Hlavní navigace

Vyberte si spořicí účet, který vám vyhovuje nejlépe

1. 10. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Chcete někam odložit volnou hotovost, ale zároveň k ní mít co možná nejrychlejší přístup? Pak zvolte spořicí účet. Najdete ho u bank i záložen a úrokové sazby nabízejí zajímavé zhodnocení.

U spořicích účtů se lidé nejčastěji zaměřují na úrokové sazby. Jejich výše je ale někdy podmíněna určitým zůstatkem. Důležitý aspekt často tvoří i zpoplatnění jednotlivých transakcí, přičemž výsledná měsíční cena na výpise může majitele účtu nemile překvapit. Jednotlivé spořicí účty se těmito parametry různí. Stačí si vybrat ten, který nejlépe vyhovuje zrovna vám. Zaměřil jsem se převážně na účty bez výpovědní doby.

Akcenta, spořitelní družstvo

Svůj spořicí účet má i záložna Akcenta. Aktuálně je úročen 2,6 % p.a. Jako jediný účet nenabízí možnost vybírat okamžitě, ale s 5denní výpovědní lhůtou a protože se počítají pouze pracovní dny, tak jde v praxi vždy o výpověď týdenní. Pokud lhůtu nemůžete dodržet, peníze dostanete za poplatek 1 % z vybírané částky. Účet je sice zakládán i veden zdarma, ale za odchozí platbu mimo Akcentu zaplatíte vždy 2 Kč.

Členský vklad je pouhá 1 koruna.

Fio, družstevní záložna

Spořicí účet u Fio, družstevní záložny se jmenuje FIO konto a je aktuálně úročen 2 % p.a. Úrok je připisován měsíčně, přepočteno na roční připisování úroků to dělá 2,02 % p.a. Podobně jako u mBank je možné z tohoto účtu posílat peníze pouze na jeden registrovaný účet. Ten je sice možné změnit přímo v internetovém bankovnictví, ale změna se projeví až následující den. Proto opět doporučuji zřídit si k účtu i účet běžný, který je zdarma, peníze online převést na něj a z něho již libovolně odesílat. Ke spořicímu účtu je možné vydat platební kartu Maestro a to za stejných podmínek jako k účtu běžnému. Tato karta ovšem neumožňuje platby bez jejího fyzického předložení. Je vydávána zdarma, výběr z bankomatu stojí 6 Kč u bankomatů ČSOB a 30 Kč u ostatních. Do sítě ČSOB jsou rovněž zapojeny bankomaty Volksbank, Oberbank, Waldviertler Sparkasse von 1842 a logicky Poštovní spořitelny, která je divizí ČSOB. Podobné téma: Spořicí účty probírají z letargie i ospalé bankovní hráče

Vkládat na účet a vybírat z něj lze i hotově a to zdarma. U výběru je ale podmínka, aby šlo o částku alespoň 1000 Kč. Není tak nezbytně nutné mít internetové bankovnictví, což může představovat výhodu pro starší občany. Lze také podávat papírové příkazy, ovšem za 30 Kč.

Na účtu je požadován minimální zůstatek 100 Kč, pod ně nesmí částka klesnout. Není ani možné provést výběr (z bankomatu, na přepážce nebo převodem) tak, aby po jeho provedení zůstala na účtě částka nižší.

Aby byla platba odeslána do clearingového centra ČNB ve stejný den, musí být zadána do 17 hodin. Do internetového bankovnictví se přihlašujete pomocí zvoleného jména a hesla, na jejichž tvar nejsou kladeny žádné zvláštní požadavky. Všechny jednotlivé platby musíte potvrdit pomocí kódu který přijde jako SMS (lze zvolit počet číslic i počet neplatných pokusů) nebo podepisovací aplikace. Internetové bankovnictví má celou řadu různých nastavení, je možné nechat si bezplatně zasílat různé e-mailové zprávy o pohybech, dosažení určitého zůstatku apod., nebo za poplatek přes SMS. E-maily chodí v jednoduché textové podobě, takže přesměrování na mobil by neměl být problém. Bohužel toto nastavení nefunguje pro používání platební karty. Protože není vydána FIO, ale ČSOB, klient zjistí její použití až v okamžiku zaúčtování, tedy obvykle kolem dvou dnů po transakci.

