Hlavní navigace

Leasing - cesta k úspěchu nebo krach?

30. 7. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Existuje řada způsobů, jak získat to, po čem toužíme. A nemusíme ani spořit. Vzpomeňme staré dobré spotřebitelské úvěry nebo kreditní karty. Je tu však jedna možnost, díky níž nepotřebujete ani spořit, ani žádat o úvěr – je zde leasing.

Leasing lze uzavřít na širokou paletu zboží, avšak nejčastějším a nejrozšířenějším je použití při pořízení automobilu. Leasing automobilů ostatně nabízí téměř všechny leasingové společnosti. Velmi často máte dokonce možnost výběru mezi novým a ojetým automobilem.

Pozor! Často se hovoří o koupi automobilu na leasing. Není tomu tak. Leasingová smlouva se více blíží smlouvě nájemní, z čehož plyne, že předmět smlouvy, v tomto případě automobil, je po celou dobu trvání leasingu v majetku leasingové společnosti. Nájemce ovšem nemusí o automobil (či cokoli jiného na leasing pořizovaného) po ukončení smlouvy přijít. Má v ní totož zakotveno předkupní právo s předem stanovenou cenou. Ta se pohybuje v zanedbatelných relacích a je spíše symbolická.

Doba splácení je různá, zpravidla ale nebývá delší než pět let. Podnikatelé často vítají dobu kratší, neboť leasingové splátky jsou plně daňově uznané náklady, a tudíž snižují daňový základ. Pro fyzické osoby nepodnikatele však tato výhoda mizí. Zákon neumožňuje použít splátky leasingu jako nezdanitelnou částku (jako je tomu například u životního pojištění či penzijního připojištění).

Cena leasingu se měří takzvaným leasingovým koeficientem. Odvíjí se od výše první (či nulté) navýšené splátky a platí, že čím je vyšší je navýšená splátka, tím nižší je leasingový koeficient.

Výhodou leasingu pro podnikatele je již zmíněná daňová odčitatelnost. Lze nají ale výhodu i pro nepodnikatele. Kdo by nechtěl mít nový automobil hned, bez dlouhého spoření? Jsou tu i jiné možnosti, například spotřebitelský úvěr, ale ty zvýší zadluženost rodiny. A to leasing nedělá. Přináší sice jistý závazek, avšak bez úvěru. A navíc, kdo by neměl nějakého známého podnikatele, který by uvítal snížení daní a třeba by i něco přispěl ke splátkám? (Poznámka: I to je možná jeden z důvodů, proč leasing využívají především podnikatelé.)

Může si leasing dovolit opravdu každý?
K zodpovězení této otázky nám pomůže malý příklad. Uvažujme čtyřčlennou rodinu Horáčkovu (Mirek Horáček promine, že si půjčuji jeho jméno. Veškeré osoby a události jsou smyšlené a jakákoli podobnost se skutečností je pouze náhodná.) se dvěmi dětmi ve věku 7 a 10 let. Oba rodiče mají průměrný příjem, který dle Českého statistického úřadu činí 13289 Kč, avšak pouze jeden z nich si nechává zaměstnavatelem odečíst odčitatelné položky na obě děti. Jejich čistý příjem činí tedy celkem 21287 Kč. (Pro ověření tohoto údaje můžete využít výpočet čisté mzdy na Měšci.)

Pro jednoduchost předpokládejme, že rodina nemá žádné úspory a celkové měsíční výdaje rodiny v následujícím složení:

  • výdaje za potraviny – 9000 Kč
  • výdaje za nájem a inkaso – 6000 Kč
  • jiné výdaje (kultura, sport, ošacení, dárky a pod.) – 3000 Kč


Celkem výdaje rodiny Horáčkovy činí 18000 Kč a měsíčně tedy ušetří 3287 Kč.

Vezměme, že si rodina hodlá pořídit automobil a že by uvítala automobil nový. Pro další zjednodušení se omezíme se na nabídku tradiční Škodovky. K tomuto rozhodnutí může vést Horáčkovi řada motivů, které ponechme stranou. Dalším požadavkem rodiny je varianta kombi. Protože Horáčkovi jsou skromná rodina a nemají žádnou zvláštní zálibu v automobilech, stačí jim nejslabší dodávaný motor a základní varianta výbavy.

Volba je tedy omezena na tři automobily. Felicia LX – 1.3 MPI 40 kW/5 st., Fabia Classic – 1.4 MPI/50 kW(5M) a Octavia Classic – 1.4MPI/55 kW (5M). Jak dlouho by Horáčkovi museli spořit, aby si mohli koupit tyto vozy, ukazuje následující tabulka.

