Hlavní navigace

Kešem, šekem, nebo radši penězma?

14. 6. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Život je plný paradoxů. Když chcete zaplatit, musíte zaplatit. Když chcete, aby vám zaplatili, taky musíte zaplatit. Je to vůbec možné? Vysvětlení je velmi jednoduché: POPLATKY. Všude a za všechno. Jak vlastně nejlépe, tedy nejlevněji platit?

Pár prostých rad, jak ušetřit na penězích a na zacházení s nimi:

Hotovost nebo „bezhotovost“?

Ty tam jsou doby, kdy jste své známé, kolegy a konkurenty snad mohli ohromit naditou šrajtoflí plnou šustivých papírků nejrůznějších barev, velikostí a opatřených co největším počtem nul. Slovy společenských rubrik, dneska jsou hotovostní peníze mimořádně OUT! Od takového Palackého, ale i od Boženy Němcové můžete chytit pořádnou infekci, pokud se jich před vámi dotýkal někdo s nečistýma rukama (viz špinavé peníze).

Navíc, ve všech bankách jsou z hotových peněz úplně hotoví, protože jim jenom přidělávají starosti. A hodně starostí v tomto případě znamená hodně peněz, které vy musíte zaplatit. Z toho pak plyne stále se prohlubující rozdíl mezi poplatky za hotovostní a bezhotovostní platební styk (za výběr hotovosti můžete v bance zaplatit i 30 Kč, zatímco bezhotovostní převod z účtu na účet vyjde třeba na 2 Kč, srovnej náklady na běžné účty).

A další důvod – bezpečnost. Kdybyste v kapse nosili celou měsíční výplatu a okradli by vás, přišli byste o celou měsíční výplatu. Když vám ale někdo uzme platební kartu, přijdete v nejhorším případě (pokud víte, jak se v takové situaci zachovat) maximálně o částku dosahující denního (týdenního) limitu. V lepším případě nepřijdete o žádné peníze, protože cesta k nim je skrze platební kartu pro cizího člověka mnohem složitější.

Jak se vyhnout hotovosti?

V dnešní době není příliš těžké se hotovostním penězům vyhnout, ačkoliv někdo může litovat, že tak pěkné bankovky, jako jsou ty od Oldřicha Kulhánka, nebude mít na očích každý den. Nicméně důvody pro přijetí „bezhotovostních opatření“ jsou evidentní (viz výše).

Roli nejrozšířenější náhrady hotových peněz dnes ponejvíce plní již zmiňované platební karty. Zatímco šeky pomalu opouštějí dějinný prostor, platební karty jsou malé, lehké, tedy praktické, mnohdy elegantní a někdy i esteticky hodnotné. Navíc jsou většinou hodně bezpečné a některé i reprezentativní – zatímco peněženkou plnou bankovek dnes opravdu neohromíte, s protmonkou plnou leskoucích se zlatých a stříbrných platebních karet vyrazíte dech všem, kteří alespoň tuší, co je platební karta.

Avšak i s platebními kartami se musí opatrně – ať už kvůli penězům (jejich provoz není zadarmo) nebo bezpečnosti. Podstatné také je, jak se s kartou zachází – vybírat z bankomatu také pomalu vychází z módy (ano, v konečném důsledku se totiž také dostanete do styku s hotovými penězi, a navíc to je čím dál tím dražší). Jako mnohem výhodnější a stále více „cool“ se jeví přímé platby kartou u obchodníka. Především jsou zadarmo.

A jakou kartu zvolit? Záleží na ceně, poplatcích a také na přídatných službách jako je pojištění a nejrůznější bonusy, slevy a výhody. Zkuste naše porovnání platebních karet, třeba vám pomůže.

