Hlavní navigace

Levná pojistka s vysokými limity? Vyberte si ideální cestovní pojištění

27. 1. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Bez cestovního pojištění lyžovat do zahraničí nejezděte. Dá se najít levná pojistka s dobrými limity, nebo vždy musíte volit kompromis? (MODELOVÝ PŘÍKLAD)

Zatím to vypadá, že do Čech zima pořádně nedorazila. I pokud se to s nynějším ochlazením změní, milovníci lyžování už mají často naplánovanou dovolenou v zahraničí. Nedílnou součástí výbavy na cestu by kromě lyží mělo být i cestovní pojištění. 

Zjišťovali jsme, zda je možné sehnat levnou pojistku s uspokojivými limity, anebo zda je zatím vždy nutné volit mezi cenou a dobrou pojistnou ochranou. 

Modelový příklad

U pojišťoven jsme zjišťovali cenu cestovního pojištění pro třicetiletého Petra, který na 8 dní plánuje s přáteli vyrazit na lyže do Itálie. Nechystá se do ničeho nebezpečného ani extrémního, půjde pouze o rekreační lyžování po vyznačených trasách.

Pídili jsme se také po tom, zda si bude muset kvůli běžnému lyžování dokupovat připojištění, nebo mu tuto aktivitu kryje základní pojistka. Petr hledá produkt, který obsahuje následující limity: 

  • pojištění léčebných výloh: 5 mil. Kč,
  • úrazové pojištění:  trvalé následky 400 tis. Kč, smrt úrazem 200 tis. Kč, doba nezbytného léčení 20 tis. Kč. 

Našeho lyžaře také zajímá, kolik by pojistka stála v případě, že by si chtěl sjednat také pojištění odpovědnosti s limitem do 5 mil. Kč a zda se může dostat i k nějaké slevě.

Allianz pojišťovna

Allianz pojišťovna nabízí produkt pro cesty po Evropě, kde je lyžování po značených trasách zahrnuto v základní sazbě pojistného. Pojišťovna nabízí pojištění léčebných výloh s neomezeným krytím a pojištění trvalých následků po úrazu a za smrt úrazem s požadovanými limity. Od 8. dne vyplácí také 100 Kč denně po dobu nezbytného léčení. V ceně je také pojištění odpovědnosti za škodu a jinou újmu, pojištění zavazadel a doplňkové asistenční služby.

Pojištění odpovědnosti za újmu na zdraví či usmrcení má ale limit 2 mil. Kč a za újmu na věci limit 1 mil. Kč na jednu pojistnou událost. 

Cena pojistného

  • pojištění na 8 dní: 380 Kč
  • pojištění na 8 dní s 5% slevou (lze získat na pobočce) 361 Kč

Allianz pojišťovna

Prohlédněte si tabulku s limity ve větším formátu PDF

AXA Assistance

Společnost AXA Assistance nabízí tři produkty (Reference, Komfort, Excelent), které pokrývají cestovní pojištění pro dospělou osobu cestující po Evropě. Zadanému modelovému příkladu přesně neodpovídá žádná varianta. Většinou požadované limity splňuje až produkt Excelent, u úrazové pojistky stačí na limity i Komfort (žádná z variant u ní ale nezahrnuje denní odškodné). 

Obě varianty už obsahují i pojištění odpovědnosti, každá ale s jinými limity.

Cena pojistného

  • pojištění na 8 dní (varianta Komfort): 268 Kč
  • pojištění na 8 dní (varianta Excelent): 396 Kč
  • cena kalkulována s 20% slevou, kterou AXA Assistance nyní nabízí celoplošně

AXA Assistance

Česká podnikatelská pojišťovna

Česká podnikatelská pojišťovna nabídla v reakci na poptávku se zadanými parametry balíček Standard Plus (pojištění zimních sportů na vyznačených trasách ale pojišťuje i v základní variantě). S ním získá náš lyžař produkt s celkovým limitem léčebných výloh 4,5 mil. Kč (ošetření zubů 7500 Kč, repatriace a převoz + záchrana pojištěného v tísni 4,5 mil. Kč, náklady na doprovázející osobu 2000 Kč na den (max. 15 000 Kč). V rámci úrazového pojištění pak riziko smrti následkem úrazu 250 tis. Kč a trvalé následky 400 tis. Kč. Doba nezbytného léčení v tomto produktu pojištěna není.

