Hlavní navigace

Je leasing mrtvý?

14. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na přelomu tisíciletí byl český leasingový trh objemem obchodů největší ve střední a východní Evropě. V minulém roce se však meziročně propadl o polovinu. Je na odpis?

Získat úvěr je zdlouhavé, leasing zase omezuje uživatelská práva. Taková teze provázela nejslavnější roky českého leasingu. I přes negativní nádech její druhé části leasingové firmy slavily v minulých letech nezpochybnitelné úspěchy. V roce 2002 bylo podle mezinárodních statistik v Česku na leasing pořízeno zboží v hodnotě 3,4 miliardy euro, což bylo více než v Polsku i Rusku, tedy v zemích s několikanásobně větším trhem.

S tím jak se postupně ekonomická situace vyvíjí směrem ke stavu obvyklému v západních, rozvinutých zemích, mění se přirozeně i struktura poskytovaných úvěrů. Už několik let pociťujeme přesun od leasingu k úvěrům, což je jev, který je, spíše než ekonomickou recesí, dán zráním české ekonomiky, zejména s tím, že na rozdíl od počátku transformačního období zde spotřebitelé už mají určitou kreditní historii. V tomto směru jde o přirozený vývoj směrem ke stavu běžnému ve vyspělých ekonomikách, upřesňuje předseda České leasingové a finanční asociace (ČLFA) Martin Kofroň.

Jeho slova dokládají statistiky. Zatímco v Evropě klesl meziročně v minulém roce objem poskytnutých prostředků z leasingu o 28,4 % (podle předběžných údajů evropského sdružení leasingových společností Leaseurope), v Česku byl tento pokles daleko strmější – 53 %.

Leasing na auto minulostí

Leasing byl ve svých zlatých časech tažen převážně financováním nákupů osobních automobilů, a to jak pro potřeby domácností, tak pro ty firemní. Zatímco v roce 2003 tvořily osobní vozy takřka polovinu (48,7 %) movitých předmětů, které byly financovány leasingem, loňský rok se tento poměr zmenšil na 27,3 %.

Příčiny jsou vedle ekonomické krize dvě. Tou první je, že v době krize klesala ochota zadlužovat se, lidé se více spoléhali na rodinné zdroje a automobily pořizovali ve zvýšené míře za hotovost. Druhou, již nastíněnou příčinou, jsou probíhající a přirozené strukturální změny. Lidé i firmy si u svých bank již vybudovali historii, a tak mohou bankovní úvěry čerpat výrazně rychleji než v minulosti. Vývoj ve struktuře leasingu směrem od osobních aut potvrzuje i Martin Kofroň: Struktuře leasingových objemů již nebudou tolik dominovat osobní automobily. Zejména těžká dopravní technika a stroje a zařízení jsou typickými komoditami, kde očekáváme udržení pozice finančního leasingu, ne-li jeho posílení.

Budoucností je operativní leasing

V poznámce se Martin Kofroň zmiňuje o finančním leasingu. I když jsme až doposud pojednávali o leasingu jako celku, jsme právě nyní na správném místě začít rozlišovat mezi leasingem finančním a operativním.

Technický rozdíl mezi těmito dvěma finančními nástroji spočívá v tom, že zatímco u finančního leasingu se stáváte nájemcem pouze dočasným a po stanovené době splatnosti přechází věc pořízená na leasing do vašeho vlastnictví, operativním leasingem si pořizovanou věc pouze „pronajmete“ (a získáte nadstandardní servis – od zajištění dálniční známky, přes výměnu pneumatik až po sledování vozidla pomocí GPS). Po době splatnosti zůstane předmět leasingu majetkem leasingové společnosti. Takové formy využívají například společnosti s početnou flotilou firemních vozů, které chtějí svůj vozový park pravidelně obměňovat. Výhodný je operativní leasing také pro financování nákladných strojů, které firmy využijí pouze na určité specifické činnosti, a které nepatří k jejich běžně potřebné výbavě.

Podíl operativního leasingu oproti tradičnějšímu finančnímu v posledních letech narůstá. Operativní leasing je v současné době nejprogresivnější formou financování motorových vozidel. V roce 2009 dosáhl jeho podíl na celkovém objemu leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků 26,9 %. V roce 2008 činil jeho objem 19,7 %, v roce 2007 se podílel na trhu 12,5 %, upřesňuje tisková mluvčí ČLFA Denisa Ranochová. Roste tedy operativní leasing na úkor finančního? Podle předsedy ČLFA Martina Kofroně tomu tak není. Je zde saturována jiná ekonomická potřeba, dodává.

O tom, že podíl operativního leasingu bude i nadále růst je Martin Kofroň přesvědčen: Nelze očekávat, že by tento trend ustal z roku na rok, navíc je dlouhodobý. Jestli se však zastaví na třetině nebo polovině celkového podílu na trhu nelze odhadnout. Očekávám však, že v nejbližší době vzroste minimálně na 30 %.

Není to první krize

Vraťme se k hrozivému číslu z úvodu textu. Více jak poloviční meziroční propad objemu poskytnutých prostředků, to už je pořádná rána. Český leasingový trh ale žádné zemětřesení nezaznamenal. Změny, ke kterým v rámci naší členské základny došlo v posledním období, se nijak nevymykají předchozím letům, říká Martin Kofroň. Stabilitu zde zajišťuje především to, že za českými leasingovými společnostmi stojí převážně stabilní nadnárodní finanční skupiny. Společnosti více šetří, dělají různá opatření na nákladové stránce, nicméně nejsou žádné signály, že by byly existenčně ohroženy, doplňuje Martin Kofroň.

A jaký bude následující vývoj? Většinový názor nepředpokládá návrat na růstovou trajektorii, kterou jsme znali před rokem 2008. Určitě nás nečeká další významný pokles, nicméně předpokládám pro tento rok spíše stagnaci a neočekával bych, že se růstového období dočkáme ještě v tomto roce, uzavírá Martin Kofroň.

skoleni_15_4

Není to však pro leasingové společnosti první krizové období. Hodně špatně se jim dýchalo také v květnu roku 2004. Tehdy byly finanční služby přeřazeny ze snížené 5procentní sazby do základní, tehdy 19procentní. Přeřazení DPH u finančních služeb do vyšší sazby znamená zvýšení splátky nových smluv finančního leasingu zhruba o 3 – 7 %, vysvětloval tehdy Petr Šaštinský ze společnosti GE Capital Leasing (dnes GE Money Auto).

V reakci na zdražení tehdy leasingové společnosti do svého produktového portfolia zařadily spotřebitelské úvěry. I přes to dosáhla na konci roku 2009 účetní hodnota všech strojů, zařízení a dopravních prostředků v leasingovém užívání téměř 140 miliard Kč. Leasing žije.

Pořídili jste si někdy auto na leasing?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).