Hlavní navigace

Tipy a triky, jak se levně dostat na hudební festivaly a koncerty

14. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jezdíte v létě rádi za kulturou? Dnes to není levným koníčkem. Máme pro vás triky, se kterými nemusí být konečný účet tak vysoký.

Letní festivaly nejsou dnes nic levného. Jak ale potvrdili promotéři letních festivalů, zájem o ně se se zhoršenou ekonomickou situací nijak neztenčil. Přinášíme proto několik tipů, jak si můžete cenu vstupenek zlevnit.

Nejen včasný nákup vám zajistí slevu

Všeobecně známým faktem je, že v předprodeji můžete své vstupenky pořídit podstatně levněji. Například ti, kteří měli o svých plánech jasno už v zimě mohli pořídit vstupenky na festival Colours of Ostrava o více než polovinu levněji. V prosinci totiž stály 790 Kč a na místě je zakoupíte za 1690 Kč. Včasný nákup se vyplatí těm, kteří plánují na konci prázdnin navštívil festival Rock for Churchill. Zatímco v předprodeji stojí vstupenka na oba dva dny bez poplatků 490 Kč, na místě už bude stát 400 Kč lístek na jeden den festivalu. Na oba dva dny ho na místě pořídíte za 650 Kč. Slevu 1 + 1 vstupenka a ceny partnerů festivalu poskytnou organizátoři těm, kteří vyhrají v soutěži na webu.

Pořadatelé některých akcí poskytují slevy také na vstup pro děti. Ty do 140 cm mohou bezplatně na Colours of Ostrava. Na tento festival získají slevu i držitelé karet ZTP a ZTP/P a senioři na nedělní koncerty mohou úplně zdarma. Například na Open Air Festival zas neplatí za vstup děti do 12 let. Zajímavostí také je, že pokud si budete kupovat lístky na tento festival v restauraci Starý pán v Praze, dostanete k nim i oběd zdarma. Čtěte více: Jste mladí? Vytřískejte maximum na slevách

S operátorem k levnějšímu vstupu

Jako minulý rok umožňuje společnost Telefónica O2 Czech Republic svým zákazníkům podstatně si ulevit od ceny vstupného. Například na Open Air Festival je do konce května možné pořídit vstupenku díky akci 1 + 1 zdarma za 385 Kč. Na místě zaplatíte za vstupenku 1000 Kč.

Na 15% slevu mají nárok také klienti České spořitelny a společnosti T-Mobile. Slevy získají i lidé, kteří se zapojí do akce s naším hlavním partnerem, Staropramenem. Na výhodnější vstupné dosáhnou i studenti ČVUT, což je pro letošek náš projektový partner, nastínil systém slev za festival Rock for People Jiří Hlinka.

Cestou na festival si nezapomeňte koupit jízdenku. Za jízdu na černo můžete nakonec zaplatit až  20 000 Kč – více čtěte: Dlužíte 1000 Kč, zaplatíte 20 000 Kč a s posvěcením zá­kona

Po kolejích za slevou

Mezi poslední slevy, které mohou využít také nestudenti, patří akce s jízdenkami Českých drah. S prodejci vstupenek Ticketpro a Ticketstream jsme letos dojednali speciální akční nabídku – jízdenku ČD Net v celostátní a regionální mutaci za zvýhodněnou cenu, kterou je možné koupit pouze se vstupenkou k příslušným festivalům. Jedná se o desítky festivalů v průběhu celé letní sezóny u obou prodejců, sdělil serveru Měšec.cz Radek Joklík ze společnosti České dráhy.

K vybraným akcím si tak můžete koupit poukázku na železniční dopravu. Například ke vstupenkám sítě Ticketpro zakoupíte ČD Net poukázku, která běžně stojí 600 Kč za akční cenu 250 Kč. Na Regionet poukázce, která vás běžně vyjde na 150 Kč, ušetříte s lístkem 30 Kč.

Dále je možné, že se v rámci zákaznického programu ČD Bonus podaří dojednat speciální slevy pro cestující ČD (např. oproti In-kartě). Zde ale v současné době probíhají jednání, podrobnosti tedy zatím neznám, naznačil serveru další možnosti Joklík. Čtěte také: Kávou se můžete v práci opařit „výhodně“. Důležité je, kdo požádal o její vaření

Co si myslíte o slevách pro mladé lidi?

