Hlavní navigace

Lze exekuovat sociální dávky a věci na ubytovně?

17. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nezaplacená pokuta se s vámi může táhnout až do smrti a i poté ji budou muset uhradit případní dědici. Malé dluhy bývají někdy proto synonymem pro "dobře uložené peníze" pro jejich snadnou a trvalou vymahatelnost. Jenže kde nic není, ani exekutor nebere.

Když není kde brát, exekuce končí

Mám příbuzného, je mu 25 let, v plném invalidním důchodu kvůli duševní chorobě, kterou měl i několik let než dostal důchod, a tudíž pracoval nepravidelně. Má důchod ve výši 4620 Kč měsíčně. Práce schopen bohužel není a asi nebude. Bližší rodinu nemá ani trvalý pobyt nemá – je hlášen na městském úřadě stejně jako bezdomovci. Bydlí na ubytovně a k důchodu dostává sociální dávky na bydlení. Tety mu občas přispívají penězi i jídlem, aby vyšel.

Dozvěděli jsme se o dluhu u dopravního podniku, jde několik set tisíc korun. Nikdo to nesplácí, on ani nevyjde s důchodem, je to i nad naše síly.

Chtěla jsem se zeptat, co se stane, až dorazí exekutor na adresu ubytovny? Mohou mu vzít ty dávky na bydlení? Vím, že díky malému důchodu mu nic nestrhnou, ale na vašich stránkách je napsáno, že sociální dávky nelze zabavit. Majetek nemá, vše patří ubytovně a jemu jenom oblečení, které mu tety kupují. Co bude v praxi následovat? Jak to exekutor z něho vymůže? A.L.

Radim Opletal, soudní exekutor z Exekutorského úřadu Olomouc

Vymahatelnost pohledávek prostřednictvím exekutora se pohybuje v průměru okolo 40–45%. Proto není daný případ nijak výjimečný. Běžný postup, pokud povinný nemá dostatečnou mzdu nebo prostředky na účtech, nemovitosti, penzijních fondech, stavebních spořeních a podobně je takový, že exekutor průběžně lustruje majetek povinného, včetně pokusu o mobiliární exekuci (tj. zabavení a následný prodej movitých věcí v dražbě), ale pokud nic nenajde, tak nic nemůže vzít, ani povinnému, ani nikomu dalšímu, pokud to nenalezne v místě bydliště povinného.

Jestli tedy povinný bydlí v ubytovně, neprohledáváme všechny pokoje, ale jen prostor, který má vyhrazený k bydlení on. Potom čekáme, jestli náhodou něco nezdědí, nezačne pracovat a vydělávat, nedostane dar a podobně. Exekuce může trvat až do smrti povinného a pokud po něm zůstane dědictví, může být vedena i proti dědicům, do výše tohoto dědictví.

Pokud se ukáže, že výtěžek exekuce nepostačí ani na úhradu nákladů exekuce, obvykle soud zastaví exekuci pro bezvýslednost a exekuce tak končí.


Půjčky redakce nezprostředkovává

Vážený pane šéfredaktore, našel jsem o vás pozitivní referenci na netu jako o zprostředkovateli úvěrů. Mám zájem o zprostředkování bankovní nebo nebankovní půjčky. Pracuji jako OSVČ. Potřebuji krátkodobou půjčku na pokrytí provozních nákladů. Účetně jsem minulý rok ukončil se ztrátou, proto se nemůžu obrátit na banku. Nejsem v registrech. Aktuálně potřebuji celkem 150 000 Kč na výplatu pro zaměstnance, nákup zboží, úhradu čtvrtletního DPH. Příjem mohu doložit jenom vystavenými a uhrazenými fakturami a výpisem z účtu u KB. Splácet můžu zpočátku 10 000 Kč měsíčně a do konce roku jsem schopen to splatit celé. Zároveň bych to celé rád dostal do jako do náklad v účetnictví. Bylo by možné prostřednictvím Vás oslovit nějakou banku s žádostí o úvěr? S.M.


Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz

Musím vás zklamat, nejsem zprostředkovatelem úvěrů, pouze se o ně zajímám – je to moje práce. Vaše situace je nepříjemná, přitom by šla velmi efektivně řešit provozním úvěrem nebo kontokorentem. A ten by vám ráda dala téměř každá banka jen na základě delší historie i se záporným daňovým přiznáním. U vaší banky to nepůjde? Zkoušel jste to?

Je-li daňové přiznání záporné, oficiálně vám žádná banka nepůjčí (výjimkou může být vaše dobrá historie). Ale než jít cestou nebankovních půjček (půjde to, ale třeba za 30% úrok), raději bych zkusil oslovit nějakou z družstevních záložen. Ze svých zkušeností vím, že rizikovým klientům půjčuje například jedna větší pražská záložna sídlící nedaleko Senovážného náměstí (a má téměř nulovou delikvenci, takže opravdu je potřeba splácet, peníze si umí vzít zpět…). Rovněž bych zkusil oslovit jednu ze společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci..

dan_z_prijmu

Pokud jde o mě, není v mých možnostech ani v možnostech naší redakce vám (ani komukoli jinému) zprostředkovat půjčku, jsme redaktoři, ne makléři.


Stavební spoření lze přerušit, ale úroky se splácí

Je možné přerušit splácení úvěru ze stavebního spoření např. na několik měsíců? Začal jsem podnikat v nevhodnou dobu – listopad 2008, ale nechci skončit na úřadě práce. Raději se pokusím aktivně těžkou dobu překonat. Ale je pravda, že jsem téměř bez příjmů a je těžké měsíčně splácet úvěr. M.K.


Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz

Ano, stavební spořitelny to umí, ale není to zadarmo. Jednak budou po vás pravděpodobně chtít poplatek za změnu smlouvy a s největší pravděpodobností budete muset stále platit úrok (jistinu ne). Pokud to s bankou-spořitelnou včas proberete, neměl by být žádný důvod, proč by vám neměla vyjít vstříc.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).