Hlavní navigace

Máte peníze? Najměte si šimpanze!

20. 4. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Chcete rozmnožit své úspory a chystáte se je vložit investiční společnosti? Uvažujete o konzultaci s finančním makléřem? Hrajete si ještě s akciemi z kupónové privatizace? Chcete vydělat balík na burze? Najměte si šimpanze!

Každý z Vás už určitě slyšel a příbězích slavných finančníků, kteří byli schopni vydělat závratné balíky peněz na burze. Existuje možnost, jak následovat jejich úspěchy, nebo nám zbývá jen tiše závidět?

Na finančních trzích se pohybuje spousta nejrůznějších finančních analytiků od velice úspěšných až po krajně neúspěšné. Jsou mezi nimi vzdělaní ekonomové, ale také lidé, co jen koukají na křivky na monitoru a o tržním prostředí neví takřka nic. Investování s nimi má ale jedno společné. Platíte je. A neplatíte je málo. A přitom to není vůbec nezbytné.

Je dokonce zajímavé, že ti velice vzdělaní a fundovaní analytici nikdy nedosahovali výrazně lepších výsledků, než ti ostatní. A zajisté také stojí za povšimnutí, že podle mnoha studií je obyčejný šimpanz schopen dosáhnout přibližně stejných výsledků. S tím rozdílem, že jen málokterý finanční analytik Vám bude ochoten sestavovat portfolio za banán.

V mnoha tiskovinách se denně dočítáme, které tituly je výhodné prodat a které naopak koupit. Fakt je, že i kdyby informace měla jakoukoliv hodnotu v době vyřčení, s několikátým prodaným výtiskem už pravděpodobně žádnou nemá. Je to, jako bychom hráli poker a všichni měli vyhrát. Stejně, jako ve zmíněné karetní hře, je to bez podvádění dlouhodobě nemožné.

Různé studie ukazují, že se finanční analytici dokázali trefit ve směru změny ceny akcie v průměru v 53 procentech. To je vzhledem k tomu, že by tržní index měl částečně kopírovat vývoj úrokové míry (alespoň dlouhodobě) a tudíž jako celek stoupat, dost nepříjemný výsledek. Nepříjemný pro analytiky, že se netrefí, a nepříjemný pro šimpanze, že ho čeká před klecí ještě fůra klientů.

Podíváme-li se, jak investují nositelé Nobelových cen za ekonomii, což jsou lidé, kteří dané problematice pravděpodobně rozumějí nejlépe, zjistíme, že stejně jako mnoho analytiků, žádných závratných zisků nedosahují. Merton Miller, jako jeden z nich, prohlásil, že sice nakoupil pár samostatných titulů na burze, ale má je jenom pro zábavu. Eugen Fama se nechal slyšet, že by finanční analytiky přirovnal k astrologům. Zároveň ale upřesnil, že by se svým výrokem astrologů nerad dotknul.

Při zjišťování optimální investiční strategie, při které chceme mít dlouhodobý výnos při minimálním riziku, zpravidla dojdeme k jednoduchému doporučení. Nakombinovat své portfolio přibližně do stejné struktury, jakou má burzovní index (třeba PX 50), a pak s ním už nehýbat.

skoleni_15_4

Mnoho penzijních fondů ve spojených státech dosahují velice uspokojivých výsledků s touto strategií, a to z jednoduchého důvodu. Nemusejí platit drahé analýzy. Zůstává nám tedy otázka. Nahradí šimpanz analytika? Můžeme se bez analytiků obejít?

Analytikové tvrdí, že ne. Šimpanzi tvrdí, že ano. Pokud jde o rozhodování, kterou akcii koupit a kterou prodat, tak asi ano. Ale to kvantum analytiků, kteří se dennodenně snaží na světových burzách přechytračit sami sebe, přece jenom svoji funkci plní. Vytvářejí tržní prostředí. Žádný z nich ale nebude výrazně úspěšnější, než ti ostatní. Stejně jako ve fotbale, můžeme i zde sledovat jednoduchý efekt. Čím lepší hráči hrají, tím méně gólů padá.

Při investování do cenných papírů napříště využijete rady:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).