Tabulka č. 89
Automobil Cena v Kč Délka spoření
Felicia LX – 1.3 MPI 40 kW/5 st. 264900 6 let 8 měsíců 17 dnů 16 hodin 56 minut 48 sekund
Fabia Classic – 1.4 MPI/50 kW(5M) 321200 8 let 1 měsíc 21 dní 13 hodin 9 minut 52 sekund
Octavia Classic – 1.4MPI/55 kW (5M) 427000 10 let 9 měsíců 27 dní 4 hodiny 5 minut 46 sekund


Pozn.: Údaje vychází z předpokladu nezměněných cen a nabídky automobilů, příjmů a výdajů domácnosti. Jsem si plně vědom inflace, změny struktury příjmů a výdajů rodiny i nabídky automobilky, které úmyslně zanedbávám. Uvedené ceny jsou převzaté z internetových stránek firmy Škoda Auto.

Horáčkovi tedy čeká minimálně téměř sedm let spoření, během nichž desetiletý Martin odroste a s rodiči bude pravděpodobně jezdit jen výjimečně a sedmileté Elišce bude čtrnáct let.

Jak by vypadala situace v případě pořízení automobilů na leasing? Ani tak se Horáčkovi nedostanou k automobilu hned. Nechtějí-li si otevřít úvěr ani jinak se zadlužit (například u známých, přátel či příbuzných), což by jim navíc komplikovalo splácení leasingu, budou muset naspořit na akontaci – první navýšenou splátku. Cena automobilu se k tomu zvýší o leasingový koeficient.

Vezměme, že Horáčkovi chtějí automobil splatit za pět let. To je standardně nabízená maximální doba leasingové smlouvy. Při minimální akontaci, která je u vozů Felicia a Fabia 20 % a u vozu Octavia 30 % (minimální akontace vychází z ceny vozu), bude činit leasingový koeficient 1,3 respektive 1,26. Cenu takto pořizovaného automobilu, první splátku a výši měsíční splátky uvádí následující tabulka.

Tabulka č. 90
Automobil Cena v Kč První splátka v Kč Další splátky v Kč
Felicia LX – 1.3 MPI 40 kW/5 st. 344370 68874 4592
Fabia Classic – 1.4 MPI/50 kW(5M) 417560 83512 5568
Octavia Classic – 1.4MPI/55 kW (5M) 538020 161406 6277

Vzhledem ke skutečnosti, že ostatní výdaje a úspory Horáčkových činí celkem 6287 Kč, lze usuzovat, že Škoda Oktavia je nad možnostmi rodiny. Za deset korun měsíčně dle mého názoru nelze obout a ošatit dvě rostoucí děcka, ani uskutečnit návštěvu divadla, kina či jiné kulturní akci. O sportovním vyžití raději ani nehovořím.

Podobná situace je u Škody Fabie. Po zaplacení splátek, nájemného a inkasa a zajistění stravování by na ostatní výdaje Horáčkovým zbylo 719 Kč. Je to sice o poznání více, než v případě pořízení Oktávky, ale částka je stále velmi nízká a je otázkou, zda by s ní čtyřčlená rodina vystačila. Dle mého názoru nikoli.

Horáčkovi by se museli uskromnit i v případě leasingu Škody Felicie. 1695 Kč je pěkná částka, ale pro čtyřčlenou rodinu nic moc. Pořízením automobilu totiž ostatní výdaje spíše narostou, než by se na nich dalo spořit. Je třeba platit povinné ručení, u nového auta je vhodné i havarijní pojištění a pojištění pro případ zcizení a to všechno není levné. Zbývá tu ještě otázka, kolik peněz Horáčkovým zbyde na benzín, aby své nové auto mohli používat.

skoleni_15_4

Je tedy zřejmé, že čtyřčlená rodina s průměrným příjmem si jen stěží může dovolit leasing nového automobilu. Příjem rodiny Horáčkových by musel vzrůst alespoň o 1305 Kč, aby si mohli dovolit pořídit nový automobil, a ještě více, aby jej mohli i užívat bez omezení současných výdajů. Jinak se musí spokojit s mnohaletým spořením či s automobilem ojetým.

Leasing, pokud by si jej rodina sjednala neuváženě, může na několik let rozbít rodinný rozpočet a v krajním případě i přivést rodinu do svízelné situace. Naopak po pečlivém zvážení může ušetřit spoustu čekání a času, a jak známo, čas jsou peníze. Záleží na konkrétní situaci rodiny, zda je právě leasing tou pravou formou pořízení automobilu či čehokoli jiného.

Využíváte leasing?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).