Hlavní navigace

Kam na výlety za bankovnictvím?

2. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zajímá vás bankovnictví i nad rámec toho, co v bance skutečně používáte? Vydejte se s námi za zajímavými expozicemi, které osvětlí současné i historické aspekty vývoje peněz a bankovních nebo burzovních obchodů.

Pokud vás baví oblast bankovnictví nejen proto, že část produktů sami využíváte, nabízíme pár tipů, kam se zajet podívat za zajímavými informacemi.

Řadu expozic najdete i v České republice

Na základě vlastní zkušenosti vám mohu doporučit zejména návštěvu expozice „Lidé a peníze“, která je umístěna v budově centrály České národní banky v Praze. Při její prohlídce se dozvíte řadu informací nejenom o vývoji peněz od pazourků k digitálním penězům a čipům, ale také o vývoji měny a financí v Čechách a na Moravě, a to včetně vývoje naší centrální banky od jejího založení. Vstup do expozice je zdarma. Bližší informace o této expozici můžete nalézt na webu centrální banky.

Městem, ve kterém na vás na každém kroku dýchá historie, je Kutná Hora, spojená s těžbou stříbra a ražbou našich nejznámějších stříbrných mincí – českých grošů. Památkou na rubu jejich ražby je muzeum, umístěné v bývalé mincovně – ve Vlašském dvoře. Informace o jeho historii, otevírací době atp. si můžete nalézt na webu města Kutná Hora.

Další významnou stříbrnou mincí, která byla ražena v Čechách, je stříbrný tolar, jehož „rodištěm“ je město Jáchymov. Název této mince žije i v dnešní době, a to v podobě měny „dolar“. Jestli se chcete o tolaru dovědět více, navštivte budovu bývalé jáchymovské mincovny (Muzeum Jáchymov).

Skutečně velmi poučná je také numismatická expozice „Peníze v Čechách 1520 –1620“, která se nachází v překrásných prostorách Východočeského muzea v Pardubicích. Při její prohlídce se dozvíte řadu zajímavých informací o domácích i o zahraničních mincích, které byly u nás používány v době renesance. Osobně jsem ji několikrát navštívil a byl jsem jí opravdu nadšený. 

Jistě vás zaujme i numismatická expozice „Dějiny peněz na Moravě“, kterou zpracovalo Moravské zemské muzeum v Brně a vystavilo v prostorách Biskupského dvora. Výstava začíná předmincovním obdobím, kdy se kov postupně stával všeobecným směnným prostředkem, a v návaznosti na to dokumentuje vývoj středověkých a novověkých platebních jednotek (včetně vzniku papírových platidel).

Na Moravě můžete navštívit také Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži. Jednou ze zámeckých expozic je tzv. „Biskupská mincovna“, která byla vybudována olomouckým arcibiskupem Karlem II. z Liechtensteinu-Castelkorna v roce 1665. Mince v ní byly raženy mezi lety 1666–1759. Pokud si přejete získat další informace o této výstavě ještě před její osobní prohlídkou, můžete prohlédnout internetové stránky Arcibiskupského zámku a zahrad Kroměříž.

Zajímavosti za českými hranicemi

Za zajímavými „bankovními“, resp. „finančními“ zážitky můžete ovšem vyrazit i do zahraničí. Ovšem bez znalosti cizích řečí (zejména angličtiny, event. němčiny) se neobejdete.

Častým cílem turistů je také Londýn. Jako poněkud neobvyklý turistický cíl slouží muzeum Bank of England, které je umístěno přímo v budově této centrální banky. Vstup je z Bartholomew Lane, nedaleko stanice metra Bank. Muzeum je otevřeno vždy od pondělí do pátku mezi 10. a 17. hodinou, za vstup se neplatí. Osobně jsem jeho expozice dvakrát navštívil a pokaždé jsem se zde dozvěděl něco nového. Podrobnosti o něm naleznete na internetové stránce Bank of England.

Rovněž centrální banka Rakouska (Österreichische Nationalbank) provozuje vlastní expozici, nazvanou „Geldmuseum“. Pokud si ji přejete navštívit, doporučuji vám předem si prostudovat internetové stránky rakouské centrální banky

Máte-li zájem dozvědět se něco o historii a současnosti mincovny ve středoslovenském městě Kremnica, navštivte tamní Muzeum mincí a medailí. Zde se dozvíte zajímavé informace i o našich dějinách, protože tato mincovna sloužila i jako mincovna Československé republiky. Muzeum bylo založeno již  v roce 1890 a od roku 1994 je součástí Národní banky Slovenska. Expozice je umístěna na Štefánikově náměstí č. 11/21 (samozřejmě v Kremnici). 

Při vašich cestách po Německu vás možná překvapí, že burzu cenných papírů ve Frankfurtu nad Mohanem mohou navštívit i ti, kteří na ní neobchodují. Jinak řečeno, navštívit ji můžete osobně i jako neodborníci a od odborníků si nechat podrobně vyložit průběh a principy burzovních obchodů. Osobně jsem si prostory burzy prohlédl již v roce 1990 a na základě vlastní zkušenosti mohu doporučit její návštěvu i vám.

Když už budete ve Frankfurtu nad Mohanem, můžete navštívit i Evropskou centrální banku. Doporučit vám také mohu návštěvu tamního „Peněžního muzea“ Německé centrální banky (Geldmuseum–Deutsche Bundesbank).

V Berlíně rozhodně stojí za návštěvu „mincovní kabinet“ (Münzkabinett), který je umístěn ve známém Pergamon Museu (i když jsou oficiální součástí sbírek „sousedního“ Bodeho muzea).

dan_z_prijmu

Pojedete-li dále na sever, navrhuji vám navštívit expozice Švédské centrální banky. Jedná se o Tumbabruks museum, které spravuje informace o švédských bankovkách a o jejich výrobě, a o Královský mincovní kabinet, ve kterém je vystavena sbírka švédských platidel, a to včetně středověkých mincí.

Přejeme šťastnou cestu  a hodně příjemných zážitků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě věnuje tématům bankovních služeb.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).