Pro využívání služeb Fio, družstevní záložny se musíte stát jejím členem. Členský vklad je ale pouhá 1 koruna.

GE Money Bank

Na spořicím účtu je aktuálně úrok 2,6 a 2,8 % p.a. „Bonus“ 0,2 % p. a. můžete získat při současném vlastnictví běžného účtu. Úroky jsou připisovány měsíčně, tedy přepočteno na roční připisování to je 2,63 a 2,84 %. Podobné téma: Na běžný účet úspory nepatří

U tarifu Genius Active je případě zůstatku běžného účtu nad 250 000 Kč účet veden zdarma. U tarifu Genius Gold je běžný účet veden zdarma v případě zůstatku nad 1 milion na všech účtech dohromady (spořicí, běžný, termínované vklady). Spořicí účet je veden zdarma vždy a to včetně internetového bankovnictví. Příchozí platby jsou všechny bezplatné, odchozí bez poplatku uskutečníte jen 3 do měsíce, zato kamkoliv. Další vás budou stát 4 Kč. V případě zadání plateb písemným příkazem jsou placené všechny dle ceníku banky.

Podle podmínek banky je třeba dát příkaz k převodu do 11 hodin, aby odešel ještě ten samý den do ČNB. Banka je povinna odepsat prostředky z účtu klienta tentýž bankovní pracovní den, pokud obdrží příkaz k zúčtování v bankovní pracovní den do 11 hodin.

ING Bank

ING konto od ING Bank je na trhu již poměrně dlouho. Celou dobu patřilo k těm výhodnějším nabídkám na trhu a je tomu tak i nadále. Aktuální úroková sazba je 2,5 % p.a. a úrok je připisován čtvrtletně, což odpovídá 2,52% sazbě připisované ročně. Základní operace na účtu nejsou zatíženy žádnými poplatky, zdarma je i roční papírový výpis. Není požadován žádný minimální zůstatek na účtu a počet ING kont, které si může klient zřídit, není nijak omezen.

Účet lze ovládat 3 způsoby, přičemž ten nejběžnější je přes internetbanking. Protože lze z ING konta posílat peníze jen na 3 tzv. registrované účty, není internetbanking nijak zvlášť zabezpečen (jednotlivé transakce se již nepotvrzují). Stačí vám klientské číslo, PIN a heslo. Klientské číslo a PIN dostanete přiděleny a nelze je změnit, heslo si volíte sami a na jeho tvar nejsou kladeny žádné zvláštní požadavky.

Na spořicí účet nelze vkládat v hotovosti ani z něj hotovost vybírat. Možný je pouze převod z / na jiný účet (popř. vkladní knížku). K účtu nelze vydat ani platební kartu, ale můžete si dát jako jeden z registrovaných účtů účet pro splácení kreditní karty u jiné banky. Přijímat peníze můžete z libovolného bankovního účtu v ČR (nebylo tomu tak vždy), posílat pouze na jeden z tzv. registrovaných účtů, které můžete mít maximálně tři. Jejich změnu je třeba provést písemně a to buď poštou a nebo odevzdáním formuláře přímo na pobočce v Praze v Oranžovém domě.

Příkaz k převodu lze zadat až 90 dní dopředu, ING konto podporuje i trvalé příkazy nebo inkasa, ale pouze z registrovaných účtů. Za určitých velmi specifických podmínek může, společně se SIPO a vkladní knížkou, nahradit i běžný účet. Aby odešla platba do clearingového centra České národní banky (ČNB), je třeba ji zadat v pracovní den do 15 hodin. U příchozích plateb ING o 1 den „zdržuje“, stejně jako Poštovní spořitelna, na rozdíl od mBank a FIO. Převody v rámci ING nejsou on-line a to ani mezi účty stejného klienta, ale do druhého dne. Podobné téma: Spořicí účet v cizí měně se příliš nevyplatí

Podívejte se, jaká je aktuální nabídka spořicích účtů.

