Hlavní navigace

Letecký víkend v zahraničí s rodinou: Na co si dát při výběru pozor?

21. 1. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Víkendové letecké pobyty v zahraničí jsou nyní dostupné i pro běžné rodiny. Přečtěte si zkušenost našeho autora, která vás upozorní na nástrahy široké nabídky a napoví, na co si dát při výběru pozor.

Pryč jsou doby, kdy drtivá většina české populace odjížděla na víkend na chalupu. Rostoucí životní úroveň a zejména vstup nízkonákladových leteckých společností na trh zajistil možnost si vychutnat prodloužený víkend v zahraničí za dostupných podmínek. Hodně však záleží, kam se chcete vypravit. Podíváme se na jednotlivé nákladové položky takového prodlouženého víkendu v zahraničí pro dva dospělé a roční dítě a srovnáme si i dva konkrétní příklady – docela nákladný Londýn naopak poměrně levné Bari v jižní Itálii.

Výběr destinace

Pokud se budeme bavit o leteckých výletech, které si může individuálně sestavit kdokoli i bez cestovní kanceláře, bude vždy prvním krokem výběr destinace. Záleží samozřejmě na individuálních preferencích, je však dobré dívat se především na místa, kam létají nízkonákladové letecké společnosti. Není přitom nezbytně nutné využít zrovna těchto přepravců, ceny letenek na trasách, kde je větší konkurence, jsou však většinou výrazně nižší než tam, kde operuje pouze jedna, obvykle klasická letecká společnost. Je přitom jasně ověřitelné, že ceny letenek na trasách, kam vstoupí nový dopravce, v průběhu několika týdnů klesnou mnohdy až o desítky procent.

Letecká přeprava

Při nákupu letenky je vždy potřeba „prozkoumat trh“. Nejlépe na stránkách cílového letiště (příp. letišť, pokud jich je v okolí více) je možné zjistit, kteří dopravci na něj operují lety. Zjištění ceny jednotlivých přepravců v konkrétním termínu je pak otázkou několika minut, které se vyplatí investovat. Používáte-li servery, které agregují nabídky leteckých společností, je potřeba si uvědomit, že zejména nízkonákladové společnosti nemusí být v seznamu zahrnuty a tyto je pak třeba ověřit zvlášť. Jako hodně zajímavé adresy lze pro klasické letecké společnosti doporučit matrix.itasof­tware.com a pro nízkonákladové skyscanner.cz, to jsou však jen příklady.

Při nákupu letenky u nízkonákladové letecké společnosti je naprosto nezbytné porovnávat koncovou cenu letenky, tj. včetně poplatků za zavazadla, platbu kartou atd. Jinak nikdy nedostanete porovnatelné údaje. 

Ubytování

Zde většinou problém nenastane, šíře ubytování je neskutečně velká. Jen je nutné upozornit, že v některých zemích se hotelům přidělují hvězdičky oficiální, certifikovanou cestou, jinde si kdokoli může na vývěsní štít dát hvězd třeba 10 a z hlediska zákona je vše v pořádku. Proto mnohem více než na počet hvězd dejte na reference. Pro anglicky hovořící je pravděpodobně nejlepší volbou Tripadvisor.com, kde mj. naleznete i fotky a videa pořízené přímo hosty, kteří v hotelu bydleli, což je pro zjištění skutečného stavu výrazně přínosnější než v grafických programech upravené profesionální fotky, jimiž se ubytovací zařízení prezentují na svých www stránkách a v katalozích.

Stává se (bohužel) docela standardem, že ceny ubytování se uvádějí bez snídaně, tj. opět pokud máte dvě a více variant, porovnávejte pokud možno stejně naformulované nabídky. Některé hotely vyžadují poplatek za dětskou postýlku, avšak je to spíše ojedinělá záležitost a vždy najdete hotel, kde se tomuto nákladu vyhnete a naopak ještě třeba dostanete pro dítě hračku při příjezdu zdarma či na pokoji naleznete několik dětských plen a vlhčené ubrousky. Inu, maličkosti v ceně pár euro, které ale potěší. Čtěte také: Levné letenky po Evropě? S „lowcosty“ to stále jde 