V případě pojištění odpovědnosti bychom s požadovaným limitem museli zvolit balíček Nadstandard Plus s limitem pro újmu na zdraví či při usmrcení ve výši 3,5 mil. Kč a újmu na majetku 1,3 mil. Kč (dále věci zapůjčené a svěřené 200 tis. Kč, náklady na právní zastoupení a obhajobu pojištěného 500 tis. Kč).

Cena pojistného

  • cestovní pojištění na 8 dní (Standard Plus) 524 Kč
  • pojištění odpovědnosti na 8 dní (Nadstandard Plus) 336 Kč
  • celkem 860 Kč bez započtení slev
  • možnost získat slevu za propojištěnost, (odvíjí se podle počtu sjednaných rizik a nadefinovaného pojištění), dále slevu při online sjednání ve výši 10 % nebo obchodní slevu max. 15 %.

Sjednejte si cestovní pojištění online přímo na serveru Měšec.cz. Stačí zadat parametry do naší kalkulačky a porovnat nabídku pojišťoven.

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna standardně nabízí k pokrytí této cesty balíček Lyže a snowboard s limity léčebných výloh 3 a 6 mil. Kč. Protože Petr požaduje 5 mil. Kč, umí pojišťovna přepočíst limit na 5 mil. Kč. Na úraz pak získá limit 400 tis. Kč pro trvalé následky, 200 tis. Kč pro smrt úrazem a 40 tis. Kč na dobu nezbytného léčení, což je minimum (vyplácí se, pokud léčení trvá 29 dní a déle. Od 29. dne jsou tedy léčebné výlohy hrazeny zpětně od 1. dne, kdy k pojistné události došlo). Stejně tak je nutné zvýšit oproti standardní nabídce limit pro odpovědnostní pojištění, které Petra vyjde navíc na 64 Kč (beze slev).

Cena pojistného

  • cena pojištění na 8 dní (Lyže a snowboard): 288 Kč
  • navýšený limit u pojištění odpovědnosti 64 Kč
  • celkem 352 Kč bez započtení slev
  • možnost nyní získat slevu 10 % za online sjednání nebo na obchodních místech 10% slevu za propojištěnost (i pro produkty Penzijní společnosti ČP) a na Facebooku pak můžete dosáhnout slevy 30 %

Každou sezónu v rámci cestovního pojištění nabízí (do 29.3.2014) Česká pojišťovna také slevy na zboží a služby v síti Happy Sport: 10 % na nákup veškerého zboží (vč. e-shopu), 20 % na vypůjčení lyžařského či snowboardového vybavení a 20 % na servis lyží a snowboardů. 

ČSOB Pojišťovna

ČSOB Pojišťovna nabízí cestovní pojištění Zima v zahraničí s maximálním limitem léčebných výloh ve výši 4 mil. Kč (vč. ošetření zubů 5000 Kč, pobyt v nemocnici, repatriace do nemocnice i do ČR, pohřeb a kremace, asistenční služby). V případě úrazové pojistky je pro trvalé následky nastaven limit 200 tis. Kč, pro smrt 100 tis. Kč a denní odškodné pojišťovna vyplácí maximálně po 29 dní ve výši 50 Kč na den.

Ani v případě pojištění odpovědnosti se nedostaneme na limity, které Petr požaduje. U odpovědnosti za újmu na zdraví bude kryta událost do výše 2 mil. Kč a za újmu na majetku pak do 1 mil. Kč. Produkt obsahuje i pojištění zavazadel do 30 000 Kč.

