Hlavní navigace

Nabouralo vás nepojištěné vozidlo? Garanční fond vám vždycky nepomůže

12. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Povinné ručení zajistí, že způsobíte-li nehodu jinému, nepřijdete na mizinu. Co když jste ale tím poškozeným vy a u nepojištěného auta nezjistíte viníka? Pak máte smůlu.

Povinné ručení vám zachrání peněženku v případě, že se stanete viníkem nehody a způsobíte jinému řidiči škodu. Co když je to ale obráceně a viník z nehody ujede?

Povinné ručení – záchranná pojistka pro vás

Pokud někomu nabouráte auto, získá poškozený náhradu škody od vaší pojišťovny a vy tak budete mít jistotu, že vás způsobená nehoda nezruinuje.

Ačkoli nepojištěný vůz na silnici vlastně vůbec nesmí, na silnici jich v ČR jezdí podle odhadů České kanceláře pojistitelů (ČKP) asi 130 tisíc. Ročně řidiči s těmito auty způsobí více než 3 tisíce dopravních nehod a výše škod šplhá do stovek milionů korun. 

Pokud vás nabourá nepojištěný vůz, není pojišťovna, která by vám krytí vyplatila. V takovém případě náhradu škody vyplácí ČKP z garančního fondu a supluje právě roli pojišťovny viníka nehody. Plnění je přitom poskytováno za náhradu škody ve stejném rozsahu, jako od pojišťovny.

Česká kalendář pojistitelů garantuje, že dostanete náhradu škody v případě nehody s nepojištěným vozidlem, se zahraničním autem na území ČR, nebo pokud nehodu se škodou na zdraví zaviní nezjištěný pachatel, který řídil nezjištěné vozidlo, uvedl Jakub Hradec, výkonný ředitel ČKP.

Nároky za materiální škody jsou vyřešeny většinou velmi rychle, u škod na zdraví se naopak zpravidla jedná o dlouhodobý proces, protože některé nároky jsou uplatnitelné až s odstupem času (např. ztížení společenského uplatnění zpravidla až po 1 roce od nehody, protože se musí vyčkat na stabilizaci zdravotního stavu), popsal Hradec serveru Měšec.cz postup náhrady škod.

Poté, co vám ČKP nahradí škody způsobené nepojištěným vozidlem, je vymáhá na viníkovi nehody. Kromě toho musí škůdce do garančního fondu také uhradit sankční příspěvek za dobu, po kterou neměl vůz pojištěn. Příklady částek podle druhu vozidla jsou uvedeny na webu ČKP. Tento příspěvek navíc nenahrazuje pojištění, takže pokud viník poté opět nesjedná povinné ručení, vystavuje se riziku náhrady další škody a dalším sankčním příspěvkům do garančního fondu.

Nepojištěná jsou také kradená vozidla

Kromě toho, že vozy bez pojištění patří majitelům, kterým se nechce za povinné ručení utrácet nebo kteří chybovali v procesu při změně vlastníka, na silnicích způsobují škodu i zloději s ujíždějícím kradeným autem. Odcizené vozidlo je totiž automaticky nepojištěné, a proto i tyto případy spadají do kompetence ČKP. V takovém případě sepisujte protokol o nehodě s policií.

Jak nahlásit nehodu s nepojištěným vozidlem?

Pokud nepojištěné vozidlo způsobilo škodu vám, nahlaste událost přes web ČKP elektronickým Oznámením poškozeného, kde uvedete alespoň minimální údaje nutné k registraci škody. Nahlásit tedy musíte: 

  • datum nehody,
  • místo nehody,
  • SPZ, 
  • kategorii a značku/model vozidla viníka, 
  • SPZ poškozeného vozu nebo identifikaci poškozené věci nebo majetku, 
  • případné škody na zdraví.

Pokud budete posílat oznámení mailem, přiložte také oskenovaný Záznamu o nehodě či potvrzení od policie.

ČKP po oznámení škodní událost zaeviduje a vyrozumí vás o dalším postupu.

Pokud jste vy způsobili nehodu nepojištěným vozidlem, je lepší událost hlásit písemně mailem na adresu claims@ckp.cz nebo poštou na adresu ČKP, Na Pankráci 1724/129, 140 00 Praha 4.

Přiložte do zprávy popis, jak k události došlo, potvrzení od policie (pokud byla přítomna) nebo společný Záznam o nehodě včetně prohlášení k okolnostem vzniku dané dopravní nehody a vzniklé škodě. ČKP vás poté informuje o dalším postupu.

Kdy Garanční fond neplní?

Plnění z Garančního fondu ČKP nedostanete, pokud k nehodě způsobené nepojištěným vozidlem došlo mimo silnici nebo veřejně přístupnou pozemní komunikaci, tedy pokud se událost stala například ve veřejně nepřístupných prostorách nebo objektech, například na soukromém pozemku nebo třeba v uzavřeném areálu.

Co když není viník znám?

Co ale dělat v případě, že není viník znám? Pokud škůdce z místa nehody ujede a vy si stačíte opsat alespoň registrační značku, nahlaste nehodu policii a ta by měla vlastním šetřením viníka zjistit. Důkazní břemeno v rámci prokazování vašeho nároku na náhradu škody je ale na vás. Takže si nezapomeňte v místě nehody zjistit například kontakty na svědky. 

skoleni_15_4

Svůj nárok v takovém případě můžete uplatnit u ČKP. Z garančního fondu jsou však podle § 24 odst. 2 písm. a) zákona 168/1999, v případě škody způsobené provozem nezjištěného vozidla, za které odpovídá nezjištěná osoba, hrazeny jen škody na zdraví či životě, vysvětlil Hradec s tím, že škody na věcech a ušlém zisku jsou nahrazovány pouze v případě, že jejich výše přesahuje částku 10 000 Kč a současně s nimi byla způsobena i závažná škoda na zdraví. Pokud došlo na vašem vozidle k věcné škodě, můžete ji uplatňovat pouze z vašeho havarijního pojištění, upozornil Hradec.

Pokud vám tedy někdo auto nabourá na veřejné komunikaci například v noci a stihne z místa nehody nepozorovaně ujet, máte z finančního hlediska smůlu. Pokud nevznikne se škodou na majetku, která ještě musí přesahovat hranici 10 000 Kč, i vážná škoda na zdraví, žádnou náhradu z Garančního fondu ČKP nezískáte. Takové případy tedy můžete řešit pouze sjednáním havarijního připojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).