Hlavní navigace

Neomezené mobilní tarify: Který je nejlepší?

16. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Všichni tři mobilní operátoři představili neomezené mobilní tarify. Který z nich se vyplatí nejvíce? A je o co stát i u levnějších tarifů?

Představení „neomezeného“ tarifu ze strany Telefóniky O2 ve čtvrtek vedlo ze strany zbylých operátorů k protiútoku. V pátek svůj neomezený tarif představil Vodafone a sobotu svou nabídku doplnila i T-Mobile.

Sice nás tito operátoři přesvědčovali, že svou nabídku již dlouho připravovali a nejedná se tedy o narychlo spíchnuté produkty jako reakci na O2, je podivuhodné, že Vodafone a především T-Mobile dokázali reagovat tak rychle. Představení nové nabídky v sobotu, kdy neomezené volání kleslo u T-Mobile z 3200 Kč na 749 Kč (s úvazkem) je krajně nestandardní postup. Skutečně se rozhýbal trh mobilních operátorů na našem trhu nebo se jedná jen o pozvolnou evoluci? 

Neomezené tarify konečně světu konkurenceschopné

Tarif Měsíční paušál při smlouvě na 2 roky Měsíční paušál při smlouvě na neurčito Volání SMS Data (FUP) Rychlost po překročení FUP
O2 Free CZ 749 Kč 899 Kč neomezeně neomezeně 1 GB 200 kb/s
Vodafone neomezený tarif 691 Kč 901 Kč neomezeně neomezeně 1,2 MB 20 kb/s
T-Mobile S námi síť nesíť 749 Kč nenabízí neomezeně neomezeně 1,5 GB 16 kb/s

Největší změnu znamenaly v nabídce neomezené tarify, které jsou podle propočtu skutečně srovnatelné se západní Evropou. Podle některých výpočtů vycházejí tarify dokonce nejvýhodněji v EU. Tyto propočty však nejsou přesné, jelikož ve většině případů mají obyvatelé západních zemí vyšší FUP, nebo podstatě rychlejší internet (nejen 3G, ale i v 4G sítí) s lepším pokrytím. Při přepočtu na mzdy či paritu kupní síly by v ČR nové tarify příliš výhodně nevycházely. Pojďme si tyto neomezené tarify rozebrat: 

O2 vítězí u surfařů

Jaký tarif vybrat? Na první pohled se zdá, že nabídky jsou si velmi podobné. Po detailnějším zkoumání však lze zjistit, že nabídky, se kterými přišla konkurence v podobě Vodafone a následně v sobotu i T-Mobile se nedokáže první nabídce O2 vyrovnat.

V případě, že se nechcete uvázat, pak nejlépe vychází nabídka společnosti O2. T-Mobile totiž neomezený tarif bez smlouvy nenabízí a u společnosti Vodafone je tento tarif nejen o 2 Kč dražší, ale získáte o také o 400 MB dat méně a po překročení FUP klesne rychlost na nepoužitelných 20 kb/s.

Pokud se chcete uvázat a mobilní internet využíváte k práci například tak, že na svém mobilním telefonu vytvoříte wi-fi síť a následně se k ní v restauraci či kavárně připojíte (bohužel né všechny kavárny mají funkční nebo použitelné free wi-fi sítě) pak se znovu nejvíce vyplatí O2, jelikož po překročení FUP klesne rychlost na stále použitelných 200 kb/s. U T-Mobile a Vodafone nebude rychlost pro práci použitelná a otevření webových stránek s nějakou flashovou animací se stane takovým čekáním na Godota. Bohužel také pokrytí 3G sítí je vesměs u všech třech operátorech stejně špatné a pokud vyjedete mimo město, pak můžete být spokojení, pokud chytíte alespoň zpomalené GPRS.

V případě, že je  pro vás primární neomezené volání a data nevyužíváte, nebo využíváte jen občas, pak se nejvíce vyplatí uvázat se na dva roky k Vodafone. Oproti T-Mobile či O2 ušetříte každý měsíc 58 Kč, což při dvouročním úvazku znamená úsporu 1392 Kč.

Srovnávat rychlost před překročením FUP má jen smysl, pokud se vaše spotřeba dat nachází jen v pásmu, kde FUP nepřekročíte. V tomto případě je datová síť O2 nejpomalejší a s 3G sítí nepřekročíte 7,2 Mb/s. T-Mobile a Vodafone přitom mají síť HSPA+ s až 21,6 Mb/s rychlostí a na několika místech může rychlost vystoupat až na 42 Mb/s. Je třeba však počítat, že reálné rychlosti jsou přibližně třetinové. Komfort práce při rychlejším internetu je sice o něco vyšší, rozdíly jsou však nepodstatné v porovnání s tím, pokud překročíte FUP. Pak musíte nějakou seriozní práci pomocí internetu s rychlostí 16 nebo 20 kb/s zapomenout.

Volám málo

  1. Máte Inkartu Českých drah? Lepší nabídku pro málo volající nenajdete, zkuste Vodafone.
  2. Blesk Mobile. 2,50 Kč za minutu a víc neřešíte.

Ostatní tarify? Raději počkat 

V případě, že je neomezený tarif příliš drahý, anebo jej nevyužijete (voláte málo), pak si u nových a levnějších nabídek příliš nevyberete. S Vodafone je nutné se za cenu 399 Kč upsat na dva roky pro získání 50 minut volání do jiných sítí a 150 MB dat.

U nejlevnějšího tarifu společnosti O2 si zase připlatíte za volání do jiných sítí, dražší tarif za 499 Kč už příliš cenově výhodně  nevychází – máte zde jen 150 MB dat. T-Mobile se také nepřetrhl, v nejlevnějším tarifu za 273 Kč se do ostatních sítí zdarma nedovoláte, jen do vlastní sítě mimo špičku.

dan_z_prijmu

V případě dražšího tarifu za 472 Kč získáte 220 minut volání do vlastní sítě,  zase však můžete volat zdarma jen mimo špičku. V podstatě tak v řadě případů vychází volání do ostatních sítí výhodněji než do sítě vlastní. Získáte zde však nejvíce dat (300 MB), to však není žádná velká výhra.

  Měsíční paušál při smlouvě na 2 roky/bez smlouvy Volání a SMS ve vlastní síti Volání a SMS do všech sítí v ČR Volání a SMS po překročení volných jednotek Data
Vodafone neomezené volání do vlastní sítě 399 / 597 Kč neomezeně 50 minut 5,03 Kč/min, 1,51 Kč/SMS 150 MB
Free O2 249 / 399 Kč neomezeně X 3,50 Kč/min, 1,50 Kč/SMS X
Free O2 Plus 499 / 649 Kč neomezeně 120 minut 3,50 Kč/min, 1,50 Kč/SMS 150 MB
T-Mobile S Námi 390 273 / – Kč neomezeně mimo špičku 56 minut a 30 SMS 5,50 Kč/min, 1,50/SMS 20 MB
T-Mobile S Námi 590 472 / – Kč neomezeně mimo špičku 220 minut a 100 SMS 5 Kč/min, 1,20/SMS 300 MB

Bohužel levnější tarify nejsou vhodné pro skupinu studentů, důchodců ani běžných lidí, kteří příliš nevolají a chtějí ušetřit. Odborníci jim radí počkat na čtvrtého operátora. Přinese podle vás skutečnou změnu?To teprve (snad) uvidíme.

Jaký neomezený tarif byste si pořídili?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).