Cena pojistného

  • pojištění léčebných výloh na 8 dní: 448 Kč
  • pojištění úrazu na 8 dní: 24 Kč
  • pojištění odpovědnosti za újmu na 8 dní: 48 Kč
  • pojištění zavazadel na 8 dní: 144 Kč
  • celkem 664 Kč (beze slev)
  • možnost získat 10% slevu na propojištěnost, pokud máte u ČSOB Pojišťovny uzavřenou alespoň jednu pojistnou smlouvu pojištění vozidel, majetku, životního či úrazového pojištění nebo sleva 10 % při online sjednání
  • cena se slevou 598 Kč

ERV pojišťovna

ERV pojišťovna pro tento typ cesty nabízí produkt Sbaleno Na lyže s limitem léčebných výloh 5 mil. Kč. (vč. kompenzace za pobyt v nemocnici 2000 Kč na den (max. 10 000 Kč), úrazovým pojištěním pro trvalé následky ve výši 400 tis. Kč a pro případ smrti 200 tis. Kč. Produkt obsahuje také limit 30 tis. Kč pro pojištění zavazadel a 2 mil. Kč pro pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví a 1 mil. Kč pro škodu na věci. 

Pokud by Petr trval na vyšším limitu u pojištění odpovědnosti, může si zakoupit Sbaleno Na lyže pro celý svět, kde je odpovědnostní limit 4 mil. Kč pro újmu na zdraví a 2 mil. Kč pro újmu na majetku.

Pojistka kryje do 20 tis. Kč i škodu na sportovní vybavení, nájem náhradního vybavení do 1000 Kč na den (max. 5000 Kč), náklady na prodloužený pobyt kvůli lavině 2000 Kč na den (max. 20 000 Kč) a náklady na nevyužitou dovolenou 2000 Kč na den (max. 10 000 Kč). 

Produkt obecně platí až na 10 dní. 

Cena pojistného

  • pojistné platí na 10 dní (Sbaleno Na lyže po Evropě) 513 Kč
  • pojistné na 10 dní (Sbaleno Na lyže pro celý svět) 882 Kč
  • kalkulace s 10% slevou za online sjednání po registraci do klientské sekce Moje ERV

ERV Pojišťovna

Generali pojišťovna

Pojišťovna Generali nabízí v rámci cestovního pojištění krytí léčebných výloh do 1,7 nebo do 3,4 mil. Kč, to už ale formou připojištění. Stejně tak je nutné zakoupit připojištění Sportovec i pro případ provozování sportů, a to i když se bude jednat pouze o rekreační lyžování. 

Cenu tedy budeme kalkulovat s limitem 3,4 mil. Kč, ačkoli ani nyní nedosahuje požadavků, které si Petr pro pojistku stanovil. Další limity jsou nastaveny: zubní ošetření (10 000 Kč), opatrovník (50 000 Kč), trvalé následky a smrt úrazem (500 000 Kč), zavazadla (30 000 Kč), zpoždění zavazadla (5 000 Kč), odpovědnost za zdraví a majetek (1 000 000 Kč), odpovědnost za ušlý zisk (50 000 Kč). 

Cena pojistného

  • pojištění na 8 dní (Exkluziv) 154 Kč
  • vyšší krytí pro léčebné výlohy a repatriaci 91 Kč
  • připojištění sportovec 119 Kč
  • celkem 364 Kč
  • získat můžete slevu při sjednání přes facebookový profil a za dvě a více připojištění
  • cena po slevě 320 Kč

Kooperativa pojišťovna

U Kooperativy je možné dosáhnout ve variantě pojištění Plus na limit léčebných výloh ve výši 6 mil. Kč. V rámci úrazového pojištění je riziko smrti kryto limitem 200 tis. Kč, tělesné poškození způsobené úrazem 50 tis. Kč a trvalé následky 400 tis. Kč.