LBBW Bank

Aktuální úroková sazba LBBW spořicího účtu je 2,5 % p.a., úroky jsou připisované měsíčně, přepočteno na roční úročení tedy 2,53 % p. a. Na účtu je požadován minimální zůstatek 500 Kč. Roční nebo čtvrtletní výpis zasílaný poštou není nijak zpoplatněn. Na rozdíl od ING konta a Červeného konta umožňuje konto i vklady v hotovosti. Ty jsou vždy zdarma, výběr hotovosti je za 30 Kč, ale je umožňován pouze v případě, že byl účet založen přímo na pobočce. Založit ho totiž můžete i na dálku. Odchozí platba z účtu je zpoplatněna vpravdě prohibitivní desetikorunou. Aby byla platba odeslána do clearingového centra ČNB v ten samý den, musí být příkaz k převodu peněžních prostředků zadán do 16 hodin. Podobné téma: Možnosti uložení „krátkých“ peněz

mBank

mBank nabízí hned dva spořicí účty eMax a eMax plus, od každého z nich je možné zřídit maximálně 4 účty pro jednoho klienta. Oba druhy jsou vedeny zdarma a u obou se vyplatí mít u mBank i běžný účet (pouze 1 účet na klienta, je zdarma), protože převody mezi spořicími a běžným účtem probíhají online. Spořicí účty jsou totiž omezeny v tom, že z nich lze posílat peníze pouze na jeden účet, který je uvedený v šabloně. Tu lze sice změnit, a to online, ale je to zbytečná práce navíc, když je stejně namáhavé převést peníze na běžný účet a z něj je již rozesílat bez omezení. Čím se tedy účty liší?

Klasický eMax má nižší úrokovou sazbu – aktuálně pouhých 1,3 % p.a., úrok je připisovaný měsíčně a přepočteno na roční připisování to dělá 1,31 % p. a. Zato je k němu možné vydat neembosovanou platební kartu VISA Classic za jednorázový poplatek za vydání ve výši 100 Kč, který se další roky už neúčtuje. Výběr z bankomatu je v tomto případě ale zpoplatněn částkou 35 Kč, proto je výhodnější peníze nejprve převést na běžný účet a pak vybrat v rámci třech výběrů v měsíci zdarma. Karta umožňuje všechny druhy plateb (Internet, MO/TO transakce, platby u obchodníků).

Lépe úročený eMax plus má úrokovou sazbu 2,5 % p.a., opět připisovaných měsíčně, s přepočtem to dělá 2,53 % p. a. připisovaných ročně. K účtu ale není možné vydat platební kartu a je možný pouze 1 bezplatný odchozí převod v měsíci (příchozích plateb může být neomezeně). Ostatní jsou zpoplatněny částkou 150 Kč. Podobné téma: Nejlepší spořicí účty na trhu jsou podle úroků, ne podle reklamy

Příkazy zadané do 7 hodin ráno odchází do clearingového centra ČNB ten samý den po osmé hodině a tedy ještě v rámci „starého“ obchodního dne. V cílové bance tak mohou být peníze připsány ještě ten samý den. Pro vstup do internetového bankovnictví dostanete přidělené klientské číslo, které nelze měnit. Heslo je volitelné, jeho tvar je ale definován např. kombinací písmen a číslic. Jednotlivé transakce se ještě potvrzují pomocí osmimístného kódu, který přijde jako SMS. Pokud si vytvoříte šablonu (při vytvoření je třeba ji potvrdit pomocí SMS), lze si zvolit, jestli jednotlivé platby z této šablony musejí nebo nemusejí být jednotlivě potvrzovány. Banka také zdarma zasílá denní přehled transakcí v PDF na e-mail (vždy druhý den ráno) a za poplatek i okamžité zprávy o pohybu přes SMS. Rozsah zasílaných informací lze nastavit.

Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna nabízí spořicí účet Červené konto. Aktuální úroková sazba je 2,25 % p.a., ale pouze pokud je na účtě minimální zůstatek 50 000 Kč, jinak je snížena na 0,1 % p. a. Úroky jsou připisované měsíčně, přepočteno na roční připisování to dělá 2,27 % p. a. Na účtu není požadován žádný minimální zůstatek. Vkládat a vybírat z účtu jde pouze bezhotovostně a to na dva účty, které jsou k němu registrovány. Internetové bankovnictví získáte bezplatně. Pokud ho již máte ke svému běžnému účtu, tak se do něj informace o Červeném kontu pouze „přidají“. K účtu je možné bezplatně vydat i embosovanou platební kartu – VISA Classic. Výběry z bankomatu jsou za 25 Kč bez ohledu na banku a platba u obchodníka je zdarma. Opět doporučuji zřídit si ke spořicímu účtu i běžný – nejlépe Postžiro zadarmo. Převod v rámci banky je online – zatím pouze v pracovní době, ale prý se na úpravě tohoto nedostatku pracuje, a pak zdarma vybrat kartou k běžnému účtu (VISA electron) z bankomatu ČSOB. Podobné téma: Co můžeme čekat od spořicích účtů, když se snižují sazby?

Pro přístup do internetového bankovnictví dostanete přiděleno identifikační číslo a PIN, které nelze změnit. Jednotlivé platby se potvrzují pomocí kódu, který vám přijde jako SMS. Informace o pohybu na účtu jsou přes e-mail zasílány zdarma a to ihned po pohybu. Přes SMS je tato služba za poplatek.

Unibon, spořitelní družstvo

Účet u Unibon, spořitelního a úvěrového družstva je aktuálně nejlépe úročeným spořicím účtem bez výpovědní lhůty na trhu. Sazba je momentálně 3,1 % p.a. s měsíčním připisováním úroků, přepočteno tedy 3,14 % p. a. při ročním připisování. Účet má ale svá omezení. Nejpalčivější je absence internetového bankovnictví i když záložna slibuje jeho brzké zprovoznění. Aktuálně lze tedy účet ovládat buď osobně na pobočkách v Praze a Ostravě nebo příkazy zasílanými klasickou poštou. Na druhou stranu ale může možnost ovládat účet osobně a bez poplatku, vyhovovat například starším občanům. Druhým omezením je možnost pouze dvou výběrů z účtu v měsíci. Unibon další nezpoplatňuje jako mBank, ale jednoduše je neumožňuje vůbec.

Pro využívání služeb Unibon, spořitelního a úvěrového družstva se musíte stát jeho členem. Členský vklad je 400 Kč a zápisné 100 Kč. Vklad je ale při ukončení členství vratný, resp. vypořádací podíl z něj. Zápisné už zpět nedostanete.

Volksbank

Běžný spořicí účet je úročen 2,13 % p.a. Zřízení a vedení je zdarma, stejně jako internetové bankovnictví. Výhodou je, že umožňuje trvalé příkazy, inkasa a dokonce i SIPO, nevýhodou je, že veškeré pohyby na něm jsou zpoplatněny dle standardního sazebníku. Odchozí platby zadané elektronicky vás vyjdou na 18 Kč, příchozí jsou bez poplatku. Platební kartu k účtu vydat nelze.

dan_z_prijmu

Aby byl příkaz odeslán do clearingového centra ČNB ten samý den, musí být v internetovém bankovnictví zadán do 17 hodin.

Internetové bankovnictví všech jmenovaných bank a družstevních záložen je nezávislé na operačním systému i prohlížeči. Pouze Unibonu přístup k účtu stále chybí.

Podle čeho se orientujete při výběru spořicího účtu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).