Hlavní navigace

Kde si vzít nejvýhodnější hypotéku?

20. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

U jaké banky si lze vzít nejvýhodnější hypotéku? Podívejte se na pohled finančně-poradenských společností.

Vybrat nejvýhodnější banku pro hypotéku není jednoduché. Úrokové sazby, které se sice zdají nízké, jsou často podmíněné sjednáním nejrůznějších produktů a pojištění. Splnění těchto podmínek se nemusí finančně vyplatit.

Oslovili jsme proto pět poradenských společností, s časovou omluvou nám odpověděly pouze dvě. Společnosti OVB a Fincentrum nám sestavily žebříček (z jejich pohledu) nejlepších bank, kde si lze vzít hypotéku. Jako příklad jsme použili nemovitosti v hodnotě 1 milion, 2 miliony a 3 miliony korun při 5leté fixaci na 20 let při LTV (poměr úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti) ve výši 80 %.


Autor: Dalibor Z. Chvátal

Ilustrační foto Tiraspol.

Vyplatí se koupit byt nyní nebo spíše vyčkat? Čtěte článek: Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí?

Ze společnosti Fincentrum nám na otázky odpovídal Martin Jurek, junior analytik společnosti. Pořadí jednotlivých bank se u úvěrů dle jednotlivé výše (1, 2, 3 mil. Kč) nemění. 

1. Česká spořitelna

S uplatněním slevy za aktivní účet je sazba hypotéky 3,59 % p. a., přičemž tuto sazbu lze ještě dále snížit pro první fixační období o 0,3 % využitím tzv. Hypotéky s prémií (měsíční úspora na splátce + případné další prémie po skončení fixace, pokud klient nerefinancuje), ovšem za cenu 3000 Kč jednorázového poplatku na počátku. Tím se dostáváme na sazbu 3,29 %. Další slevu, ve výši 0,2 %, a tedy finální sazbu 3,09 %, by bylo možné získat za pojištění. Výhodou České spořitelny je mimo jiné také možnost on-line ocenění některých bytů, což ušetří náklady na znalce.

2. LBBW Bank

Jedná se o menší banku, u níž dokážeme nabídnout sazbu 3,43 %. Výhodou je, že tato sazba není podmíněna slevovým účtem, ani slevou za pojištění. Minimální sazba se slevou za účet a pojištění by byla 3,13 %, ovšem slevový účet je u této banky velmi drahý s náklady kolem 300 Kč, což se u těchto částek nevyplatí. Jedná se spíše o alternativu pro ty, kteří si nechtějí k hypotéce připlácet za další slevy.

3. UniCredit Bank

Tato banka je specifická vyššími základními sazbami a vysokými slevami za dodatečné produkty. S aktivním balíčkem k běžnému účtu, aktivní kreditní kartou a slevou za pojištění zde můžete dostat sazbu i 2,99 %.

Zhodnocení:

Zeptali jsme se také společnosti, proč se v TOP 3 bankách neobjevila mBank, která naopak u společnosti OVB obsadila první místo: Kolega v přehledu neuvedl mBank, jelikož s touto bankou Fincentrum nespolupracuje, a tedy k jejím produktům nemá dostatečné informace, odpověděla Monika Palátová, analytička Fincentrum.

Na otázky ohledně nejvýhodnějších hypoték odpovídala Jaroslava Matoušková, produktová analytička OVB. Pořadí jednotlivých bank se u úvěrů dle jednotlivé výše (1, 2 ,3 mil. Kč) nemění.

1. mBank

Z pohledu výše nabízených úrokových sazeb můžeme doporučit mBank se sazbou 2,84 % p. a. za předpokladu sjednání úvěrového pojištění. 

2. Unicredit Bank

UniCredit Bank dosahuje úrok 3,09 % p. a, banka navíc odečte 0,1 %, pokud si klient sjedná kreditní kartu. UniCredit Bank nabízí pro úvěr od 3 mil. Kč slevu 0,1 %. Dostáváme se tedy na 2,99 % p. a. S kreditní kartou na 2,89 % p. a.

3. Česká spořitelna

U ČS je započítán úrokový bonus za setrvání v bance ve výši 0,3 % p. a. Klient získá oproti předcházející sazbě slevu 0,1 % za výši úvěru nad 1,5 mil. Kč.

Jednotlivé nabídky se ale liší, je proto podle Jaroslavy Matouškové nutné si pro sebe vyžádat konkrétní nabídku od každé banky a pak si je dobře porovnat. Nemusí se každému klientovi líbit stejná nabídka. Neméně důležité jako sazby jsou také poplatky spojené s vyřízením hypotéky a s vedením účtu. Vybrat si správnou hypotéku opravdu není jednoduché, uvádí Matoušková. 

Zhodnocení:

OVB by svým klientům doporučila především mBank, Unicredit Bank a Českou spořitelnou. Oproti společnosti Fincentrum se liší tím, že zde není LBBW Bank CZ a místo ní je na prvním místě mBank.

Shrnutí

Výše, resp. níže úrokových sazeb pro hypoteční obchody je dnes vlivem zostřené konkurence na tru hypotečních bank výrazně stlačena. Dobrou nabídku však mají všechny uvedené banky. Zástupce nízkonákladových bank, mBank, umí nabídnout lákavou úrokovou sazbu výrazně pod třemi procenty, na druhé straně je vyvážena nutností (nákladnějšího) pojištění. Zástupce první bankovní trojky, Česká spořitelna, se za svoji nabídku také nemusí stydět. Podle aktuálních informací můžete totiž získat úrok 3,04 %. Nejnižší úrokové sazby jsou však podmíněné slevou za splácení z aktivního Osobního účtu ČS a sjednaným pojištěním schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

Do TOP bank pro hypotéky lze také zařadit Unicredit Bank, kde je možné získat při 5leté fixaci úrokovou sazbu ve výši 2,99 %. I u ní je však nutné si sjednat jednorázové pojištění (sleva ve výši 0,50 %), mít aktivní účet  v UCB (sleva 0,50 %) a získat slevu ve výši 0,10 % za kreditní kartu.

skoleni_15_4

Vyčkat nebo si vzít hypotéku?

Uvidíme, jak se bude vyvíjet úročení hypoték u jednotlivých finančních ústavů v následujících měsících. Podle analytiků jsou nyní úrokové sazby na minimu a nelze očekávat další pokles: Úrokové sazby hypoték v poslední době vytrvale klesají a v současnosti se pohybují na svých historických minimech, kterých bylo dosaženo zejména poklesem ceny zdrojů a vyostřováním konkurenčního boje. V žádném z těchto faktorů již nespatřujeme velkou rezervu, výraznější pokles sazeb již proto nepředpokládáme, uvádí Jurek.

Na druhé straně však ředitel mBank Roman Truhlář říká, že velké banky budou stejně jako developeři tvrdit, že zlevnění nepřichází v úvahu. Skutečnost však bude jiná. Je však zajímavé, že malé a nové banky, které získávají zdroje podstatně dráže, jsou schopny velkým bankám konkurovat a často nabídnout i lepší úrokové sazby. Prostor pro zlevnění existuje a uvidíme, zdali k němu dojde v roce 2013. Tip: Češi mají na vkladech 3 biliony korun. Banky z toho ale radost nemají

Máte hypotéku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).