Hlavní navigace

Kolik stojí porod?

17. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Za regulační poplatky zaplatíte několik stokorun. Další připlatíte, pokud budete chtít být u porodu oba a do tisíců už jde příplatek za soukromí na pokoji.

Při porodu na finance asi myslet nebudete. Porodnice vás ale může překvapit fakturou v momentě, kdy z ní i s novým rodinným přírůstkem odcházíte. Minimálně si připravte několik stokorun na úhradu regulačních poplatků. V případě, že budete po porodnici požadovat nadstandardní služby, začnou částky šplhat k tisícům. Alespoň podle našeho letmého šetření přitom platí úměra, že čím větší město, tím více zaplatíte.

Novorozenec bez poplatku

V okamžiku, kdy byly regulační poplatky novinkou českého zdravotnictví, patřily ty placené za čerstvě narozené děti k těm nejkritizovanějším. Politická reprezentace se následně shodla, že kritika je oprávněná, a tak se již od srpna 2008 regulační poplatky za ústavní péči o novorozence neplatí.

Nadále ale zaplatíte 60 korun za den vlastního pobytu v porodnici. Platí přitom, že den příjmu a den ukončení pobytu v porodnici se pro výpočet regulačních poplatků počítají za jeden den. Pokud tedy do porodnice přijedete v pondělí a odjedete v sobotu, pak regulační poplatek zaplatíte za 5 dní, při odchodu tedy porodnici zaplatíte 300 korun.

(Web Nemocnice Ostrov udává, že obvykle ženy z porodnice odcházejí čtyři až šest dnů po porodu.)

Ceny nadstandardu určují porodnice

Regulačními poplatky přitom končí výčet cen, které jsou v jednotné výši platné pro celou republiku. U dalších poskytovaných služeb si totiž porodnice určují ceny samy.

V současné době již není obvyklá dřívější praxe, kdy žena na sále rodí a muž vyčkává nervózně v čekárně s pugétem růží. Dnes partneři mohou být, a také bývají, součástí porodu. Musí si za to ale připlatit.

Porovnávali jsme přitom ceny tří porodnic. Prahu zastupuje Podolí, za další krajská města jsme vybrali Brno a za menší města západočeský Ostrov. Cena za účast partnera při porodu přitom násobně roste podle velikosti města. V Ostrově si tak připlatíte 250, v Brně 500 a v Praze 1000 korun.

Další obvykle využívanou službou jsou nadstandardní pokoje pro matky a jejich právě narozené děti. Tam se ceny opět výrazně liší. V Ostrově za nadstandardní pokoj (samostatný se sociálním zařízením) zaplatíte 500 korun za den.

Ve zbývajících dvou sledovaných porodnicích si dále můžete vybrat, jak moc chcete, aby byl pokoj nadstandardní. Samozřejmě tím vybíráte i vzdálenost ceny od standardu. Cena těchto pokojů se tak ve Fakultní brněnské nemocnic pohybuje v rozmezí 650 až 1000 korun za noc, v podolském Ústavu pro péči o matku a dítě pak od 700 do 2600 korun. Všechny pražské pokoje jsou se samostatným sociálním zařízením s televizí a podle vyjádření podolského personálu se liší stářím, velikostí a typem postelí.

Kolik může stát porod?
Porodnice Regulační poplatek za 5 dní pobytu Účast partnera při porodu 5 nocí na nadstandardním pokoji Celkem
Ústav pro péči o matku a dítě v Praze Podolí 300 Kč 1000 Kč 3500 až 13 000 Kč 4800 až 14 300 Kč
Fakultní nemocnice Brno 300 Kč 500 Kč 3250 až 5000 Kč 4050 až 5800 Kč
Nemocnice Ostrov 300 Kč 250 Kč 2500 Kč 3050 Kč

Za neobvyklé jméno až 1200 korun

Po porodu budete muset novorozeně zaevidovat na matrice. Do matriční knihy své dítě zapíšete na tom matričním úřadě, v jehož správním obvodu se narodilo. Dobrou zprávou je, že za zápis se neplatí. Z provedeného ukončeného zápisu v knize narození matrikář vydá výpis, t. j. rodný list, který předá rodičům. Vydání prvního rodného listu je osvobozeno od správního poplatku, napsala nám Petra Schneiderová z ministerstva vnitra, pod které evidence obyvatel spadá.

Platit tak při evidenci narozeného dítěte budete pouze v tom případě, že jste pro něj vybrali nějaké neobvyklé jméno. V souvislosti se zápisem narození dítěte, státního občana České republiky, by rodičům mohly vzniknout pouze náklady spojené s obstaráním dokladu vydaného znalcem při zápisu jména do knihy narození, vzniknou-li pochybnosti o jeho správné pravopisné podobě, uvádí Petra Schneiderová.

dan_z_prijmu

Takový znalecký posudek přitom v České republice seženete pouze na dvou místech. Ještě donedávna na tuto činnost měla monopol paní Miloslava Knappová, zhruba dva roky se můžete obracet také na Ústav pro jazyk český. U znalkyně paní Knappové zaplatíte dle jejích slov za hodinu práce 300 až 350 korun za hodinu, maximálně prý však 1200 korun.

V příslušném oddělení Ústavu pro jazyk český nám řekli, že si za takový posudek běžně účtují 600 až 1100 korun a že vyřizují zhruba jeden týdně.

Kolik za vás zaplatí zdravotní pojišťovna?

Klasický porod včetně pobytu v nemocnici stojí průměrně 12 500 Kč a operativní porod sekcí (císařským řezem) pak 23 000 Kč, řekl nám mluvčí VZP Jiří Rod. Jeho slova potvrzuje také Hana Kadečková ze ZP Ministerstva vnitra. Podle ní klasický porod vyjde na 10 až 12 tisíc a náklady na porod císařským řezem jsou zhruba 30tisícové. Součástí kalkulace jsou všechna potřebná vyšetření, hospitalizace rodičky i dítěte (u císařského řezu samozřejmě anestezie), upřesňuje Hana Kadečková.

Jiří Rod dále upozorňuje také na to, že v případě komplikovaného průběhu těhotenství náklady skokově rostou. Každé přirozené těhotenství a porod odčerpá ze zdravotního pojištění do dvaceti tisíc korun, ale komplikované otěhotnění s rizikovým těhotenstvím i porodem a následnou péčí o nedonošené dítě může přijít i na milion korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).