Hlavní navigace

Kolik spolknou bankomaty?

5. 3. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je výhodné vybírat peníze z bankomatu? Kolik taková transakce vlastně stojí? Která banka si za tuto službu účtuje nejméně? Jaké jsou lepší způsoby výběru hotovosti?

Dalo by se říci, že bankomaty jako jedny z prvních předznamenaly současný trend v bankovnictví, který se dá výstižně označit jako vyhánění klientů z poboček. Na služby bankomatů, respektive platebních karet, jsme si poměrně snadno zvykli a využíváme je přesto, že je banky plíživým, zato však vytrvalým tempem zdražují. Důvodů k jejich využívání je více. S jejich pomocí se především dostaneme k hotovosti rychleji a levněji, než kdybychom peníze vybírali na přepážce. Většina bankomatů navíc umožňuje přístup k penězům 24 hodin denně a nabízí i další pomocné služby (dobíjení mobilních telefonů, informace o zůstatku na účtu, atd.).

Rostoucí ceny za výběry v bankomatech nás však nutí pečlivě zvažovat, jestli skutečně potřebujeme výběr uskutečnit. Máme-li například možnost platit kartou u obchodníka, je naše rozhodování snazší. Jelikož žádná z bank (zatím) nijak nezpoplatňuje tento způsob úhrady, je nerozumné vybrat hotovost z bankomatu, abychom u obchodníka mohli následně touto hotovostí zaplatit. Ušetříme tak v některých případech až desítky korun, což se určitě vyplatí, i když budeme muset o chvilku déle postát u pokladny a často také snášet nepřátelské pohledy řidičů nákupních košíků ve frontě za námi.

Placení u obchodníků zdržuje nejen ověřování přes terminál, ale též zadávání PINu a podpis. Snahy o zrychlení nelze obchodníkům upřít. V některých supermarketech již kupříkladu nemusíte zadávat PIN. Otázkou zůstává, nakolik pozitivní efekt tohoto zrychlení převáží nad ztrátami v oblasti bezpečnosti. Útěchou nám bojácnějším může být fakt, že platby čipovými kartami budou opět PIN bezpodmínečně vyžadovat.

Hodláte-li vybírat hotovost z bankomatu, určitě se snažte použít bankomat banky, která vám platební kartu vydala. Pokud takové počínání neznamená vážit cestu do jiného města či vísky, zpravidla se vyplatí. Skutečnost, že výběr z cizích bankomatů je většinou podstatně dražší, je dobré brát v úvahu již při zřizování běžného účtu. Nebydlíte-li přímo v Praze nebo jiném velkém městě, ale spíše v místě, v jehož okolí se vyskytuje sotva jeden bankomat, a navíc víte, že se na něj budete muset poměrně často spolehnout, není úplně od věci zjistit si, které bance patří. Nebude-li to právě krachující ústav, zvažte, jestli se nevyplatí právě v něm účet založit.

Následující tabulka uvádí srovnání cen za výběry z bankomatů (v korunách).

Tabulka č. 825
Banky Cena za výběr z vlastního bankomatu Cena za výběr z cizího bankomatu Zúčtování účetní položky Celková cena za výběr z vlastního bankomatu Celková cena za výběr z cizího bankomatu Platba kartou u obchodníka
Citibank 9 Kč zdarma 9 Kč zdarma
ČS 6 25 + 0,5% z vybírané částky 1) zdarma 6 25 + 0,5% z vybírané částky 1) zdarma
ČSOB 5 25 zdarma 5 25 zdarma
eBanka 4,90 29,90
(u ČS, HVB, Euronet a ŽB)
24,90 u ostatních bank
zdarma 4,90 29,90
(u ČS, HVB, Euronet a ŽB)
24,90 u ostatních bank
zdarma
GE CB 9 2) 25 6 15 3) 31 zdarma
HVB 30 zdarma 30 zdarma
Komfort konto: 20 4) Komfort konto: 20 4)
KB 55) 25 zdarma 5 25 zdarma
RB 5 15 zdarma 5 15 zdarma
20 6) 40 6) 20 6) 40 6)
Volksbank zdarma 5 5 zdarma
ŽIBA zdarma 50
(první a druhý výběr v měsíci zdarma)
zdarma zdarma 50
(první a druhý výběr v měsíci zdarma)
zdarma


1) U kreditní karty Kredit + je cena 20 + 0,5 z vybírané částky
2) První dva výběry v kalendářním měsíci jsou zdarma
3) Celková cena prvních dvou výběrů je 6 Kč
4) První čtyři výběry v kalendářním měsíci zdarma
5) Výběry kartou vydanou k spořícímu účtu Efekt konto
6) U Perfekt konta první dva výběry v kalendářním měsíci zdarma

Údaje z tabulky dokládají tvrzení, že výběr z vlastního bankomatu bývá výrazně levnější. Také dokládají fakt, že platba kartou u obchodníků je zdarma, a proto výhodnější. Významnou roli hraje sloupeček „Zúčtování účetní položky“. V našem srovnání je toto zúčtování zdarma až na výjimky potvrzující nespolehlivé pravidlo. Neuvádění této položky v sazebníku patří k libůstce mnoha bank u nás, proto si určitě zaslouží naši pozornost. Navíc ne vždy jsou vám pracovníci banky schopni na běžných infolinkách váš dotaz týkající se této účetní položky spolehlivě zodpovědět.

skoleni_15_4

Dalo by se namítnout, že do srovnání určitou měrou promlouvají také ceny za vydání platební karty, které se u jednotlivých bank liší. Pro jednoduchost a přehlednost srovnání jsme však tento faktor nezohlednili, protože bychom pak museli brát v potaz též cenu a kvalitu ostatních nabízených služeb.

(Oprava 6.3.2003: V článku byla u Citibank původně uváděná data týkající se firemní klientely, ne týkající se fyzických osob. Za vzniklé nedorozumění se omlouváme, v současné verzi jsou již údaje opraveny.) 

Vyhledáváte bankomat vlastní banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).