Hlavní navigace

Euro za 23 Kč, ale i za 36 Kč. Lépe i hůře už bylo

15. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Pamatujete si ještě na dobu, kdy jsme měli euro za 23 Kč a dolar za 14 Kč? Historie se občas opakuje. Jenže česká koruna už zažila i výrazně horší kurzy.

Před 15 lety se narodil finanční server Měšec.cz. Navazující články vás provedou krátkou historií, co se během těchto let v České republice změnilo z pohledu našich peněženek. Máme pro vás několik příběhů, ve kterých se ohlédneme nejen za historií, ale podíváme se i na to, co nás čeká.

Partnerem seriálu je ANO spořitelní družstvo.

Směnný kurz, kurzovní lístek, devizový kurz, kurzy měn a další pojmy jsou vždy názvy pro jedno a totéž – ukazují, za kolik jednotek jedné měny (např. české koruny), nakoupíte či prodáte jednotku jiné měny (například eura).

Nejen pevný a pohyblivý kurz

Kurz se dále rozlišuje podle toho, zda jde o pevný (fixní) nebo pohyblivý (plovoucí). Pevný kurz se vyznačuje tím, že má pevně stanovený nominální kurz vůči nějaké jiné měně nebo koši cizích měn.

Pevný kurz výrazně snižuje transakční náklady, které plynou z kurzové nejistoty. To ale může působit jako překážka mezinárodnímu obchodu a investicím. V tomto režimu také dochází ke ztrátě autonomní měnové politiky, protože centrální banka musí pomocí devizových intervencí udržovat kurz na oficiálně stanovené pevné úrovni. V České republice byl kurz zafixován vůči koši cizích měn až do počátku roku 1996.

Naproti tomu plovoucí kurz je na devizových trzích určen závislostí poptávky a nabídky. Obecně se dá říci, že u něj dochází k častým, potažmo neustálým pohybům a výkyvům právě podle nabídky a poptávky. Jednou z výhod takového kurzu je nezávislá měnová politika. 

V praxi ovšem existuje mnoho kurzových režimů, které se díky svému nastavení nachází mezi těmito dvěma extrémními případy. Každý stát se většinou snaží najít jakýsi kompromis mezi stabilitou a flexibilitou.

V České republice byl v roce 1996 kurz uvolněn, a to rozšířením fluktuačního pásma. V současné době se Česká republika nachází v režimu tzv. řízeného floatingu. Kurz je v zásadě plovoucí, ale centrální banka může přistoupit k intervencím, aby tak zabránila výrazným výkyvům.

Tvoření kurzů

Kurzy měn jsou vytvářeny na celosvětovém elektronicky propojeném měnovém trhu. Ten funguje 24 hodin denně kromě víkendů. Pokud je kurz plovoucí, tvoří se právě vztahem mezi nabídkou a poptávkou po jednotlivých měnách na světových měnových trzích.

S kurzem pohybuje přesouvání domácí měny do zahraničí a ze zahraničí zpět. Vzhledem k tomu, že tržní faktory na kurz působí neustále, mění se neustále i kurzy měn.

Pokud domácí ekonomické subjekty nakoupí produkty a služby ze zahraničí, nebo v zahraničí investují, zvyšují tím na zahraničních trzích nabídku domácí měny. V důsledku toho hodnota domácí měny klesá. Pokud by naopak v zahraničí rostl zájem o naše produkty a služby, zahraniční subjekty by za toto platily domácí měnou, kterou by na trzích poptávali. A s růstem této poptávky roste i kurz české koruny.

Vysvětleme si, co jsou ty domácí ekonomické subjekty:

  • Banky – ty mezi sebou přesouvají velký objem nejrůznějších měn, a to prostřednictvím půjček, měnových rezerv či úvěrů.
  • Centrální banky jednotlivých zemí (u nás ČNB).
  • Korporace, mezinárodní podniky, lokální firmy.

