Hlavní navigace

MWC 2013: Budeme platit mobily. Otázkou je, kdo a co vyhraje (+FOTO)

6. 3. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Platby mobilem budeme za pár let vnímat naprosto samozřejmě, alespoň podle některých vystavovatelů na MWC 2013 v Barceloně. Někde je však stále čeká dlouhá cesta.

Mobile World Congress (MWC), který probíhal od 25. do 28. února v Barceloně, byl hlavně baštou pro milovníky nových hardware pro život spojený s internetem. Pokud vás zajímají mobilní novinky představené právě na MWC 2013, doporučuji vám projít si články na webech odborně zaměřených na mobilní komunikace. Já se zaměřím na novinky v oblasti mobilního placení a NFC. Těch bylo na MWC poskrovnu a nezřídka ani o novinky nešlo, spíše o prezentaci pilotních projektů, které už v některých zemích fungují a jejichž zástupci by je rádi dostali i do druhých zemí.

MasterPass: když jedno je to samé

Jaký je rozdíl mezi MasterCard PayPass Wallet a MasterCard MasterPass? V podstatě žádný, jde o jiné označení stejné peněženky. Právě produkt MasterCard MasterPass představila společnost MasterCard na MWC 2013. V České republice máme produkt MasterCard Mobile a správně tušíte, že je velmi podobný oběma předchozím. Pro spotřebitele, kteří by se snad začali v názvech produktů MasterCard ztrácet, mám dobrou zprávu. MasterCard Mobile a MasterCard MasterPass se spojí, minimálně v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Rusku. V jedné aplikaci tak budete mít možnost používat platby přes QR kód, platby mezi kartami MasterCard nebo platit přímo na webu u obchodníků podporujících tento produkt. Produkt podporuje i platby přes NFC.

Malá značka na notebooku ukazuje místo s integrovanou čtečkou bezkontaktních karet. Takto lze platit na webu i bezkontaktní kartou.

Ani Visa není pozadu. Stejná služba se u ní jmenuje V.me a nyní je v pilotním provozu ve Francii, Spojeném království a Španělsku. Hlavním cílem peněženek MasterCard i Visa je umožnit mít více typů karet na jednom místě a zároveň je spojit s jednou či více adresami pro dodání zboží a služeb. Nemusíte si pak pamatovat čísla karet, datum platnosti nebo bezpečnostní kódy. Stačí vám jen otevřít aplikaci a zadat PIN. (Ale raději neztrácejte nezabezpečený mobil.) Jak taková peněženka funguje, ukazuje toto video:

Výběr z bankomatu s mobilem a bezkontaktně

K výběru hotovosti není nutná platební karta. A ostatně není nutný ani účet v bance. Stačí, když se provozovatel nějaké elektronické peněženky či platebního systému dohodne s provozovatelem bankomatů. Pak stačí zadat ten správný kód z SMS v menu bankomatu a dostanete peníze. U nás podobným způsobem vyberete peníze bez karty z účtu Air Bank, ale třeba v sousedním Polsku umožňují výběry hotovosti bez karty bankomaty Euronetu. Pořádné zemětřesení nastane ve chvíli, kdy se na bankomaty nasadí snímače bezkontaktních karet, jak se o tom uvažuje. Pak by šlo vybírat hotovost i mobilem s NFC, stačí jen přiložit a zadat PIN (šlo by to i bez PIN, ale raději nebudu domýšlet následky).


Autor: Dalibor Z. Chvátal

Jak vypadá výběr hotovosti pomocí mobilu, ukazuje toto video z Izraele, kde už služba funguje.

Další video vám ukáže první polský bankomat od ING Bank Śląski, který umožňuje vydávat hotovost i na bezkontaktní karty. Proces se zásadně neliší, jen odpadá vkládání karty do štěrbiny bankomatu. Kartu přiložíte k bezkontaktnímu snímači a zadáte PIN. Takto lze vybrat max. cca 6000 Kč (1000 PLN). Bankomat v době publikace článku je na katovické centrále a v hlavní varšavské pobočce banky, bezkontaktně funguje jen pro karty MasterCard.

Otevřete si dveře mobilem

Pokud bezkontaktní technologii důvěřujete, můžete se svěřit do rukou společností Ingersoll Rand, která vyrábí vstupní dveřní zařízení, a společnosti Gemalto, která dodává potřebnou nadstavbu a ovládání. Stačí mít správnou aplikaci, nastavit bezpečnostní pravidla a můžete dveře otevírat přiložením mobilního telefonu s NFC.