Pro studenty nejširší výběr

Pro studenty je přirozeně paleta slev nejširší. Organizátoři festivalů poskytují slevy držitelům průkazů ISIC, ALIVE a ITIC. Karta ISIC je určena studentům a pořídíte ji právě za 300 korun. Pro mládež do 26 let bez nutnosti předkládat potvrzení o studiu je určena karta ALIVE, kterou společnost vydává za 200 korun. Pedagogické veřejnosti pak slevy umožňuje karta ITIC, za jejíž pořízení zaplatíte 300 korun. Držením těchto karet můžete nárokovat slevy kromě letních festivalů a kultury i v oblasti sportu nebo cestování. Jejich platnost je ale omezena maximálně 12 až 16 měsíci.

Slevy na festivaly s kartou ALIVE, ISIT, ITIC
Festival Výše slevy
Barvy léta 50 Kč *
Basinfirefest 150 Kč
Boskovice 90 Kč
Colours of Ostrava 110 Kč
Dvořákova Praha 99 Kč
Dvořákův Festival 1 + 1 zdarma
Eurotrialog 30 – 50 Kč
Festival Dokořán 10 %
Festblues Kolín 10 %
Folková růže 15 %
Hip Hop Jam 50 Kč
Hrachovka 50 Kč
Keltská noc (Harrachov) 50 Kč *
Latino festival Urbano 50 Kč
Lebedafestival 10 %
Masters of Rock 50 Kč
Mighty Sounds 80 Kč
Noc plná hvězd 50 – 100 Kč
Okolo Třeboně 90 Kč
Okoř se šťávou 50 Kč
Old Punx Fest 50Kč *
Open Air Festival 150 Kč
Out of Home 10 %
Pleasure Island 10 %
Podblaník 30 Kč
Praděda Fest 50 Kč
Proti proudu 10 %
Rock for People 150 Kč
Respect Festival 50 Kč
Sázavafest 2010 150 Kč
Šumava Rocks 50 Kč
Tři sestry Open Air Festival 50 Kč *
United Islands 1 + 1 festivalová akreditace
Vizovické Trnkobraní 60 Kč
Zahrada 15 %

* platí pouze pro karty ALIVE a ISIC

Slevy mohou na některých festivalech dosáhnout až 50 %. Jedná se o akce, kde za jednu zakoupenou vstupenku obdržíte druhou zdarma. V letošní nabídce se ale tento typ slevy příliš neobjevuje. Důležité je informovat se o slevách předem, protože někteří pořadatelé tuto nabídku omezují pouze na předprodej, jinde se slevová akce vztahuje na zakoupení permanentky a někde můžete čerpat slevu pouze při nákupu na místě.

Na kartu mládeže EURO26 už tolik slev nepořídíte. Průkaz je určen pro mládež od 10 do 30 let a jeho získání není pro určité varianty podmíněno studiem. Platnost karty je minimálně jeden rok a využití se dá uplatnit v oblasti cestování a dopravy, kultury, ubytování, stravování nebo sportu. Zlevnit si můžete vstupenku na Slavnosti Vlčnov o 50 % a o 20 % na Revival Festival Tour 2010.

Zmíněné karty lze získat i prostřednictvím studentských účtů u některých bank. Jejich držitelé pak mohou získat i výhodné celoroční cestovní pojištění. 

skoleni_15_4

Přehled slevových karet
Název karty Věk Cena za vydání Platnost
ISIC neurčen 300 Kč 16 měsíců*
Alive (IYTC) do 26 let 300 Kč 12 měsíců
ISIC Scholar 10 – 15 let 250 Kč 16 měsíců*
ITIC neurčen 300 Kč 16 měsíců*
KM Euro 26 10 – 29 let včetně 200 Kč 12 měsíců
KM Euro 26 Student do 26 let 200 Kč 12 měsíců
Studentská karta mládeže Euro 26 do 26 let zdarma 12 měsíců

Zdroj: www.isic.cz a www.euro26.cz; Pozn.: *) v ideálním případě je platnost karty 16 měsíců (od 1. 9. do 31. 12. následujícího roku)

Na festivaly si lidi našetří

Možné obavy promotérů letních festivalů, že  by mohly dozvuky ekonomické recese způsobit pokles návštěvnosti se už nyní nepotvrzují. Letos je předprodej lepší než loni, kdy padl rekord, takže zatím to vypadá, že ekonomická krize se na návštěvnosti nepodepsala, potvrdil serveru Jiří Sedlák za festival Colours of Ostrava. Festival Rock for People má trvale skokový nárůst návštěvnosti. I letos očeváváme překonání loňské hranice, sdělil serveru Měšec.cz také Jiří Hlinka za Rock for People.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).