Hlavní navigace

Nejvýhodnější spoření je dnes stavební

27. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Úrokové sazby v bankách jsou na historickém minimu. Otevřené podílové fondy nedosahují velké výkonnosti. Penzijní spolu s životním pojištěním jsou během na dlouhou trať. Nejvýhodnější spoření je dnes stavební.

Začněme výhodami stavebního spoření

Bezpečnost vkladů
Stavební spořitelny jsou vlastněny významnými zahraničními vlastníky (tedy stavebními spořitelnami), kteří mají velké zkušenosti v oblasti stavebního spoření. Jedná se zejména o německé a rakouské stavební spořitelny. Každá stavební spořitelna působící na českém trhu (v současné době máme v ČR 6 spořitelen) má alespoň částečného vlastníka ze zahraničí.

Vklad ve stavební spořitelně je také pojištěn a to do částky 100 000 Kč. Navíc do dneška žádná stavební spořitelna u nás nezkrachovala, a to také proto, že platební morálka účastníků stavebního spoření je na mnohem vyšší úrovni, než platební morálka klientů univerzálních bank.

Státní podpora stavebního spoření
Co dělá stavební spoření tak atraktivním, je státní podpora. Ta činí 25 % veškerého poukázaného vkladu od účastníka za kalendářní rok a také i připsané úroky od stavební spořitelny. Vše je ale omezeno hranicí pro výpočet ve výši 18 000 Kč.

Poslední dobou v souvislosti s velkým zatížením státních financí lze zaslechnout názory, že dojde k určitému omezení státního příspěvku. Jedno je rozhodně jisté. Změny nenastanou hned, ale zřejmě, až v příštím roce. Šíří se také úvahy o snížení částky nároku na státní podporu z 18 000 Kč na nižší částku.

Úročení vkladu
Zvlášť dnes, kdy úroky v bankách dosahují svého minima a zlepšení je v nedohlednu, je také úročení vkladu významným faktorem při rozhodování o volbě spořících prostředků. Úroky stavebních spořitelen se pohybují v rozmezí 3 - 5 %. Úročení se v některých stavebních spořitelnách skládá ze dvou složek: základní, která je poskytovaná všem účastníkům i těm, kteří čerpají úvěr, a doplňkové, která je určena výhradně pro ty, kdo spoří. Doplňková složka úroku je připisována na konci stavebního spoření.

Co je pro všechny stavební spořitelny stejné, je, že se z úroků neplatí 15 % daň z přijmu, jak jsme zvyklí z bankovních domů.

Výhodný úvěr
Trochu odbočím, ale pro ty, kdo chtějí koupit byt či ho pouze modernizovat, je stavební spoření přímo ideální. Musí sice trochu naspořit, ale úrok z úvěru je poměrně příznivý.

Jistý výnos
Vložíme-li své peníze do otevřeného podílového fondu, nevíme, kolik vyděláme nebo proděláme. V bance u pohyblivé úrokové sazby také netušíme, jaký bude vývoj úrokových sazeb na trhu. U stavebního spoření je možné si zjistit naprosto přesně, jaký výnos nás po ukončení smlouvy čeká a kolik naspoříme. Spořitelna garantuje úrokovou sazbu platnou při podpisu smlouvy po celé období.

Bonusy, prémie, slevy
Pro podpoření prodeje, především koncem roku, jsou poskytovány stavebními spořitelnami různé soutěže, prodejní akce, bonusy atd. Samozřejmostí je i možnost nákupu se slevou v některých obchodech se stavebním nebo bytovým zaměřením.

Volnost nakládání s penězi
Po ukončení spoření bez čerpání úvěru můžeme vklad použít na libovolné účely. Třeba na koupi auta, dovolené a podobně.

Nevýhody stavebního spoření

Vázanost vkladu
Aby byl zachován základní smysl stavebního spoření (tzn. i čerpání a vyplacení státního příspěvku) je nutné spořit nejméně na dobu 5 let. Ukončení stavebního spoření před uplynutím pětiletého cyklu znamená automaticky vrácení veškeré připsané státní podpory Ministerstvu financí České republiky.

Výhodné do určité výše
Na jedno jméno a rodné číslo je možné současně mít uzavřeno více smluv, ale pouze na jednu je možné nárokovat státní podporu. Proto je vhodné využít rodinné příslušníky, kteří nespoří, a uzavřít smlouvu jejich prostřednictvím.

Zbytečně vysoká cílová částka též není vhodná. Zaplatíte jednak vyšší poplatky při uzavření spoření, jednak je stanovena maximální výše státního příspěvku. Nečerpáte-li úvěr, můžete zpravidla spořit až do výše cílové částky.

skoleni_15_4

Než se rozhodnete uzavřít konkrétní stavební spoření, důkladně prostudujte nabídky a podmínky stavebních spořitelen, které se sice na první pohled mohou zdát stejné, ale při bližším zkoumání nalezneme podstatné rozdíly.

Výhody stavebního spoření převyšují jeho nevýhody, což je patrné i na počtu účastníků. Nemít dnes stavební spoření je přinejmenším velká škoda. Stát požaduje od občanů řadu poplatků a daní, tak proč nevyužít možnost čerpání státního příspěvku do své kapsy. Dokud na něj stát má a poskytuje ho.

Využíváte stavební spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).