Produkt obsahuje také pojištění zavazadel do 30 tis. Kč, pojištění zpoždění letu za 7. a každou další hodinu 1500 Kč/hod. max. 10 000 Kč, pojištění při přerušení cesty a nevyužité cestovní službě 15 000 Kč každé riziko. Limit u odpovědnosti za škodu pak odpovídá 5 mil. Kč.

Cena pojistného

  • pojistné za léčebné výlohy (Plus) 480 Kč
  • pojištění úrazu, zavazadel, zpoždění zavazadel či letu, odpovědnosti, přerušení cesty a nevyužité cestovní služby 240 Kč
  • celkem 720 Kč (beze slev)
  • můžete získat 10% slevu za online sjednání, 10% slevu, pokud jste klient České spořitelny nebo 20 % slevu, pokud jste zaměstnancem společnosti Finanční společnost České spořitelny

Kooperativa pojišťovna

Slavia pojišťovna

Slavia pojišťovna nabízí produkt SVĚT, který po Evropě v rámci Turistické cesty do 90 dnů nenabízí v rámci krytí léčebných výloh vyšší limit léčebných výloh než na 1,5 mil. Kč. V rámci úrazové pojistky, kterou je nutné dokoupit, můžete získat limit maximálně 200 tis. Kč pro trvalé následky a plnou invaliditu a 100 tis. Kč pro smrt úrazem. V rámci odpovědnosti za škodu na zdraví pojišťovna nabízí limit 2 mil. Kč a na majetku 500 tis. Kč. Produkt obsahuje také pojištění zavazadel do 15 tis. Kč a limit pro nezbytné náklady na opatrovníka (20 tis. Kč doprava, 10 tis. Kč ubytování).

Cena pojistného

  • pojistné léčebných výloh (Svět -Aktivity +) na 8 dní: 416 Kč
  • úrazové pojištění na 8 dnů: 384 Kč
  • pojištění odpovědnosti na 8 dnů: 192
  • celkem 992 Kč (beze slevy)
  • za sjednání pojistky online získáte 15% slevu

Slavia pojišťovna

UNIQA pojišťovna

Od UNIQA pojišťovny bude Petrovi vyhovovat Tarif K5+ s celkovým limitem pojištění léčebných výloh a asistenční službou ve výši 5 mil. Kč. Úrazové pojištění je poskytováno s limitem 300 tis. Kč pro smrt následkem úrazu, 600 tis. Kč pro trvalé následky úrazu, nemocniční odškodné při hospitalizaci (úraz + nemoc) 600 Kč na den (vyplácí se min. za 24 hodin, max. za 30 dnů).

Tarif obsahuje také limit 5 mil. Kč pro připojištění odpovědnosti za škodu na zdraví a věci, připojištění zavazadel 5000 Kč/ks (max. 25 000 Kč) a připojištění zimních sportů.

skoleni_15_4

Cena pojistného

  • pojistné na 8 dnů (Tarif K5+): 400 Kč (beze slevy)
  • při sjednání online je poskytována 10% sleva – cena 360 Kč
  • po uhrazení pojistného přijde klientovi slevový kód na další 5% slevu na další smlouvu

UNIQA pojišťovna

Wüstenrot pojišťovna

Od společnosti Wüstenrot si Petr pravděpodobně pořídí Wüstenrot ProCesty ve variantě C. I tak získá limit na léčebné výlohy jen ve výši 3 mil. Kč. Pojištění trvalých následků úrazu a pro případ smrti následkem úrazu má limit 200 tis. Kč. Produkt obsahuje také pojištění zavazadel do 20 tis. Kč a pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví s limitem 2 mil. Kč a na majetku s limitem 500 tis. Kč.

Cena pojistného

  • pojistné na 8 dní (ProCesty C): 192 Kč
  • cena je stejná pro všechny prodejní kanály

Wüstenrot

Mezi limity a cenami jednotlivých pojišťoven jsou velké rozdíly. Ne vždy ale platí, že to nejdražší musí být nejlepší. Za nižší cenu může Petr najít uspokojivý produkt, musí ale hledat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).