Další náklady

Bylo by docela naivní si myslet, že zaplacením letenky a ubytování končí vaše výdaje spojené s pobytem v zahraničí. Je jasné, že najíst se dá v řetězcích rychlého občerstvení, které jsou všude na světě stejné a poměrně levné, stejně jako v luxusních restauracích. Na stravování tedy můžete ušetřit nebo naopak za ně vydat velké částky. Čemu však neuniknete nikdy, jsou náklady na dopravu, a to minimálně z letiště a pokud se nejedná o menší město, kde bydlíte v jeho středu, tak také náklady na městskou hromadnou dopravu. Na příkladu Londýna a Bari uvidíte neskutečné rozdíly. Obecně platí: čím větší město, tím dražší náklady na dopravu, v Evropě v této oblastí „vévodí“ Londýn a Paříž, naopak velmi přijatelné ceny jsou třeba v Římě či Madridu. 

Dva víkendy, značně rozdílné náklady

Na přelomu podzimu a zimy loňského roku jsme absolvovali dva víkendy v zahraničí, konkrétně v Londýně a v Bari. V obou případech jsme pro přepravu použili nízkonákladovou společnost Wizz Air. V případě Londýna se jednalo o let Katowice-London Luton, do Bari jsme letěli z Prahy. Důvodem pro výběr této společnosti pro oba lety byla v případě Londýna nejlepší cena a odletové místo, u Bari se jedná o jediného přepravce, který z letišť v blízkém okolí operuje lety na této trase.

U nákladů na let nebyly v zásadě žádné rozdíly. Zpáteční letenka pro dospělého stála necelé 3000 Kč (vč. zavazadla pro každého dospělého a platbu kartou), pro dítě (v terminologii leteckých společností infanta, tedy dítě do 2 let) cca 1000 Kč. Dětský kočárek je přepravován zdarma, což je standard jak nízkonákladových, tak klasických leteckých společností. Čtěte také: Po Evropě autem, busem, letadlem či vlakem? Porovnali jsme ceny 

Ubytování v Londýně

Londýn je drahý. Z toho je potřeba vyjít již při samotném plánování cesty. Aktuálně to navíc jasně vypadá, že krize v oblasti cestovního ruchu, konkrétně hotelových kapacit, je v Londýně již pryč a ceny se vrátily tam, kde byly ještě dva, tři roky zpátky a možná ještě o něco malinko povyskočily. Zatímco v roce 2009 se dal koupit 4 hvězdičkový hotel za 99 liber včetně velmi slušné anglické snídaně (full English breakfast), tak na podzim 2010 to již bylo zcela nereálné. V Londýně navíc platí, že pokoje ve většině hotelů jsou extrémně malé a navíc zejména u malých nezávislých hotelů nikdy nevíte, co na vás bude čekat. Využít referencí, tedy již zmíněného tripadvisor.com, je proto hodně na místě.

Po docela krátkém hledání a zjištění, že opravdu buď zaplatíme a budeme bydlet v centru města, nebo sice ušetříme ale budeme dojíždět hodinu a či více, jsme vybrali hotel Premier Inn Victoria, jak název napovídá, pár bloků od nádraží Victoria, které bylo velmi vhodné vzhledem k tomu, že se jednalo o cílovou stanici autobusu, kterým jsme cestovali z letiště. Cena 135 liber za noc ve dvoulůžkovém pokoji s dětskou postýlkou je jednoznačně vysoká, na londýnské poměry však nikoli. Je potřeba dodat, že Premier Inn je ve Velké Británii považován za budgetový řetězec, tj. můžeme říci nízkonákladový. Premier Inn Victoria je však nově renovovaný hotel, velmi čistý, s maximálně vstřícným personálem. Jeho poloha byla ideální, protože po příjezdu autobusem z letiště nebylo potřeba žádného dalšího cestování – a cestovat se 2 kufry a kočárkem metrem s několika přestupy (v Londýně zapomeňte na eskalátory nebo výtahy v metru!) by asi nebyl zrovna nejlepší zážitek. Hotel samotný naopak byl zcela bezbariérový, snídaně velmi bohatá a chutná. Hodnocení serveru Tripadvisor.com, který hotel hodnotil jako 52. z 1049 lon­dýnských hotelů, je odpovídající.

Londýnský hotel zvenčí…

…a zevnitř.