Stačí spustit aplikaci, přiložit mobil a dveře jsou otevřené.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Stačí spustit aplikaci, přiložit mobil a dveře jsou otevřené.

Přichází doba elektronických peněženek

Elektronické peněženky jsou oblíbené zvláště u mobilních operátorů. Spojit mobil s platební kartou je příjemné jak pro uživatele, tak i pro mobilního operátora. Problém na straně uživatele je (zatím stále) v tom, že je vázaný jen na jednoho mobilního operátora. V Turecku se do mobilní peněženky obul tamní operátor Turkcell s podporou společnosti MasterCard. U nás existuje řešení mobilní karty od GE Money Bank za podpory mobilního operátora Telefóniky, nebo již zmiňovaný produkt MasterCard Mobile. Anebo ryze český projekt Mobito, se kterým příslušnost k mobilnímu operátorovi ani ke karetní asociaci řešit nemusíte. Mimochodem, Mobito jsem v Barceloně také potkal. Soutěžilo v kategorii „Best NFC /Mobile Money Product or Service“. Z šesti produktů v této kategorii získalo druhé místo (vyhlašuje se jen první, kterým byl produkt „Etisalat for Flous – The Etisalat Commerce Programme“). Svůj stánek na MWC měla i španělská Caixabank, která předváděla platbu mobilní kartou Visa (tedy to, co už v Česku více jak rok známe).

Na MWC jsem potkal i české Mobito.

Na MWC jsem potkal i české Mobito.

Identifikujte se mobilem

Pojem MSign ve zkratce znamená Mobile Signature Service Platform. Jinými slovy jde o alternativu elektronického podpisu s využitím mobilního telefonu. Pomocí mobilu se tak můžete nejen autorizovat do banky, ale podobně může snadno dojít k vašemu ověření (či elektronickému podpisu) při komunikaci se státní správou. Představte si, že byste už nemuseli používat elektronický podpis na čipové kartě, ale například při podání žádosti na státní úřad byste vše potvrdili jen PINem v mobilu. To však vyžaduje spolupráci jak mobilních operátorů, tak i certifikačních a registračních autorit.

Mobil může sloužit i jako identifikační nástroj.
Autor: Turkcell Teknoloji

Mobil může sloužit i jako identifikační nástroj.

Přijímejte od zákazníků karty a platby přes mobil

Proč s sebou nosit imprinter nebo se tahat s přenosným terminálem, když chytrý telefon je menší a neměl by pro něj být problém umožnit akceptaci platebních karet či dalších mobilních plateb? Technické řešení existuje a na MWC jej prezentovali dvě společnosti. Visa prezentovala produkt ROAMpay (patřící společnosti Ingenico). Do konektoru sluchátka připojíte čtečku platebních karet a můžete začít přijímat. Jen ještě potřebujete tu správnou aplikaci a podporu zpracovatele karetních transakcí. (Podobný produkt prezentoval MasterCard loni na veletrhu Cartes v Paříži).

S chytrým mobilem můžete přijímat i platební karty.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

S chytrým mobilem můžete přijímat i platební karty.

Příjem platebních karet přes chytrý mobil funguje už dva roky na Ukrajině, kde jej nabízí tamní Privatbank jako alternativu k platebnímu portálu Liqpay a sama příjem karet nazývá službou iPay. Aplikace je velmi jednoduchá. Stačí si za cca 250 Kč zakoupit čtečku, kterou vám Privatbank doporučenou poštou pošle i do ČR, a zřídit si účet na Liqpay. K obojímu vám stačí jakékoli platné mobilní číslo, včetně českého. Bohužel je zde geografické omezení, karty můžete přijímat jen na území Ukrajiny.

Přijímat karty v mobilu není složité.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Přijímat karty v mobilu není složité.

Druhé platební řešení prezentovala společnost PayPal. To mělo dvě části. První byla zaměřena na potenciální obchodníky. Podobně jako v předchozím případě vám stačí čtečka karet a chytrý telefon, platbu pak zprostředkuje přímo PayPal za vlastních cenových podmínek. Tato služba se jmenuje PayPal Here a hned vás zklamu: dostupná je jen v USA, Kanadě, Spojeném království a v Austrálii. Domnívám se, že pokud by se našla společnost, která umožní akceptaci platebních karet přes mobil (v českých korunách) i v České republice za rozumných podmínek, výrazně by to pomohlo akceptaci do míst, kde je jejich použití přinejmenším komplikované.

