Hlavní navigace

Jedna z hlavních příčin dluhové pasti je nevěra

9. 10. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Je to k nevíře, ale kromě nezodpovědného zadlužování a chybějící finanční rezervě je podle průzkumu hlavním důvodem dluhové pasti nevěra.

Kromě toho, že se rodinný rozpočet může ocitnout v nesnázích nejčastěji kvůli bezhlavému zadlužování nebo absenci potřebné finanční rezervy, do potíží se často dostává i kvůli nevěře. 

S tou má podle průzkumu Poštovní spořitelny v případě lidí do 30 let zkušenost třetina respondentů. U dotázaných ve věku nad 50 let je to už celá polovina. Celkově v průzkumu přiznalo současný nebo minulý paralelní vztah 40 % lidí. Nejčastěji pocházejí z Prahy (48 %), Středočeského (47 %) a Moravskoslezského kraje (43 %).

Kolik stojí nevěra

Doprava a dárky moc nestojí

A na kolik taková nevěra přijde peněženku samotného záletníka? Doprava ani dárky většinou drahé nebývají. 

Skoro polovina lidí svým milencům nekupuje žádné dárky. V opačném případě se pak hodnota těchto dárků průměrně vejde do 300 Kč. Jedno procento z nich si tyto pozornosti pak zahrnuje do firemních nákladů. Většinou kupují dárky při svých záletech ženatí muži svým milenkám. 

Většina respondentů průzkumu také za svými zálety necestuje nijak daleko. Pětina z dotázaných ale utratí za jednu cestu za milencem více než 300 Kč. 

Restaurace vyjde dráž

Za návštěvu restaurace už platí lidé s paralelním vztahem více. Skoro dvě pětiny těchto lidí měsíčně za návštěvu restaurace nebo kulturní akce utratí částku do 500 Kč. Šestina nevěrných pak od 500 do 1000 Kč měsíčně. V drtivé většině jdou náklady opět z kapsy mužů. Pokud už platí žena, je jí většinou více než 30 let.

 Třetina restaurační a kulturní zařízení pak nenavštěvují vůbec z obavy z prozrazení. 

„Bydlení“ ještě více

Úspora nákladů je nejčastějším důvodem, proč se dvě třetiny milenců vydávají na tenký led a ke schůzkám používají byt jednoho z nich. 14 % záletníků pak nachází útočiště v bytě svých přátel nebo na chatě. 13 % lidí pak zamíří kvůli svým milostným hrátkám na veřejné prostranství. 

Jen 12 % milenců volí jako místo pro svá setkání azyly pro milence, penziony nebo hotely, za které nejčastěji utratí od 500 Kč do 2000 Kč. 

Nedovolená dovolená

Ačkoli 84 % mileneckých párů by si spolu přálo trávit i dovolenou, z obav nebo finančních důvodů k tomuto kroku nikdy nepřistoupí. 

Zbylých 16 % spolu na dovolenou jezdí. Více než desetina lidí za ni utratí částku do 10 tis. Kč, dalších 5 % pak stojí tato dovolená ještě více.

Strach je nepřítelem platebních karet

Z opatrnosti milenecké páry většinou na svých záletech platí výhradně v hotovosti (96 %) kvůli obavám z dohledání těchto plateb. Pokud už kartou platí (4 %), je to výhradně na místech, kde se platební karty používají běžně, tedy obchodní centra apod. 

Pokud například muži kupují své  milence květiny, koupí rovnou menší kytici, ale dvakrát – jednu i pro svou stálou partnerku. 

Kromě toho si pořizuje zhruba 7 % nevěrných raději speciální účet, ze kterého platí pouze náklady, které vzniknou na schůzkách s milencem. 

Nevěra: polovina výdajů na potraviny a bydlení

V případě českých domácností nejvíce peněz z rodinného rozpočtu padne na nákup potravin (průměrně 5700 Kč) a výdaje za bydlení (4200 Kč). Nevěra se může významným způsobem podepsat na kvalitě a rovnováze rodinných financí, když i u těch, kteří za své zálety neutrácejí horentní sumy, představuje polovinu výdajů na potraviny a na bydlení, komentuje výsledky průzkumu mluvčí Poštovní spořitelny Zuzana Kalátová s tím, že i u jedinců, kteří za mimopartnerský vztah utrácejí minimálně, dosahuje roční útrata částky nad 20 000 Kč. 

V případě lidí, kteří v souvislosti s nevěrou nehlídají každou korunu, dosahuje roční útrata za milenku/milence dokonce výše téměř tří průměrných měsíčních mezd občana České republiky, naznačila další výsledky průzkumu Kalátová.

Nejste si jisti svými znalostmi v oblasti financí? Přečtěte si na serveru Měšec.cz i seriál o finanční gramotnosti

Tři modely hospodaření v Čechách

České rodiny podle výsledků průzkumu hospodaří s financemi podle třech základních vzorců. Ten plyne ze zkušenosti s nakládáním s penězi našimi rodiči a z našich předchozích vztahů. 

Vše je naše

Tento model podle průzkumu využívá 37 % domácností a platí v něm, že rodina považuje všechny finance za společné a využívá jen jeden účet. Typicky se využívá v období prvního manželství s vlastními dětmi. Oba manželé vlastní svou platební kartu a účet používají společně.

skoleni_15_4

Moje je moje

Jedná se o striktně oddělený systém hospodaření, který funguje spíše u partnerů nebo v druhém a dalším manželství s dětmi z jiných vztahů. Podle průzkumu se jím řídí 41 % českých domácností. Finance jsou vnímány velmi racionálně jako možné jablko sváru, a proto jsou v rámci rodiny spravovány separátně, vysvětluje Zuzana Kalátová z Poštovní spořitelny. 

Spolu, ale na dvou účtech

Tento model je v Čechách spíše neobvyklý a funguje asi u 13 % domácností. Lidé v něm hospodaří sice společně, ale využívají více než jen jeden účet. Rodina tak sice hospodaří jako jeden celek, ale technicky má dva účty. V některých případech tento systém je zvolen z „bezpečnostních“ důvodů (např. partneři se obávají, aby měli přístup k účtu v případě, že se jednomu z partnerů něco stane), vysvětluje Kalátová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).