Hlavní navigace

Kde jsi?

4. 9. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Potřebujete-li zavolat do banky či pojišťovny, naleznete její telefonní číslo na jejích internetových stránkách. Když ale chcete obvolat více finančních domů, je hledání na mnoha stránkách nepohodlné a nepraktické. Kdo si má navíc pamatovat všechny internetové adresy? Proto je tu adresář Měšce.

V dnešním díle seriálu o součástech Měšce, které mohou pomoci každému návštěvníkovi, tedy nejen registrovanému, je Adresář firem a institucí.

Chcete-li se dozvědět více o možnostech prohledávání zákonů a dalších právních norem na Měšci, doporučuji minulý díl seriáluJak zákon káže“.

Adresář naleznete v menu „Nástroje“ a k nalezení konkrétní instituce můžete použít celou řadu nástrojů – od vyhledávání podle jména, přes výběr podle působnosti nebo kategorie subjektů.

Vyhledávání

Vyhledávání mezi finančními a vybranými státními institucemi je jednoduchý nástroj, kde stačí zadat jméno nebo část jména subjektu do vyhledávacího pole a stisknout tlačítko „Hledat“. Bohužel zatím vyhledává pouze podle celých slov, nikoli podle jejich části.

Zadáte-li do vyhledávání slovo „banka“, získáte soubor jiných subjektů, než při zadání slova „bank“.

Působnost subjektu

Vyhledat jednu banku, pojišťovnu nebo jinou finanční instituci potřebuje se čas od času každý. Když jich ale potřebujete víc, například se chcete přeptat na bližší informace o internetovém bankovnictví, pak se vám spíše hodí hledání podle „působnosti“.

Stačí si vybrat některou z oblastí, stisknout příslušné tlačítko „Hledat“ a počkat na výpis všech subjektů, které mají zanesenou svou nabídku v databázi Měšce. V případě internetového bankovnictví po zadání „Internet a WAP“ získáte seznam všech jedenácti bank, které službu nabízejí.

Většina organizací, například pojišťoven, nabízí větší množství produktů, proto se nalézá ve více „působnostech“.

Kategorie subjektu

Rozdíl mezi bankou, pojišťovnou, obchodníkem s cennými papíry a státní organizací je nezpochybnitelný. Hledáte-li například stavební spořitelny, stačí si vybrat kategorii „Stavební spořitelna“ a získáte přehled šesti spořitelen působících v České republice. Druhou, o něco příjemnější možností je kliknutí na příslušný odkaz pod vyhledávacím boxíkem.

Přestože by se mohlo zdát, že každý subjekt patří pouze do jedné kategorie, není tomu tak. Například Česká národní banka se nachází jak mezi bankami, tak mezi státními institucemi. Naopak stavební spořitelny, ač jsou také bankami, nenaleznete jinde než mezi „svými“ {rozumějte „mezi svou přímou konkurencí“).

Co s nalezeným subjektem?

Většina z nás zřejmě nehledá v databázích pro pocit uspokojení z nalezení hledaného, ale protože potřebuje informace. Adresář Měšce nabízí kromě klasických kontaktních informací (adresa, telefon, fax, infolinka, e-mail, adresa internetových stránek) i další informace (IČO, datum založení) a celou řadu informací „mezi Měšcem a subjektem“. Informace, která není známa, není uvedena (ostatně, co jiného by se dalo očekávat, že?).

Protože Měšec sleduje aktuální nabídky produktů jednotlivých organizací, naleznete odkazy na produkty i mezi informacemi o konkrétním subjektu.

Samozřejmě nemůže chybět ani odkaz na články, pojednávající o nalezené instituci, ani na tiskové zprávy, které vydala.

To však není zdaleka vše. Nalezený subjekt můžete nechat hlídat, můžete ho vytisknout a nebo poslat e-mailem (samozřejmě ne celý, ale i informace o tom, kterou stavební spořitelnu doporučujete či naopak před ní varujete, může vašim známým a přátelům pomoci).

dan_z_prijmu

Každá organizace má anketu, v níž můžete svým hlasem vyjádřit svůj názor na její kvalitu. Pokud vám hlasování nestačí, můžete přidat slovní hodnocení či reagovat na názory předchozích čtenářů. Názory si samozřejmě také můžete nechat pohlídat.

Nejdůležitější na konec

Pokud vám některé informace o subjektech či celé subjekty budou v přehledu chybět, napište nám o nich na adresu redakce@mesec.cz. Rádi důležité instituce do databáze doplníme.

Hledáte v adresáři Měšce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).