Účet u banky je nutnost

Jestliže uznáte, že je dnes vlastnictví platební karty nutností, budete se muset smířit i s běžným účtem, k němuž bývá vydávána. V dnešní době se totiž bez účtu u banky prakticky neobejdete. Zaměstnavatel vám na něj posílá výplatu, vy z něj trvalým příkazem přispíváte na stavební spoření či penzijní připojištění, každý měsíc vám z něj odchází platba za nájem, elektriku či telefonní účet a tak dále a tak podobně a pořád dokola… Ale který vybrat? A podle čeho?

V nabídce tuzemských bank se můžete zorientovat v našem porovnání běžných účtů. Faktorů, podle nichž lze účet vybírat, je nepřeberné množství, ale nejdůležitější jsou cena za výpis z účtu, poplatky za příkaz k úhradě či inkasu, cena za trvalý příkaz. K tomu ale přičtěte i další služby – vydání platební karty, cena za její provoz, poplatky za výběr z bankomatů. A to vůbec není všechno – ceny elektronického bankovnictví jsou také velmi důležité, vlastně jen díky němu se můžete vyhnout vysokým poplatkům za úkony, které byste jinak prováděli na přímo pobočce banky za mnohem vyšší cenu.

Vybírat běžný účet podle jeho úročení v současné době nemá opodstatnění, protože není z čeho vybírat. Úroky běžných účtů se většinou pohybují někde kolem jednoho procentního bodu, tedy příliš blízko nule. Takový výnos nepokryje ani náklady s účtem spojené.

Mládí má zelenou

Orientaci mezi běžnými účty mají usnadněnou mladí lidé, přesněji řečeno studenti. Pro ně totiž banky připravily speciální zvýhodněné nabídky studentských účtů – tu dostanou každoroční prémii, tam kartu zdarma, jinde zase banka odpustí poplatek. Skoro samá pozitiva a sociální jistoty. Jste student a chcete účet u banky? Prakticky nemáte jinou možnost než sáhnout po nabídce pro studenty – studentský účet je vždy výhodnější než účet klasický.

Jak tedy nejlevněji platit?

Hotovostně

Nemáte-li běžný účet a nevěříte bankám, nejlevnější je platit vždy hotově. Pak neplatíte nikomu žádné poplatky – ani za vedení účtu, ani za platební kartu, nic. Avšak vzhledem k mnoha nevýhodám, které jsou s touto formou platebního styku spojeny, lze říci, že tento způsob se dnes zdá být poněkud nešťastný.

Bezhotovostně

Máte-li zařízeny nástroje bezhotovostního styku (běžný účet, platební kartu atd.) a tedy platíte-li za ně, neplaťte hotově. V takovém případě je hotovost dražší.

Volte jen takové bankovní nástroje, které opravdu potřebujete. Nepotřebujete drahý účet s mnoha „bonusy“, když na něm provádíte jen pár transakcí měsíčně. Nepřeplácejte platební kartu vybavenou službami, jež vám nic nepřinesou (když nejezdíte do zahraničí, je platební karta s cestovním pojištěním opravdu nadstandard).

Máte-li kartu, nevybírejte z bankomatu, spíše plaťe přímo v obchodě, pokud je to možné. Nezdráhejte se platit i menší částky, zvyknete si a po malých částkách ušetříte v souhrnu velké částky. Platba kartou přímo u obchodníka je opravdu u všech bank zcela bez poplatku.

skoleni_15_4

Až budete mít chuť a čas, prozkoumejte možnosti tzv. elektronického bankovnictví. Umíte-li obsluhovat telefon (ať už mobilní či stabilní) a nebo počítač, také můžete ušetřit. Za stejnou transakci zaplatíte mnohem méně, když ji zadáte tímto způsobem, než osobně na pobočce. Na druhou stranu, za vedení těchto služeb si banky většinou nechávají platit.

Inu, pokrok, zvláště v bankovnictví, je nekompromisní záležitost. Buď se mu člověk přizpůsobí a zaplatí si, aby mohl platit méně, nebo žije „postaru“, neutratí ani korunu za nové technologie a platí stále více na těch starých. Jeden bez osmnáct a druhý bez dvou za dvacet.

Platíte častěji hotově nebo bezhotovostně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).