tak přepážky a to do 15 hodin. Prostředky elektronického bankovnictví pak do 17 hodin.

dan_z_prijmu

Waldviertler Sparkasse von 1842

Papírový příkaz na přepážce Waldviertler Sparkasse von 1842 můžete zadat do 12 hodin, prostřednictvím internetového bankovnictví pak do 14 hodin.

Aktualizováno 24. listopadu 2009 v 17:42 hodin.

Jakým nejčastějším způsobem odesíláte peníze z vašeho účtu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).