Proměňte svůj mobil a PayPal účet pro příjem platebních karet.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Proměňte svůj mobil a PayPal účet pro příjem platebních karet.

Ale platebním kartám se můžete vyhnout a platbu provést jen v rámci PayPalu. V mobilní aplikaci se přihlásíte na svůj PayPal účet a za služby hned zaplatíte. Trošku kostrbaté řešení, ale lze s ním snadno obejít kartové společnosti i banky (byť PayPal sám má bankovní lucemburskou licenci). Takto bylo možné platit v místních (kongresových) barech, bufetech a restauracích. QR čtečkou jste si načetli QR kód, a ten otevřel mobilní prohlížeč. V něm jste si vybrali občerstvení a následně jej zaplatili přihlášením na svůj PayPal účet. Pak jste v restauraci přišli přímo k speciální PayPal zóně a dostali to, co jste si zaplatili (a nemuseli jste stát frontu vedle). Na podobném principu opět funguje české Mobito.

Při platbě přes PayPal jste mohli přeskočit všudypřítomnou frontu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Při platbě přes PayPal jste mohli přeskočit všudypřítomnou frontu.



Autor: Dalibor Z. Chvátal

Platíme PayPalem

Premium SMS (bohužel) nevymřou

Estonská společnost Fortumo předváděla své vylepšené služby v oblasti mikroplateb prostřednictvím Premium SMS. Její výhodou je pokrytí 73 zemí na celém světě, čímž otevírá dveře všem zákazníkům, kteří nemají platební kartu a chtěli by si zaplatit například nějakou aplikaci nebo službu. Ale provize mobilním operátorům v průměrné výši 50 % je pro hodně obchodníků odstrašující. Představte si, že vy zaplatíte za SMS 99 Kč a ten, co vám prodal nějakou službu, obdrží jen 44 Kč. Kam se hrabou bankovní poplatky.

Výše provize při platbě Premium SMS.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výše provize při platbě Premium SMS.

Na stejném místě vystavovala i další estonská společnost představující rezervační systém TaxiPal pro taxislužby kdekoli na světě. Majitelé neskrývají ambice uspět na jakémkoli trhu a samotná aplikace už nyní u nás funguje, byť ne tak, jako existující aplikace českých vývojářů.

Posílejte si peníze bez bank a bez karet

Ruská společnost Qiwi představovala, jak snadno lze vytvořit funkční platby v místech, kde platební karty nejsou „na každém rohu“ a běžné bankovní převody jsou buď neefektivní, anebo drahé. Jde o podobný systém jako v případě výše uvedeného Liqpay: snadno a velmi rychle můžete posílat peníze z mobilu na mobil, anebo z karty na kartu. Rozdíl u Qiwi je hlavně v přítomnosti vlastních platebních terminálů, které slouží nejen k provedení plateb, ale i k příjmu hotovosti. V České republice služba také funguje, ale musíte mít jiné mobilní číslo, než jen to české…

skoleni_15_4

Posílat platby z mobilu na mobil nebo z karty na kartu jde s QIWI bez problémů. Ale ne v ČR.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Posílat platby z mobilu na mobil nebo z karty na kartu jde s QIWI bez problémů. Ale ne v ČR.

Zlobivý automat

A na závěr malá perlička. Na stánku společnosti Visa byl automat, který vydával reklamní kryt pro Samsung Galaxy S3 a malou mléčnou čokoládu. Obojí bylo potřeba zaplatit bezkontaktní kartou Visa nebo mobilem s kartou Visa. Zatím co čokoláda spadla do výdejního prostoru, reklamní kryt se zaseknul a nebyl nikdo, kdo by jej vydal, v okolí nebyl ten správný člověk s klíčem k otevření dveří automatu. Vzhledem k tomu, že celá transakce se tvářila jako běžná platba, neměl jsem chuť zkoušet obětovat další eura a po pokrčení rameny vedle stojících lidí z Visy jsem šel dál. (K zaúčtování platby nakonec nedošlo.)

Klasickou Colu jste však stejně museli zaplatit hotově.

Za bezkontaktní platbu dostanete kryt nebo čokoládu (pokud se kryt pri výdeji nezasekne).
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Za bezkontaktní platbu dostanete kryt nebo čokoládu (pokud se kryt při výdeji nezasekne).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).