Plná směnitelnost nebyla samozřejmost

V České republice jsme měli kvůli devizovému zákonu omezenou vnitřní směnitelnost. Do roku 1995 byl postupně zvyšován roční limit na nákup deviz fyzickými osobami, a to až na 100 000 Kč. Konvertibilita měny (plná směnitelnost) byla zavedena právě v roce 1995. Parlament ČR schválil dne 26. září 1995 nový devizový zákon č. 219/1995 Sb., který zavedl plnou směnitelnost koruny. Podepsal jej tehdy Václav Havel a směnitelnost měny charakterizovala plná liberalizace položek na běžném účtu platební bilance a rozšíření směnitelnosti i v oblasti kapitálového účtu.

Zmíněný roční limit pro nákup devizových prostředků fyzickými osobami byl zrušen. Zároveň byla zrušena i nabídková povinnost a omezení právnických osob volně zřizovat devizové účty u bank působících na území ČR. Nový devizový zákon také umožnil volný odkup zůstatků české měny od nerezidentů bez ohledu na to, v jakém období a z jakých operací byly získány. A také umožnil volný oběh koruny v zahraničí.

A jak se vyvíjel kurz koruny vůči euru?

V době publikace článku se euro pohybuje na hranici 27 Kč, konkrétní výši kurzů si můžete prohlédnout v našem kurzovém lístku. A ačkoli jsme na tom byli i lépe, byli jsme na tom naopak i hůře.

Průměrný kurz EUR a CZK v letech 2001 - 2015.
Autor: Veronika Doskočilová

Průměrný kurz EUR a CZK v letech 2001–2015.

Za posledních 15 let byla koruna nejslabší v květnu 2000. Euro jste tehdy koupili za 36,55 Kč.

Vývoj kurzu v roce 2000.
Autor: Veronika Doskočilová

Vývoj kurzu v roce 2000.

Pak ale začala výrazně posilovat a o dva roky později jste už euro koupili pod 30 Kč. V roce 2002 dokonce koruna zažila své největší posílení, když meziročně oproti roku 2001 posílila o více než 3 koruny. Byla to ovšem jen chvilková záležitost, koruna následně začala opět oslabovat a pod 30 Kč za euro se znovu dostala až v únoru roku 2005. Od té doby však již tuto hranici nikdy zpátky nepřekročila.

Nejvyrovnanější období, tedy z hlediska kurzů, měla Česká republika v letech 2003 a 2004. Euro jste tenkrát pod 30 korun neměli šanci sehnat, a pokud jste jej sehnali za 31,2 Kč, dostali jste tenkrát ten nejlepší kurz. Na druhou stranu ale v tomto období nenastaly žádné výkyvy a průměrná hodnota oslabení činila 0,061 korun za euro.

Asi nejlépe jsme na tom byli v červenci 2008. Euro jste tenkrát sehnali za 23,05 Kč, což je nejnižší minimum, za které jste je v posledních 15 letech mohli koupit. Zanedlouho poté ale přišla krize a s ní opět oslabení koruny, takže ani ne půl roku poté se euro opět pohybovalo na hranici 28 korun.

skoleni_15_4

V posledních dvou letech máme rovněž kurz poměrně stabilní. Od roku 2014 se kurz koruny vůči euru pohybuje vždy v hodnotě 27 Kč s jednou výjimkou, kterou byl leden 2015, kdy euro vystřelilo až na 28,13 Kč. Opět se ale jednalo o chvilkovou záležitost a od října 2015 euro opět pomalu klesá.

Vývoj kurzu po zásahu  ČNB.
Autor: Veronika Doskočilová

Vývoj kurzu po zásahu ČNB.

Stabilita kurzu od konce roku 2013 je způsobena devizovými intervencemi České národní banky, která v listopadu 2013 nakoupila devizy v hodnotě 200 miliard korun. Prodáním koruny a nákupem deviz tak velmi rychle oslabila kurz koruny, a to právě na úroveň poblíž 27 korun za euro. Za vším je podle ČNB snaha předejít riziku škodlivé deflace a udržení cenové stability.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).