Hlavní navigace

Nejlepší obchodní artikl: Rathova hlava

25. 2. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lékaři vyšli do ulic. Doprovázejí je lékárníci a nespokojení pacienti, lidé, kterým není lhostejná současná situace ve zdravotnictví a nesouhlasí se způsobem, jakým ji řeší současný ministr. A všichni chtějí jediné...

Nedávno jsem četl v titulku článku jednoho zpravodajského serveru: Rathovu hlavu chtějí už i pacienti. Nejprve mi hluboký smysl tohoto tvrzení unikal v představě dražby trofeje ministra zdravotnictví, pak mi to ale došlo. David Rath si v průběhu své lékařsko-politické kariéry vytvořil řadu obdivovatelů, z nichž mnozí by si sice jeho fotku na stěnu slávy nedali, ale zcela jistě by našli její jiné využití.

Jak to současný ministr dokázal? Svou nevraživostí vůči šéfce VZP Jiřině Musílkové se netajil již před svým nástupem do funkce a jakmile se mu naskytla příležitost, využil jí. A tu se již bojí i další zdravotní pojišťovny, že i jim zatne tipec. Že hospodaří špatně? Asi ano. Kdo by ale dokázal hospodařit dobře, když nadiktované výdaje jsou vyšší než povolené příjmy? Ale hlavně – vždy se lépe vládne, když vládnete svým oddaným.

Rozhovor s Jiřinou Musílkovou, odvolanou ředitelkou VZP, na téma uvalení nucené správy, důvodů potíží VZP a perspektivy financování českého zdravotnictví čtěte v článku Jiřina Musílková: „Rath ohrožuje české zdravotnictví!“

Následovali lékárníci. Jejich marže jsou příliš vysoké, a tak dosahují přílišného zisku. Není nic snazšího než marže snížit. A už jsou lékárníci na nohou a s transparenty okupují plácek před ministerstvem. Na ministra ale mají smůlu, je na jednání vlády. Velmi zaneprázdněný muž si je tak mohl vyslechnout pouze z televizní obrazovky. Přitom neustále vyzývá: Přijďte k jednacímu stolu, chci se s vámi bavit.

V pozadí nestojí ani distributoři léčiv. Čtyři hlavní zastavili dodávky třem nejzadluženějším nemocnicím (Thomayerově, Bulovce a svaté Anně) již v únoru a jen jedinou se podařilo Rathovi přesvědčit, aby dodávky obnovila – premiér slíbil, že dluhy srovná. Ovšem od včerejška je vše zase jinak – dluhy nemocnic jsou trojnásobné, než Rath premiérovi tvrdil (jistě o nich nevěděl, vždyť zadlužené nemocnice jen řídí…), a k 22. únoru činily dluhy místo 400 mil. Kč famózních 1,2 mld. Kč. A tak i poslední distributor dává nemocnicím vale a od 1. března nebude dodávat ani on.

Ano, chce se bavit s každým, chce znát názor každého odborníka, který má k problému zdravotnictví co říci. Třeba ředitelů nemocnic. Ale zdá se, že si opět vybírá takové, kteří dokáží hospodařit podle vzoru státního rozpočtu – s miliardovými dluhy. Dluhy nemocnice, zdá se, jsou výtahem na post náměstka ministra zdravotnictví.

Nemocnice, které hospodaří lépe, mají efektivní management a ztráty nevykazují nebo v minimální výši, odmítá s pochopením pro jejich protesty. Že protestují ředitelé nemocnic, většinou dosazení hejtmany ODS, je asi také pochopitelné. Nelíbí se jim ustanovení zákona o neziskových nemocnicích, které zavádí transparentní hospodaření, uvádí David Rath v rozhovoru pro sociálně-demokratické předvolební noviny Jistoty a prosperita – zdravotnictví.

Tím je vyřízena veškerá kritika ze strany ředitelů nemocnic a jsou vytvořena nová přátelství na život a… Pokud se ředitel nemocnice rozhodne protestovat, je to jednoznačně proto, že nesouhlasí s bohulibým záměrem neziskových nemocnic – a může to skrývat pod libovolnou záminku.

David Rath dále ve stejné tiskovině uvádí na adresu stomatologů: Ale například zubaři k protestu nemají důvod vůbec. Pokud by tomu tak skutečně bylo, zřejmě by neprotestovali. Zeptal jsem se proto přímo pana Pekárka, ředitele České stomatologické komory, který celou protestní akci organizuje. A jaké jsou důvody nesouhlasu stomatologů s panem Rathem?

Ministerstvo zdravotnictví záměrně zužuje důvody protestu na úhradovou vyhlášku. Nesouhlasíme s dalšími třemi legislativními návrhy, s koncentrací moci na ministerstvu zdravotnictví a s postupným zestátňováním, uvedl pro finanční server Měšec MUDr. Jiří Pekárek, a dodává: Ministr Rath dále uvádí, že jsme si limity zdravotní péče dohodli sami. To také není pravda. Limity dohodla Česká lékařská komora ještě v čele s Davidem Rathem se zdravotními pojišťovnami, a my jsme na ně museli přistoupit. Pokud bychom na ně nepřistoupili, ohrozili bychom ceník platný již od roku 1997, protože by veškeré rozhodování přešlo do rukou ministerstva zdravotnictví.

Samozřejmě jsme se snažili získat také názor pana ministra, zejména proto, aby mohl reagovat na zveřejněný rozhovor s Jiřinou Musílkovou, který pro něj nevyzněl zrovna příznivě. Celé tři týdny jsme jednali s jeho tiskovou mluvčí Janou Kocovou o termínu rozhovoru. Dokonce jsme měli již přislíbený konkrétní čas setkání s panem ministrem. Zrušeno. Ostatně jednání tiskové mluvčí bylo poměrně nestandardní. Mnohdy nezvedala telefony, když je zvedla, nikdy neměla čas nebo ještě nemluvila s ministrem, slíbila, že zavolá… nezavolala. Nikdy přitom ale neřekla, že by k rozhovoru nemělo z jakéhokoli důvodu dojít. Že by se pan ministr bál nepříjemných otázek?

skoleni_15_4

Oklikou se vracím zpět k titulku článku. Rathovu hlavu chce téměř každý. Lékaři včetně stomatologů, ředitelé nemocnic, zejména těch relativně prosperujících, distributoři léčiv, lékárníci… a v konečné řadě i pacienti. Pod peticí pacientů proti ministrovi je shromážděno přes 37 tisíc podpisů. Nutno ale podotknout, že podle tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví jsou některé vynucené… to ale těžko soudit, je to slovo ministra proti slovu lékaře.

Ještě vám dlužím vysvětlení názvu „Nejlepší obchodní artikl: Rathova hlava“. V jedné internetové diskusi vystoupil diskutující se zajímavým nápadem, jak zbohatnout: Prodávat keramickou Rathovu hlavu. Musela by jít na dračku, vždyť, jak je vidět i z výše uvedeného, ji chce každý. Další diskutující nápad ještě vyšperkoval – prodávat ji v sadě s kladívkem… problémy zdravotnictví by se tím sice jistě nevyřešily, ale spousta lidí by se alespoň odreagovala.

Finanční reklama 2005
Nejlepší finanční reklama roku 2005 – rozhodněte, která finanční instituce měla v loňském roce nejlepší televizní reklamu! Zároveň se můžete zařadit do slosování o hodnotné ceny, jimž vévodí DVD přehrávač.

Podepsal/a jste petici pacientů proti politice Davida Ratha?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).