Londýn – doprava

Londýn je velké město, s několika letišti, ve všech případech hodně vzdálenými z centra města. Letiště Londýn Luton je s městem spojeno přímou autobusovou linkou (cca 1 hodina 10 min) nebo můžete využít autobusu (cca 5minut) a následně vlaku (celková doba cesty vč. přestupu pod 1 hodinu). Vlak je o něco dražší než autobus, na který si lze lístky opatřit několika způsoby a od několika přepravců (byť autobusy jsou pak společné), my jsme za zpáteční lístek zaplatili 19 GBP. V případě koupě v předstihu by bylo reálné dostat se na nižší cenu.

Nejpohodlnější variantou pro dopravu po Londýně je pořídit si předplacenou kartu Oyster. Její systém a způsob používání by vydal na jeden i více samostatných článků, důležité však je, že pro cestování (metrem) v centru města jste v roce 2010 zaplatili 1,80 GBP, celodenní jízdenka stojí 7,20 GBP, tedy 216 Kč. Pokud však chcete vyjet kousek dál od centra (stále jste v Londýně!), tak již platíte za celodenní jízdenku až 14,80 GBP (444 Kč). Levnější je, pokud cestujete o víkendech nebo svou cestu v pracovní dny započnete po 9.30 hod dopoledne. V roce 2011 se ceny zvýšily řádově o několik desítek pencí, tj. bezvýznamně.

Pokud v Londýně máte dítě v kočárku, začnete zjišťovat, že systém autobusů není až tak složitý, jak vypadá a mysleli jste si, že jej nikdy nepochopíte a při opakovaných návštěvách Londýna jste nikdy ani neměli tu ambici. Využitím autobusů se totiž můžete vyhnout schodům v metru, kterých je opravdu hodně… Čtěte také: Práva cestujících budou větší, musíme si ale počkat

Ubytování v Bari

Bari je příjemné město v jižní Itálii, jako stvořené pro strávení pár dnů u moře v době, kdy v ČR je již značně chladné počasí. Nabídka ubytování je ve srovnání s velkoměsty omezená, avšak i hodně vybíravý cestovatel si z několika desítek hotelů bez problémů vybere. Ceny jsou zejména mimo letní sezonu velmi příznivé, lze se dostat i do 50 EUR za dvoulůžkový pokoj v jednoduchém 2hvězdičkovém hotelu kousek od centra. Nám se líbil hotel Villa Romanazzi Carducci Bari, patřící do řetězce Mercure. Cena 106 euro za pokoj s dětskou postýlkou zahrnovala velmi kvalitní snídani. Hotel je situován v nádherné zahradě a nabízí vše, co očekáváte od 4hvězdičkového standardu. Kromě plné bezbariérovosti, nadstandardní velikosti pokoje a polohy hotelu asi 5 minut od centra města jsme ocenili také hotelovou restauraci, která nabízela jídla za velmi rozumné ceny, což u hotelů této kategorie bohužel většinou není pravidlem.

skoleni_15_4

Hotel v Bari – společné prostory

Hotel v Bari – pokoj

Bari – doprava

Letiště v Bari je docela blízko centra města. Existuje sice spojení autobusem na nádraží, však autobusy jezdí v dlouhých intervalech, takže přišlo na řadu taxi za 25 EUR. Doprava po Bari je poměrně jednoduchá: vystačíte si s vlastníma nohama, tedy zdarma. Bari jako takové určitě není místo, kde byste měli strávit několik dnů, stojí za to vyjet do okolí. Nabízí se další velké město v regionu Brindisi (27,20 EUR zpáteční lístek vlakem pro dva dospělé, dítě je zdarma) či velmi příjemné Polignano a Mare (8,40 EUR), kde se vůbec nemusíte obávat dát si oběd přímo na náměstí, protože za předkrm s výběrem mořských plodů, hlavní chod pro dva a lahev chutného místního vína zaplatíte i na české poměry bez problémů akceptovatelných 42 euro.

Kam pojedete na víkend?

To je na vás. Každá destinace nabízí z hlediska turismu jiné možnosti, každá je jinak nákladná na vaši peněženku. Kromě letenky a ubytování se vyplatí podívat se dopředu i na to, kolik vás bude stát doprava z letiště do města, cestování městskou hromadnou dopravou po městě či výlety do okolí.

Jakým způsobem cestujete nejraději?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje jako bankéř. Autor mnoha odborných článků z oblasti bankovnictví, financí, IT, telekomunikací a cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).